INSPEKTORI IDU U POSJET MUDRINIĆU: Ukoliko nema uvjeta za legalizaciju svoje kornatske devastacije, čeka ga rušenje

Vjeran Grković

17. siječnja 2013.

INSPEKTORI IDU U POSJET MUDRINIĆU: Ukoliko nema uvjeta za legalizaciju svoje kornatske devastacije, čeka ga rušenje

Samo zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, policijski gliser još uvijek nije otišao na otok Žut, kako bi inspekcija utvrdila što to i kako tamo gradi čelni čovjek Hrvatskog telekoma i šef Hrvatske udruge poslodavaca, Ivica Murdinić, potvrdila je to danas ministrica graditeljstva, Anka Mrak Taritaš. Ujedno, ministrica je Mudriniću neizravno poručila da ga ukoliko ne postoje uvjeti za legalizaciju njegovih građevina koje su nagrdile zaštićeno područje otoka, čeka ono što i sve druge – rušenje

Uoči današnje sjednice Vlade ministrica graditeljstva i prostornog uređenje, Anka Mrak Taritaš, komentirala je slučaj bespravne gradnje na otoku Žutu u koju se upustio jedan od najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj, Ivica Mudrinić, a o čemu je Lupiga, posredstvom suradnje s tjednikom Novosti, javnost upoznala prošlog tjedna. Ministrica koja se prije nego li će preuzeti tu dužnost najviše angažirala upravo oko zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, poručila je da Mudrinićeve objekte čeka isto što i sve takve građevine u zemlji. Naime, čeka ih rušenje, ukoliko se utvrdi da ne postoje uvjeti za legalizaciju.


Anka Mrak Taritaš (FOTO: Novi list)

„Šaljemo inspekciju, čim vremenski uvjeti dozvole da policijski gliser ode na Žut i vidi što je to tamo“, rekla je ministrica novinarima, objasnivši da će djelatnici ministarstva napraviti detaljan uvid u postojeću dokumentaciju. Na pitanje je li Mudrinić, što se da iščitati iz njegove zamolbe za legalizaciju, uistinu namjeravao napraviti tek nadstrešnice za poljoprivrednu mehanizaciju, ministrica se ogradila, rekavši da za sada premalo zna o slučaju, a da će više znati tek kada inspektori odrade svoj posao.


Dio bespravno izgrađenih objekata Ivice Mudrinića (FOTO: novossti.com)

„Ukoliko ne postoje uvjeti za legalizaciju, sljeduje ga kao i sve druge“, zaključila je Mrak Taritaš, što bi moglo značiti da će se već uskoro znati hoće li bageri na Žutu imati posla. Podsjetimo, radi se o najmanje šest neobičnih objekata podignutih na zaštićenom kornatskom otoku Žutu. Upitana o ovom slučaju Novostima je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Šibensko-kninske županije, rekla kako se radi o bespravnoj gradnji.

GENERALNI POKROVITELJ: Pogledajte ekskluzivne fotografije Mudrinićeve devastacije Kornata i saznajte kako je izigrao državu

I dok su novinari tjednika uspoređujući ranije zračne snimke otoka zaključili da je Mudrinić s bespravnom gradnjom počeo 2011. godine kada je već bilo poznato da će se donijeti zakon koji će omogućiti legalizaciju takvih objekata i da će se napraviti zračne snimke koje će snimiti sve građevine u zemlji i uvjetovati mogućnost legaliziranja, Mudrinić tvrdi da on gradi još od 2007. godine.

Lupiga.Com