LAŽNI DUEL GODINE: Čedo ispustio priliku razmontirati Dodika, a njegovog zaštitnika Tadića u 80 minuta nije ni spomenuo

Vjeran Grković

2. veljače 2012.

LAŽNI DUEL GODINE: Čedo ispustio priliku razmontirati Dodika, a njegovog zaštitnika Tadića u 80 minuta nije ni spomenuo

Vidjeli smo i to. Rijetko viđenu medijsku histeriju usred tjedna izazvao je „duel“ predsjednika Liberalno-demokratske partije, Čede Jovanovića i predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika. Nekoliko televizijskih kuća uživo je prenosilo ovaj dvoboj, a jedino bi veću pozornost ova priča mogla izazvati kada bi je televizijski producenti premjestili u boksački ring, gdje bi se, naravno, dvoboj odradio bez rukavica. No, iako se u "ringu" dobri, veliki Srbin od 115 kila, kako Dodik opisa sebe, pojavio poprilično nepripremljen i spuštenog garda, dojma smo da je Jovanović propustio priliku da ga javno razmontira

Jedino bi veću pozornost medija izazvao onaj duel ovoga dvojca koji se ne bi zadržao na verbalnom prepucavanju, već bi ga televizijski producenti prenijeli u boksački ring, gdje bi se dvoboj odradio bez rukavica. No, i ovako interes nije izostao, jer nekoliko televizijskih kuća uživo je prenosilo Tanjugovu šaradu, koju je vodila svake negativne kritike vrijedna nesposobna moderatorica, dok su brojni portali u regiji o okršaju izvještavali iz minute u minutu, doslovce. Uistinu fascinantno, pogotovo jer ovaj duel nije otkrio ništa novo, niti je ijednom od participanata skinuo masku s lica.


Čedomir Jovanović i Milorad Dodik tijekom duela (FOTO: Screenshot YouTube)

Što se nas tiče novost ovoga duela može se ogledati jedino u zaključku da Čedomir Jovanović nije Dodika razmontirao u mjeri u kojoj mu je ta mogućnost bila otvorena, iako ga kao uvjerljivog pobjednika debate slave bošnjački mediji. No, tu vrijedi istaknuti da ovakve debate većina gledateljstva prati iz čvrstih, sasvim općenitih i uskih pozicija, zbog čega je sklono izgovoreno glorificirati kao nekakvu nebesku pravdu.

Tko je taj Čedo?

LUPIGA TV: Pogledajte film koji je uzdrmao Srbiju - "Atentat - naša privatna stvar"

JASNA BABIĆ: Svjedočila sam pripremama terena za Đinđićevo ubojstvo

SLOBODA GOVORA KAO KAZNA: Dodik u svom najboljem televizijskom nastupu ikad, cijeli sat sipao gluposti

Ruku na srce za verbalno nadigravanje predsjednika Republike Srpske i nije potrebno neko posebno umijeće, pogotovo kada vam u ring „dobri, veliki Srbin“ od 115 kila, kako Dodik opisa sebe, dođe prilično nepripremljen, potpuno spuštenog garda, vrteći već stotinu puta izgovorene fraze. Uostalom, priznajmo, riječ je o osobi vidno ograničenih intelektualnih kapaciteta, koja se poprilično smara slažući bilo kakvu prosto proširenu rečenicu. To se jasno vidjelo i ovom prilikom, kao i njegov odgoj, odnosno nepoštovanje sugovornika, kojem se neprestano obraća sa "ti". 


"U Sarajevu ima više Kineza nego Srba" (FOTO: Screenshot YouTube)

Moglo se primijetiti i to da Jovanović nema jasan stav o Bosni i Hercegovini, niti je pretjerano upućen u prilike u toj državi, što ipak ne treba povezivati s činjenicom da je u jednom trenutku Dodika titulirao kao „predsjednika države“, ali treba s time da je ostavio dojam salonskog ljevičara. Generalno gledajući, oporbenom čelniku, ovaj je okršaj došao kao naručen, a i inače valja primijetiti kako je duel nevjerojatno ekspresno upriličen, svega četiri dana nakon Jovanovićeve izjave da je Republika Srpska nastala na genocidu. Naime, u Srbiji će se već za koji mjesec održati i parlamentarni i lokalni izbori, pa je ovo predsjedniku Liberalno-demokratske partije bila izvrsna prilika za predizbornu promidžbu, pogotovo jer za razliku od, primjerice hrvatske Socijaldemokratske partije, Jovanović nimalo ne kalkulira, već svoje stavove zastupa poprilično oštro i gotovo pa beskompromisno, znajući točno kod koje populacije može skupiti političke bodove i ne želeći igrati na kartu na koju je igrao SDP – nezamjeranje desnom dijelu biračkog tijela.


"U Sarajevu nema ni Sarajlija" (FOTO: Screenshot YouTube)

Uostalom radi se o stranci s tek 11 poslanika u srbijanskoj Skupštini, koja broji 250 mjesta, primijetit će neki, računajući da se iz te pozicije čelnik LDP-a i može upustiti u projekt otrježnjivanja naroda od nacionalističke i mitomanske euforije koja ga trese zadnja dva desetljeća. Dometi LDP-a na skorašnjim izborima su tek mogućnost koalicijskog partnerstva, u čemu možda treba i potražiti objašnjenje zašto kritizirajući Dodikovu politiku ni jedan jedini put tijekom ovog duela nije spomenuo predsjednika Srbije, Borisa Tadića, koji Dodiku daje svesrdnu podršku i koji je od istog nedavno primio odlikovanje, baš povodom dana Republike Srpske. Zanimljivo, baš Tadićeva politika ocrtava gototovo sve ono protiv čega je Jovanović odlučio javno ustati. Uostalom, kako je to izgledalo na terenu, možete pogledati na ovom mjestu, gdje vam donosimo cjelovitu snimku „debate godine“ koja tu titulu ama baš ničim nije zaslužila …

 

 

Lupiga.Com