KONFABULATOR: Biskupi ukinuli nedjeljno služenje svetih misa!

Ivan Kegelj

4. ožujka 2012.

KONFABULATOR: Biskupi ukinuli nedjeljno služenje svetih misa!

Izvanredno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem đakovačko-osječkog nadbiskupa Marinka Sračića, održano je jučer u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Na zasjedanju je sudjelovao i apostolski nuncij u RH monsinjor Mario Angelo Cessari. Na dnevnom redu biskupi su imali samo jednu točku dnevnog reda, koja je na koncu uspješno apsolvirana. Nakon trosatnog zasjedanja donesena je odluka da se nedjeljom u hrvatskim crkvama više neće služiti svete mise.



hrvatski biskupi (photo by HKV.hr)

- Odlukom o obustavi služenja svetih misa nedjeljom   priključujemo se akciji Europskog saveza za nedjelju, koji zahtijeva poštivanje nedjelje kao dana počinka za sve, okupljanja obitelji, dobrovoljnih, kulturnih i socijalnih djelatnosti. Poznato je da se Crkva u Hrvatskoj već godinama zalaže za slobodnu nedjelju pa je jasno da taj slobodan dan ne možemo uskratiti niti svećenicima, časnim sestrama, ministrantima te ljudima koji tim danom održavaju crkvenu infrastrukturu, istaknuo je nakon zasjedanja predsjedavajući HBK, đakovačko-osječki nadbiskup monsinjor Marinko Sračić
Ovom prilikom Sračić je upozorio i da "rad nedjeljom šteti natalitetu i odgoju djece". Biskupi vjeruju da je ova činjenica u uskoj svezi s osjetnim smanjenjem broja novorođene djece čiji su roditelji zaposleni kao svećenici, odnosno časne sestre.


nedjeljne mise odlaze u povijest

U jednom od svojih zaključaka, pak, Hrvatska biskupska konferencija ističe:

"Europski mrežni Savez, što okuplja već 55 velikih sudionika i 23 potporne institucije, podsjeća da je u EU nedjelja već priznata kao tjedni dan odmora, ali samo u Direktivi za zaštitu mladih ljudi na radu. Inicijativu za slobodnu nedjelju za sve, pa i za svećenike i časne sestre, svesrdno je podržala i Komisija biskupskih konferencija zemalja članica EU."

- Sada ponovo pozivamo sve da se zajedno zalažu za dostojanstveno radno vrijeme, kako zaposlenih u takozvanom svjetovnom sektoru, tako i zaposlenih u našem poduzeću, poručuje Hrvatska Biskupska Konferencija.

Odluka Hrvatske biskupske konferencije na snagu stupa od prvog svibnja ove godine. Taj dan time će ući u povijest kao datum kad je prestalo održavanje tradicionalnih nedjeljnih misa. Kako će ovu odluku primiti vjernici ostaje nam vidjeti u narednim danima i tjednima.

Lupiga.Com

Još iz rubrike:

KONFABULATOR: Profesor Žarko Puhovski odbio dati izjavu. Medijska scena u šoku!

KONFABULATOR: Znanstvenici na Ugljanu otkrili mladića koji vjeruje Jutarnjem listu

KONFABULATOR: Mladić uhićen jer je ilegalno skinuo skladbu Ive Josipovića

KONFABULATOR: Holding kreće u naplatu kopanja po gradskim kontejnerima