ŠTO JE DOSAD NAPRAVIO HOLLANDE: Ukinuo potpore Crkvi, imućnima digao porez na 75 posto, a novac dao na upošljavanje

Vjeran Grković

21. kolovoza 2012.

ŠTO JE DOSAD NAPRAVIO HOLLANDE: Ukinuo potpore Crkvi, imućnima digao porez na 75 posto, a novac dao na upošljavanje

„Koliko dugo je Hollande predsjednik Francuske? Dobra dva mjeseca“, pitao je, pa odmah i dao odgovor čitatelj Dela, a onda poentirao nabrajanjem postignuća francuskog predsjednika Françoisa Hollandea. Očito impresioniran francuskom socijaldemokracijom, a rezigniran svojom Vladom, navodi načine na koje je Francuska od Hollandea do danas uspjela iznaći sredstva i volje da se zaposle obrazovani kadrovi, da se ukinu neke ogromne potpore katoličkoj crkvi, nametnu porezi vrlo imućnim Francuzima, prodaju protokolarna vozila, kazne ili nagrade banke

„Koliko dugo je Hollande predsjednik Francuske? Dobra dva mjeseca (zapravo tri, op. Lupiga)“, pita se Božo Žabjek, čitatelj slovenskog Dela, pa potom nastavlja kako cijelo to vrijeme slovenski mediji o Francuskoj ne pišu gotovo ništa. „Mi još uvijek govorimo o Grčkoj i Španjolskoj, a Francuska i Island su tabu tema“, smatra čitatelj i potom se upušta u nabrajanje Hollandeovih poteza za koje smatra da su vrlo uspješni, usput kritizirajući slovenske vlasti.


François Hollande (FOTO: Wikipedia)

Tako među ostalim spominje da je Hollande crkvi ukinuo potporu u iznosu 2,3 milijarde eura, a da će se s tim novcem započeti gradnja škola i vrtića. Planirana je izgradnja 3.600 osnovnih škola i 4.500 dječjih vrtića. „U potpunosti je ukinuo protokolarna vozila i dao ih prodati na aukcijama, a sav tako stečeni prihod preusmjerio je u izgradnju infrastrukturnih projekata u predgrađima“, nastavlja Žabjek ne propuštajući svaku priliku da se upita kako bi se neki slovenski ministri snašli u takvim okolnostima.

Navodi i da je Hollande uveo porezne olakšice u kulturi, primjerice knjižnicama, a one koji budu zaposlili najmanje dva diplomanta sasvim će osloboditi poreza. Porezne olakšice dobit će i one banke koje investiraju razvoj domaćeg gospodarstva, dok će ih povećati onima koji se bave tek novčanim transakcijama.

„Smanjio je plaće državnim službenicima za 25 posto, a parlamentarnim zastupnicima do 33 posto, dok su ostali visoki državni službenici, koji zarađuju preko 800.000 eura godišnje ostali i bez 40 posto primanja“, nabraja čitatelj Dela. Rezimira i kako se obiteljima, ne samo fizičkim osobama, čiji neto godišnji prihod premašuje pet milijuna eura, hitnim predsjedničkim dekretom povećao poreznu stopu na 75 posto. „Tim novcem, bez diranja u državni budžet, ove će godine zaposliti gotovo 60.000 visoko obrazovanih osoba“, nastavlja i dodaje da je Francuska samohranim majkama odredila olakšice za prvih pet djetetovih godina života te da će neka prikupljena sredstva investirati u nove institute modernih tehnologija. Za kraj poručuje kako je očito da se cijela Europa boji ovih „šokantnih mjera“, iako su rezultati takvi da inflacije nema, a da su se produktivnost i konkurentnost povećale po prvi puta u posljednje tri godine.

Lupiga.Com