ADDIO DON GALLO: Umro je 'naš papa', osebujni svećenik koji je istinski promovirao pravednost i jednakost

Ivor Car

23. svibnja 2013.

ADDIO DON GALLO: Umro je 'naš papa', osebujni svećenik koji je istinski promovirao pravednost i jednakost

Svećenik kojem se na dušu stavljao niz „zlodjela“ kao što su promicanje komunizma, promoviranje antifašističkih vrijednosti, pušenje marihuane i zalaganje za prava homoseksualaca, don Andrea Gallo, više nije među nama. Preminuo je jučer u rodnoj Genovi, u 84. godini života, a u subotu će brojni poštovatelji njegovog lika i djela odat posljednju počast ovom velikom čovjeku. Osebujni svećenik, za kojeg se u regiji pročulo tek nakon što je poslije mise zajedno s vjernicima zapjevao Bella Ciao, ostat će zapamćen kao osoba iznimno osjetljiva na nepravdu, koja se posvetila radu s brojnim marginaliziranim skupinama

U 84. godini života napustio nas je don Andrea Gallo, talijanski svećenik koji je optuživan za niz „zlodjela“ kao što su promicanje komunizma, promoviranje antifašističkih vrijednosti, pušenje marihuane i zalaganje za prava homoseksualaca. Preminuo je u Genovi, a još otkako ga je Crkva prije 43 godine „otpisala“ zbog pretjerane lijeve orijentiranosti, Gallo je postao svećenik odbačenih. Tužnu vijest o Gallovoj smrti jučer je priopćila njegova vjerska zajednica San Benedetto al porto.


Don Andrea Gallo (FOTO: Facebook)

Dugi su danas redovi pred posmrtnom posteljom Don Galla, ali bez cvijeća. Svi koji žele odati počast na taj način, zamoljeni su da daju konkretnu financijsku pomoć za San Benedetto al porto, udrugu za pomoć potrebitima koju je osnovao 1970. godine i kojoj je dao svu snagu i energiju za života. Uz odar su položeni brojni predmeti koji su obilježili djelovanje omiljenog genoveskog svećenika: Novi Testament, Ustav RI, zastava mira i crveni šal, zastava nogometnog kluba Genova, čiji je bio navijač, te zastava ANPI-ja, talijanske verzije SUBNOR-a; dakako, i omiljena Don Gallova cigara.

Osebujnog Galloa ste na stranicama Lupige već imali priliku upoznati, a nakon što je naš talijanski dopisnik objavio Gallovu priču, legenda o ovom svećeniku proširila se regijom. Rođen je 18. lipnja 1928. godine u Genovi. Od najranije mladosti osjetio je duhovni poziv salezijanca Giovannija Bosca te se sa 20 godina, 1948. godine, pridružio redu u Varazzeu. Kao mladić našao se u misiji u Sao Paolu, ali ga kao osobu iznimno osjetljivu na nepravdu lokalna hunta već nakon godinu dana potjeruje natrag u Italiju.


Brojni građani stoje u redu kako bi odali počast preminulom veliikanu (FOTO: genova.repubblica.it)

Četiri godine nakon povratka u Italiju zaređuje se, a prvi svećenički poziv mu je bio dom za maloljetnike Garaventa. Represivne metode popravnog doma zamijenio je pedagoškim pristupom, davši štićenicima doma slobodu i povjerenje, ali se to izgleda nije svidjelo nadređenima pa je bez objašnjenja maknut s tog mjesta. Potom postaje kapelan u zatvoru na otoku Capraia, nakon čega biva premješten u župu Carmine gdje ostaje do 1970. godine. Te su godine odredile don Galloa i on se čvrsto odlučio posvetiti radu sa svim prezrenima ovog svijeta.

Ubrzo su uslijedila i prva javna sablažnjivanja, nakon što je otkriven svećenikov prostor za pušenje hašiša, a nakon toga je i proglašen komunistom. Zbog silnih optužbi biva ponovno premješten u zatvor na Capraii, da bi se na koncu odazvao pozivu župnika San Benedetta u Genovi, koji je zajedno s Gallom, osnovao zajednicu za pomoć siromašnima, ali i ostalim marginaliziranim skupinama.


(FOTO: massimoconsortiblog)

Od svjetovnih je pak vlasti kažnjen 2006. godine zbog građanskog neposluha. Naime, ratoborni don Gallo u genoveskoj je vijećnici zapalio džoint promovirajući legalizaciju lakih droga. Istovremeno, dok je podržavao lake droge, žestoko se zalagao za zabranu izgradnje američke vojne baze u blizu Vicenze. Osim za komunizam, pušenje droge i pacifizam, don Gallo je optužen i za neobično blag, da ne kažemo simpatizirajući stav spram homoseksualaca. U više navrata je osudio stavove katoličke crkve prema homoseksualcima, a 2009. godine i sam je sudjelovao na Genova Prideu, a za svoje zalaganje 2011. godine od talijanske LGBT organizacije dobio je nagradu "Osoba godine".

Popularnost izvan Italije doživio je tek prošle godine kada se pročulo za snimku na kojoj povodom obilježavanja 42 godine postojanja zajednice San Benedetto al Porto u Genovi, poslije svete mise, don Gallo zajedno s vjernicima, otpjevao Bella Ciao.

Lupiga.Com