VEZIVANJE SUDBINA: Braneći Ramljaka, Plenković brani njegov ugovor s financijskim lešinarima

Ante Radić

28. listopada 2017.

VEZIVANJE SUDBINA: Braneći Ramljaka, Plenković brani njegov ugovor s financijskim lešinarima

Veliki je novac u igri i nervoza je velika, to se vidjelo već prilikom inicijative za osnivanje saborskog Povjerenstva u vezi s Agrokorom, ali tek je ovotjedna objava odredbi ugovora o Agrokorovom najnovijem roll-up kreditu pokazala koliko su teški ulozi u ovoj izvanrednoj predstečajnoj nagodbi. Za osigurati milijardu eura starih i novih plasmana, izvanredni povjerenik pristao je da mu kreditori potpuno skroje ugovor, a onda je i potpisao da bi njegova smjena bila potencijalni uvjet za raskid kredita. I sve to s glavnim kreditorom Knighthead Capital Management fondom za kojeg je već ranije insinuirano da je povezan s njim – Antom Ramljakom. 

Isprva se činilo da je ovo otkriće uvod u Ramljakovu smjenu, jer Vladi nije preostalo puno manevarskog prostora da se odmakne od Ramljaka. Potpisom ugovora kojim je pristao personalizirati javnu funkciju izvanrednog povjerenika i svoju smjenu označiti razlogom raskida kredita, Ante Ramljak neraskidivo se povezao s fondom Knighthead. Zato se spekuliralo o Ramljakovoj smjeni kojom bi se Vlada, odnosno premijer Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, odmaknuli od Ramljaka i Knightheada, a na koju bi Knighthead, jer je previše financijski izložen u procesu koji je tek na početku. No, premijer i Vlada su izgleda odabrali drugačiji put. 

Naime, od ovotjedne objave spornog ugovora čulo se previše promašenih interpretacija u njegovu obranu. Nudio ih je i aktualni pravni savjetnik Agrokora Tin Dolički označen u anonimnoj kaznenoj prijavi protiv Martine Dalić i Ante Ramljaka kao zastupnik Knighthead Capital Managementa. Dolički je napomenuo da je još na snazi postupak izvanredne uprave koji zabranjuje tuženje i prisilnu naplatu od dužnika te da kreditori mogu samo dobiti veću kamatnu stopu. 

Andrej Plenković
Braneći Ramljaka, premijer mu definitivno poklanja povjerenje i tako pristaje preuzeti odgovornost za njega (FOTO: Hina)

Iznosili su ih i drugi, a uglavnom tumače objavu dokumentacije kao napad na izvanrednog povjerenika, te naglašavaju da je Agrokor spašen roll-upom. Pojedini ekonomski analitičari otišli su dotle da su protumačili kako izvanredni povjerenik obavlja privatnu funkciju u privatnoj kompaniji, potpuno zanemarujući da se radi o posebnoj vrsti stečajnog upravitelja, dakle javnoj funkciji čiji rad nadzire sud, a bira ga i određuje mu nagradu izvršna vlast. 

Njima se pridružio i premijer Plenković. Uz ocjenu da se radi o hibridnom medijskom ratu, Plenković smatra da opozicija inicijativom za opoziv Vlade destabilizira proces spašavanja gospodarstva od posljedica pada Agrokora, pravda Ramljaka da je našao zajam pod najpovoljnijim uvjetima te drži da ništa ne može derogirati prava Vlade da ga opozove. Plenkovićevi folklorno-politički argumenti ne zaslužuju veću pozornost, ali obrana Ramljaka i premijerovo inzistiranje da Vlada nije izgubila ikakva prava u pogledu izvanrednog povjerenika, itekako su interesantni. 

Braneći Ramljaka, premijer mu definitivno poklanja povjerenje i tako pristaje preuzeti odgovornost za njega. Međutim, postavljanjem u Ramljakovu obranu, premijer brani i sporne odredbe ugovora, koje onda zapravo Vladi Republike Hrvatske mogu godinama onemogućiti ili barem otežati smjenu dotičnog izvanrednog povjerenika. Zašto? Zakon o postupku izvanredne uprave određuje da postupak izvanredne uprave završava provedbom nagodbe ili protekom 15 mjeseci od dana otvaranja postupka izvanredne uprave ako u tom roku nije sklopljena nagodba. 

Agrokor
Ante Ramljak može godinama ostati na čelu Agrokora, jer izvanredna uprava ne završava potpisom nagodbe nego njenom provedbom (FOTO: Lupiga.Com)

Dakle, ako se nagodba s vjerovnicima sklopi i potpiše, Ante Ramljak može godinama ostati na čelu Agrokora, jer izvanredna uprava ne završava potpisom nagodbe nego njenom provedbom. A provedba nagodbi, kako je pokazalo iskustvo s većim hrvatskim tvrtkama u predstečajnim nagodbama, traje godinama, pri čemu te tvrtke nisu ni približno Agrokorovog današnjeg kalibra. U periodu provedbe nagodbe bilo čija Vlada će za njegovu smjenu morati dobiti privolu vjerovnika, jer će u protivnom vjerovnici moći ocijeniti da se radi o uvjetu raskida kreditnog ugovora. 

Ovaj ugovor bi vjerojatno prošao ispod radara javnosti da je riječ o nekoj manjoj kompaniji ili barem da za Agrokor i njemu slične kompanije u Hrvatskoj nije posebno donesen Zakon o postupku o izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. No, taj zakon je donesen, izvanrednog povjerenika imenovala je Vlada, a on je potom potpisao ugovor kojim je fiksirao svoju poziciju u Agrokoru i povezao je uz fond Knighthead. 

Tako je Ramljak personalizirao javnu dužnost i skopčao interes Republike Hrvatske da izVEZbjegne platiti dugove Agrokora uz svoju osobu. Odlučivši braniti Antu Ramljaka, premijer Andrej Plenković se barem zasad priklonio takvom postupanju svog odabranog povjerenika u Agrokoru. Pritom je sasvim legitimno da kreditor traži takve uvjete. Ali kad izvanredni povjerenik kojeg bira izvršna vlast, te sama Vlada, pristanu na njih znači da su i pristali na potencijalnu štetu državi, u kojoj još nije razriješeno ni pitanje je li famozni zakon uopće ustavan, a o čemu će vjerojatno raspravljati i europske sudbene instance.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina