EUROPSKI PRVACI U MATEMATICI: Dvoje hrvatskih učenika na krovu Europe

Hina

16. travnja 2015.

EUROPSKI PRVACI U MATEMATICI: Dvoje hrvatskih učenika na krovu Europe

Hrvatska ima dvoje najboljih matematičara Europe, osamnaestogodišnju Anu Strikić, učenicu splitske Treće gimnazije, te Tomislava Babića iz XV zagrebačke gimnazije. Natjecali su se u dvama različitim kategorijama. Ana u MATHFactoru, a Tomislav u MATHPresentation, a oboje su krajem ožujka oduševili četveročlani žiri Europskog matematičkog natjecanja u Ateni i kući se vratili s vrijednim priznanjem. Iako su u početku tog natjecanja sudjelovale isključivo europske države ove su godine tamo bili i učenici iz Azije i Afrike. Među njima 11 učenika iz Hrvatske i to Splita, Koprivnice i Zagreba.

"Imali smo zadatak prezentirati neku zanimljivu matematičku temu i to na interesantan način. Tako smo zapravo trebali zaintrigirati one koji matematiku i ne znaju baš najbolje. Zaokupili smo ih i pokazali o čemu se tu radi. Sve je trebalo odraditi i na engleskom prezentirati unutar tri minute. Pretpostavljalo se da publika zna maksimum potencije i ništa drugo. Imala sam temu koja je spajala kombinatoriku i vjerojatnost", prepričava Ana svoje europsko iskustvo.

U žiriju je bilo četvero ljudi koji su ocjenjivali izlaganje, a nakon što učenik prezentaciju završi, priča dalje Ana, dva od četiri suca komentiraju. Onaj kome komentira više sudaca postigao je uspjeh. Upravo to se dogodilo samo njoj kojoj su se obratila sva četiri suca. Rekli su joj da im je izlaganje bilo zanimljivo, da je temu izvrsno pripremila i odlično prezentirala, a pohvale su dobili i njezini rekviziti koje je sama izradila od kartona netom prije odlaska na natjecanje. Iako to ne spada u matematičku domenu njen izvrstan engleski jezik na kojem je održala prezentaciju nije ostao ništa manje zapažen.

"Stvarno sam se potrudila oko rekvizita. Izradila sam od kartona kocke i to šarene, potom plakate, zapravo sve što mi je bilo potrebno. U jednom se dijelu natjecanja ne smije koristiti apsolutno nikakva tehnologija već samo stvari koje stanu u ruku", kaže Ana koja je do sada sudjelovala u nekoliko državnih natjecanja iz matematike. Bez obzira na sva ta iskustva kaže da je ovo u Grčkoj bilo puno drugačije i da se više priznaje u životopisu jer se radi o natjecanju koje sadrži i prezentaciju, a ne samo teoriju.

Da će joj strast postati matematika Ana Strikić shvatila je još u vrtiću (ILUSTRACIJA: commons.wikipedia.org)

"Ova pobjeda će mi jako puno pomoći pogotovo ako budem išla vani studirati, a imam na raspolaganju mogućnost da zadnje dvije godine Prirodoslovno-matematičkog fakulteta kojeg želim upisati završim negdje u inozemstvu. To će mi jako puno pomoći i biti odlična stvar u životu jer je to jedino natjecanje koje priznaje Europsko matematičko društvo", dodaje Ana. Priznala je kako se na natjecanje prijavila sama i to na nagovor svog dečka Mateja Buljana, prošlogodišnjeg pobjednika tog natjecanja. Nije je omela ni visoka cijena koju su platili njeni roditelji. Za odlazak u Grčku trebali su izdvojiti oko 9.000 kuna, a za sada joj je tek općina Podstrana, u kojoj stanuje, donirala 1.500 kuna.

Iako joj je hobi crtanje, pjevanje i ples da će joj strast postati matematika shvatila je još u vrtiću kada je zbrajala i oduzimala bez većih problema. Sjetila se svog prvog razreda osnovne škole kada ih je učiteljica učila brojeve. Na čuđenje prijatelja u razredu već tada je znala množiti.

"Uvijek sam bila ispred. Puno su mi u tome pomagali stariji brat i sestra koji su me poticali i učili. Tako da sam uz matematiku znala i engleski jezik prije nego što sam krenula u školu. Matematika mi je uvijek bila draga, a to je prepoznala moja učiteljica koja me vodila na natjecanja i pomagala mi. Na natjecanjima sam od četvrtog razreda osnovne škole. U petom razredu sam na regionalnom natjecanju bila prva, a godinu dana kasnije druga. Uz to sam bila i na državnim natjecanjima, a prošla sam i na hrvatsku olimpijadu", prepričava vesela Ana.

Tomislav je za razliku od Aninih tri minute na raspolaganju imao od 10 do 20 minuta da na engleskom jeziku predstavi neku temu, a njegova je bila matematika u gibanju.

"Radio sam primjere žongliranja u košarci. Svaki sam primjer posebno analizirao u prezentaciji. Mislim da mi ova pobjeda donosi dodatnu motivaciju za dalje i potvrdu da sam do sada dobro radio. Matematička prezentacija na engleskom jeziku mi je izvrsno i korisno iskustvo", kazao je Tomislav.

Tomislav Babić radio je primjere žongliranja u košarci (FOTO: clare.cam.ac.uk)

Za natjecanje je izabran jer je u svojoj školi sudjelovao u programu za nadarene učenike. Ove su godine napravili šest projekata iz tog predmeta.

Njegov put na natjecanje u Grčku financirala je XV gimnazija, pa je iskoristio priliku i još se jednom zahvalio svojoj školi na tome. Pobjeda u Grčkoj mu nije prva, a vjerojatno ni posljednja, jer je već osvajao nagrade na državnim natjecanjima iz informatike. Upravo ga je informatika već poprilično zaokupila jer je, iako pohađa tek drugi razred, već odlučio upisati Fakultet računarstva.

"Matematika me stvarno uvijek zanimala premda nikada u osnovnoj školi nisam išao na ovakva natjecanja. To je tek počelo u gimnaziji koju pohađam. U Grčkoj mi je zaista bilo lijepo i namjeravam se i dogodine ponovno prijaviti. Zahvaljujem se svojoj profesorici na pomoći", rekao je na kraju samozatajni Tomislav.

Natjecanje iz matematike se održavalo u sklopu Europske konferencije mladih matematičara, popularno nazvane EUROMATH, na kojoj su hrvatski srednjoškolci prezentirali matematičke probleme te su kroz svoje komunikacijske vještine u Ateni oduševili publiku i osvojili prvo i drugo mjesto u natjecanju MATHPresentation i prvo u MATHFactoru. Osim Ane Strikić i Tomislava Babića, drugo je mjesto osvojila Klara Banić, a pohvale za svoj nastup dobili su Eva Belcar i Fran Ilčić.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: screenshot/Youtube