Potpredsjednik Sabora prikrivao ratni zločin?

Ivan Kegelj

8. listopada 2007.

Potpredsjednik Sabora prikrivao ratni zločin?

Štošta se zadnjih dana događalo u životu Fatime Skula. Na Mreži je objavljeno njezino svjedočenje o ratnim danima u Gospiću, gdje je između ostalog pričala i o ulozi aktualnog potpredsjednika Sabora Darka Milinovića u prikrivanju ratnih zločina. Već drugi dan žena je javno ustvrdila da je njezino svjedočenje iznuđeno pod prijetnjama smrću. Međutim, uslijedio je drugi snimak koji baca novu sliku na slučaj i dovodi potpredsjednika Sabora u vrlo neugodnu poziciju

Kao što je to naš red i običaj, Lupež će vam ispričati cijelu priču:

Fatima Skula bila je tajnica Tihomira Oreškovića, koji je za vrijeme rata u Gospiću odlučivao o životu i smrti, a danas izdržava presudu od 15 godina zatvora zbog ratnog zločina. Njezino prvo svjedočenje objavljeno na Mreži fokusirano je uglavnom na Oreškovića, a gospićki liječnik i današnji potpredsjednik Sabora Darko Milinović zvani Dado spominje se uzgred, kao natuknica o tome kako su ubojice pokušavale prikriti zločin. Milinović je, svjedočila je Skula, na poziv Oreškovića i njegovih suradnika dolazio u vojno sjedište s kolima hitne pomoći, kako bi uklonio ondje ubijene Srbe. Odnoseći ih, svjedočila je Skula, Dado je veselo zapijevao – "ovim šorom više neće, tko ga jebe nije im'o sreće".



Nakon što je snimka procurila u javnost, slijedio je Milinovićev demanti, a potom je za Fatimu Skulu organizirana konferencija za novinare. Skula je javno ustvrdila da je bila prisiljena dati iskaz te da su prijetili životu njezine djece. Primio ju je nakon konferencije za novinare i sam Milinović, srdačno su se zagrlili, nakon čega joj je Dado otpustio grijehe.



Međutoa, nepoznat netko na Youtube stavio je novi snimak, napravljen mjesec dan nakon što je Fatima dala iskaz o Milinoviću. Na njemu je nesretna žena oderana od batina. U društvu je s Milanom Levarom, koji će kasnije biti ubijen jer je odlučio progovoriti istinu o gospićkim gospodarima života i smrti.



Kompletnije svjedočenje pogledajte na ovom linku. A informacije koje se za razumijevanje ove priče ne smiju zanemariti objavljene su 2004. godine, gdje drugo nego u splitskom tjedniku Feral Tribune. Feral je, naime, prije tri godine objavio iskaz Fatime Skule, koji je službeno zabilježen u policiji. U tom iskazu, koji je uvršten u spis o istrazi ubojstva Milana Levara, Fatima policiji govori isto ono što je govorila u objavljenom video-svjedočenju, za koje će kasnije tvrditi da je iznuđeno, a što će Dado Milinović objeručke prihvatiti.

Dakle, imamo video zapise, imamo policiju, imamo službeni policijski zapisnik s istim izjavama svjedokinje, imamo ženu koja na leđima nosi teret i strah devedesetih, imamo državnog dužnosnika kojeg njezin iskaz kompromitira, imamo Državno odvjetništvo i na koncu – imamo manipulaciju. Nismo od neke koristi, ali neka ostane zabilježeno.