KONFABULATOR: Jadranka Kosor zbog rupe u stranačkom statutu uspjela izbaciti cijeli HDZ iz članstva

Vjeran Grković

2. ožujka 2013.

KONFABULATOR: Jadranka Kosor zbog rupe u stranačkom statutu uspjela izbaciti cijeli HDZ iz članstva

Iako se u javnosti jučer poslijepodne proširila informacija kako je Jadranka Kosor jednoglasno izbačena iz stranke, kako doznaje ekipa Konfabulatora, situacija nije nimalo jednostavna i trenutno su prostorije Hrvatske demokratske zajednice prepune djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova, a na lice mjesta stigli su i predstavnici USKOK-a i Državnog odvjetništva. Naime, čini se da Jadranka Kosor nije izbačena iz stranke, nego sasvim suprotno, ona u ovim trenucima, jednog po jednog, briše sve članove HDZ-a

„Ne možemo trenutno razgovarati, radi se o vrlo delikatnoj i neočekivanoj situaciji“, kratko su nam odgovorili iz odnosa s javnošću HDZ-a, dodavši kako zapravo još uvijek ne mogu ući u svoje službene prostorije. Naime, čini se da aktualno vodstvo HDZ-a i peteročlano Vijeće časti nisu dovoljno dobro proučili stranački statut, koji bivša predsjednica ima u malom prstu i ovu je situaciju uočila još kada je početkom 2010. godine iz stranke izbacila svog prethodnika Ivu Sanadera.


"Scenarij iz horor filmova", objašnjava nam naš sugovrnik (FOTO: Lupiga.Com)

U statutu, kako nam je potvrdio izvor s Trga žrtava fašizma, postoji izvjesna protokolarna rupa, mehanizam koji se može aktivirati u ovakvim slučajevima. Radi se o prekršaju statutarne obaveze, odnosno činjenici da je stegovni postupak pokrenuo gradski, a ne stranački odbor, što za sobom povlači retroaktivnu primjenu stanja na 1. siječanj 2011. godine, što znači da čelnu poziciju zauzima tadašnja predsjednica, a to je Jadranka Kosor. Takvo tumačenje statuta potvrdio joj i je i njegov autor, Vladimir Šeks.

KONFABULATOR: HDZ sređuje hrvatsko državljanstvo Judith Reisman, kandidirat će je za predsjednicu države

KONFABULATOR: Jadranka Kosor aktivira članstvo u SDP-u!

S obzirom da je na njenu stranu stao i portir, došlo je do blokade ulaza te se u ovim trenucima jedan po jedan brišu svi članovi HDZ-a. Veliki broj članova prosvjeduje ispred središnjice, nezadovoljan što ne mogu u stranačke prostorije i kivni na državno odvjetništvo koje im tvrdi da je sve po zakonu te da su nemoćni bilo što učiniti. Već se nagađa kako bi izbačeno članstvo moglo osnovati novu stranku, koja bi se zvala „Hrvatska demokratska zajednica 1941“, pri čemu bi brojka označavala povratak stranke na jasnu politiku iz daleke 1941. godine.


Karamarko nije dobro pokazao izlazna vrata Jadranki Kosor (FOTO: rtl.hr)

„Ovo je tipični scenarij iz horor filmova gdje se protivnika u pravilu nikada ne možete riješiti iz prve“, objašnjava nam blisku suradnik predsjednika stranke Tomislava Karamarka, koji je i sam zatečen iznenadnim obratom, jer očekivao je proces čišćenja članstva, ali ne na ovakav način, da se izbriše cjelokupno članstvo.

Uskoro opširnije…

Lupiga.Com