Zoran Milanović pati od kokošjeg sljepila?

Ivan Kegelj

11. listopada 2007.

Zoran Milanović pati od kokošjeg sljepila?

Cijenjeni Lupežu, na ovom mjestu donosimo ti djelić razgovora što ga je novinar portala Index.hr vodio sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom SDP-a. Posebnu pažnju, kao što ćete uvidjeti, posvetili smo Zoranovom komentaru rada Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika sve sklonijeg, recimo to - interesantnim poslovnim dealovima. Želite li naučiti sve o napadajima kokošjeg sljepila, idemo svi na



Kada će se SDP jasno i precizno odrediti prema Milanu Bandiću i njegovoj vladavini u Zagrebu. Val građevinskih i komunalnih incidenata koji je pogodio glavni grad je nevjerojatan. Nije li vrijeme da onaj tko si pripisuje zasluge za procvat metropole preuzme i dio krivnje za Kupsku, Ljubljansku, Vrbane...?

- O Bandićevoj krivnji ne mogu govoriti jer je ne vidim. Znam da Bandić uvijek preuzima odgovornost, tako bi tako postupio i ovdje. Ne znam mislite li možda na slučaj tvornice Nade Dimić?

Mislim na urbanistički kaos koji sada izbija na površinu u Zagrebu iza ulaštene i obnoviteljske fasade. Kada će se SDP zauzeti stav o tome i ima li ga uopće stranka koja je na vlasti u glavnom gradu?

- U državi moraju vladati i provoditi se zakoni. U slučajevima koje navodite postoji bar nekoliko nadležnosti od kojih je ona najvažnija: građevinske inspekcije, pod ingerencijom države. Tu ne vidim odgovornost Milana Bandića. Što se tiče vode, očigledno je da postoji problem s pitkom vodom u nekim zagrebačkim naseljima i siguran sam da će ga Bandić riješiti. Njemu se prigovara da je populist zato što je stalno na terenu i izlazi među obične, male ljude, a sada se pila okreće naopako i ne vidim što je on tu mogao. To je pitanje koje trebate uputiti Marini Dropulić, a ne meni. Možete me pitati o dojmovima i stilu. Mislim da Zagrebom upravlja uspješno,u svom stilu, a ova pitanja postavite Matulovićki i Sanaderu. Neću tražiti od njega da promijeni stil jer čovjek je stil, to je isto kao da tražite od mene da promijenim svoj stil. Ja nisam školski odgojitelj.

Kako onda komentirate navodno štetne ugovore koje je sklopio o zamjeni gradskog zemljišta?

- Apsolutno ništa ne želim komentirati na osnovu novinskih članaka. Svatko mora dati odgovore na pitanja koja mu se postavljaju a ja vjerujem da će ih Milan dati. Opet se kao i pred prošle izbore pojavljuju priče o prijavama i dokumentima protiv njega, a te optužbe imaju jednako smisla kao i one da ja tučem ženu.  Pada mi na pamet slučaj "Zagrepčanke" kada je bilo velikih povika na grad a na kraju se ispostavilo da je Grad bio u pravu.

... i objavu u novinama toga da je u pravu, masno platio novcem građana.

- Kada govorimo o tome onda ću vas opet uputiti na Ivu Sanadera pa ga pitajte koliko su novaca ulupali na predsjedničku kampanju Jadranke Kosor i promoviranje posla koji Vlada treba raditi. Što se tiče tog oglasa sigurnonije bilo nešto čemu bismo pljeskali.

Mislite li da ćete i dalje usprkos Bandićevim gafovima i incidentima imati sigurno uporište u Zagrebu?

- Naš sljedeći zadatak su izbori za Hrvatski sabor, na kojima ljudi odlučuju o vlasti koja će voditi zemlju a ne grad Zagreb.

Naravno. Ali znamo da se u Zagrebu SDP veže uz Bandićev lik. Da li će se na imidž stranke u najvećoj izbornoj jedinici negativno odraziti ovaj crni infrastrukturno-uknjižbeni niz?

- Morati ću vas uputiti da u 1. izbornoj jedinici i u Zagrebu uživamo veliku podršku. Ali tu podršku ne uzimam zdravo za gotovo i moj posao je da preuzmem odgovornost i u Zagrebu.


Dakle, tako je za portal Index.hr govorio Zoran, a Lupež će na ovom mjestu dodati - toliko od Zorana, hvala Zorane, drago nam je što smo se upoznali.