20 GODINA OD UBOJSTVA SRĐANA ALEKSIĆA: Kako su ubili najvećeg Srbina ovoga vremena

Ivan Kegelj

21. siječnja 2013.

20 GODINA OD UBOJSTVA SRĐANA ALEKSIĆA: Kako su ubili najvećeg Srbina ovoga vremena

Na današnji dan prije dvadeset godina grupa pripadnika Vojske Republike Srpske legitimirala je osobe na trebinjskoj tržnici. Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimiranih osoba Alen Glavović, Bošnjak, počeli su ga maltretirati i tući. Tada je Glavoviću u pomoć priskočio Srđan Aleksić, kojeg su četvorica vojnika zbog toga pretukla kundacima pušaka. Od zadobivenih ozljeda Srđan je pao u komu i šest dana kasnije preminuo. Mladi Trebinjac ostat će upisan u povijest, kao svijetli primjer ljudskosti i putokaz za bolju budućnost


Ispunjavajući svoju ljudsku dužnost tragično završio svoj mladi život u 27-oj godini, na Savin dan, 1993. godine u 14 časova (FOTO: srdjan.izvori.net)

(...)

Tko je Srđan Aleksić? Onima koji ne znaju, a takvih je nažalost mnogo, neće ništa značiti ako kažem da je juniorski plivački rekorder i amaterski glumac iz Trebinja bio možda i najveći Srbin našeg zlog vremena. Krvave 1993., ovaj se mladić usred Vučurevićevog Istrijebinja sam suprotstavio četvorici srpskih vojnika, koji su napali njegovog prijatelja, muslimana Alena Glavovića. Naočigled prolaznika i policajaca vojnici su Srđana na smrt umlatili kundacima pušaka.

PRIČA O HEROJSTVU: 'Tako mu i treba, kad je branio Baliju'

Spomenik ljudstvu - mladiću koji je "umro vršeći svoju građansku dužnost"

Alen je zajedno s četiri i pol hiljade Bošnjaka napustio Trebinje. Papire o dobrovoljnom iseljenju potpisao im je Božidar Vučurević, koji je rekao: "Ponosan sam što su otišli na civilizacijski način." Srđanov otac na sahrani je rekao: "Moj sin je vršio svoju ljudsku dužnost." Advokat optuženih je rekao: "Tako mu je i trebalo kad je branio baliju." Dobrica Ćosić nije rekao ništa.


Heroj je onaj koji daje život za najviši smisao života (FOTO: federalna.ba)

Jedan od ubojica je kasnije poginuo, i njegova je slika danas u spomen sobi kasarne VRS u Trebinju, uz sliku Srđana Aleksića. Jedino što im je zajedničko jest to što su Srbi. Sve što nije, jest to što je Srđanu važnije bilo jedno obično, mladenačko trebinjsko prijateljstvo.

Dobrica Ćosić neće ga spomenuti u svojoj novoj insektološkoj historiji. Srđan nije heroj o kakvima guslaju nacionalni bardovi. Po njemu će se u Srbiji zvati tek jedna novosadska uličica, jedan od onih malih gradskih pasaža koji služe da kroz njih ljudi i životi brže prođu. Pa kad i naš život prođe kroz Prolaz Srđana Aleksića, i kad Novosađane budu pitali tko je taj po kojemu se ulica zove, neka kažu: "Srđan Aleksić je bio juniorski plivački rekorder, amaterski glumac i najveći Srbin onoga vremena."

Boris Dežulović

 

DOKUMENTARNI FILM O SRĐANU ALEKSIĆU

 

Lupiga.Com