NIJE KRAJ DOK ON NE KAŽE DA JE KRAJ: Nastavi niz – „Neće više biti mjesta za Jambe, Mamiće, Vićane, Žužule“

Igor Došen

19. veljače 2011.

NIJE KRAJ DOK ON NE KAŽE DA JE KRAJ: Nastavi niz – „Neće više biti mjesta za Jambe, Mamiće, Vićane, Žužule“

Svojevremeno je postojala izreka kako se „vrijeme više ne mjeri po Griniču, već po sucu Maksimoviću“, koji je 1976. produžio utakmicu Olimpija – Partizan sve dok beogradski klub nije postigao pogodak i preoteo titulu Hajduku. Sada pak zbrajanje, očito, nije matematička, već „operacija“ Igora Štimca. Premda je izgubio izbore za predsjednika HNS-a, on to ne priznaje, jer rezultat može biti konačan samo kada on pobijedi. U branši se kao uostalom i u društvu nataložilo svakakvog mulja koji, umjesto da nepovratno potone u septičku jamu, uglavnom ispliva na površinu

Svojevremeno je postojala izreka kako se „vrijeme više ne mjeri po Griniču, već po sucu Maksimoviću“, koji je 1976. godine produžio utakmicu u Ljubljani, Olimpija – Partizan sve dok beogradski klub nije postigao pogodak i tako „preoteo“ titulu Hajduku. Sada pak zbrajanje, očito, nije matematička, već „operacija“ Igora Štimca. Premda je lani u prosincu izgubio izbore za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza - on to ne priznaje, jer rezultat (zbrajanje glasova skupštinara) može biti konačan samo kada on pobijedi.

Skupštinom trebao predsjedati Dinko Cvitan iz USKOK-a

U svemu tome i dalje ima veliku podršku novinarskih „veličina“. „Upregli“ se, tako, u „Štimčeva kola“ razni indeksovci, reići, bilići, krušelji, mateoni i ostali … pa „galopiraju“. Sve to ne treba čuditi u potpuno devastiranom novinarstvu, koje je svakako jedan od najlošijih segmenata društva. Žalosna je činjenica da je primitivni Zdravko Mamić čak i bio u pravu u pojedinim (istina neartikuliranim) izljevima bijesa prema nekim „sportskim“ novinarima.


Čak je i primitivni Mamić u svojim maloumnim i degutantnim ispadima novinare znao pogoditi na pravo mjesto

Vratimo se spomenutoj izbornoj Skupštini HNS-a, čiji su mnogi članovi (bez obzira da li su skloni Štimcu ili Vlatku Markoviću) izgledali kao da su na glasovanje došli iz Remetinca, Bilica i ostalih zatvorskih „odaja“ diljem Lijepe naše. Tim i takvim skupom je, realno, trebao predsjedati ravnatelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Dinko Cvitan, no onda ta Skupština vjerojatno ne bi imala kvorum, jer bi se dosta „delegata“ razbježalo. U toj se branši, kao uostalom i u cjelokupnom društvu, nataložilo svakakvog mulja koji, umjesto da (po)tone u septičku jamu, uglavnom ispliva na površinu. I onda jednog mulja(tora) treba izabrati za predsjednika HNS-a. U prljavoj igri markovićevaca i štimčevaca pobijedila je prva opcija, koju, pak, druga - po principu „tko o čemu kurva o poštenju“ - proziva za malverzacije. A Štimčeva se „struja“, sasvim sigurno, borila za nogometnu prevlast branjem cvijeća i recitiranjem ljubavnih pjesmica. Štimac i njegov „pit bull“ Reno Sinovčić su i inače poznati kao mirne osobe koje ni mrava ne bi zgazile. Sve one optužbe na njihov račun za nasilništvo su zapravo proizvod hrvatskog jala, jer oni su stupovi domoljublja i poštenja, čuvari javnoga reda i mira.

Konkretizacija Štimčevih nasilničkih prijetnji

Igor Š. često „zaziva“ policiju i USKOK, koji bi svakako trebali reagirati i pozabaviti se, između ostalog“, i njegovim likom i djelom. Kad se god nešto dogodi u nogometnom (polu)svijetu, poput ubojstva menadžera Dine Pokrovca, „afere Offside“  („kladioničarsko“ namještanje utakmica) … „Šticu“ zovu kao svjedoka. S tim u vezi se postavlja opravdano pitanje, je li on zbilja tako dobro informiran o svemu tome ili, ne daj Bože, možda i „uključen“ u neku aferu? Ono što u Mamićevom slučaju završava samo na verbalnim prijetnjama, Štimac je u nekoliko navrata „konkretizirao“ po birtijama i noćnim klubovima.

 
Igor Štimac - čest svjedok

Premda njegova „sposobnost“ nikako da dođe do izražaja („ugasio“ kladionicu, neslavno završio „diskotekalno“ poslovanje, najavljuje izlazak i iz hotelijerskog biznisa, „repovi“ nakon njegovog odlaska s funkcije u Hajduku, loše predsjedavanje Udrugom prvoligaša …) ne treba začuditi ukoliko njegova bolesna ambicija seže i dalje od HNS-a pa krene u „rušenje“ Michela Platinija i Seppa Blattera s čelnih mjesta u UEFA-i i FIFA-i ili Ban Ki-moona s „glavnotajničke“ pozicije u UN-u, kako bi preuzeo njihove funkcije.


Ban Ki-moon, sljedeća meta Igora Štimca?

Bez obzira na sve navedeno (a ima „toga“ još puno) – njegov se imidž u medijima „pegla“. Umjesto da se novinari zgražaju što se uopće za nogometnu prevlast bore likovi poput Mamića, Štimca, Markovića ili Sinovčića, jer su svi oni karakterno i moralno isti, totalno neprofesionalno su se svrstali na jednu stranu. Sve je to odraz bolesnog hrvatskog društva u kome se nekako stalno bira po principu „(eventualno) manjeg zla“ jer ono što je „bolje“ nikako ne može doći do izražaja. Kamo lijepe sreće da izbor za predsjednika HNS-a ima i treću „opciju“ (osobu), pa da je to makar i Jaran iz „Noćne more“.

Istaknimo na kraju kako je Slobodna Dalmacija nedavno u naslovu citirala Štimčevu izjavu: „Neće više biti mjesta u sportu za Jambe, Mamiće, Vićane, Žužule i slične“. Bilo bi lijepo da se to ostvari, a „nabrojanima“ svakako treba pridodati „Štimce i Sinovčiće“.

Lupiga.Com

FOTO: Lupiga.Com