IVICA LUČIĆ - OBJEKTIVNI KOMENTATOR: Objavljujemo dokument koji povezuje HTV-ovog gosta s radom logora Dretelj

Ivan Kegelj

1. prosinca 2017.

IVICA LUČIĆ - OBJEKTIVNI KOMENTATOR: Objavljujemo dokument koji povezuje HTV-ovog gosta s radom logora Dretelj

Od trenutka kad je Slobodan Praljak u haaškoj sudnici popio otrov, Hrvatska radio-televizija spremno je prionula na gradnju nacionalnog mita o heroju koji se u dalekom svijetu, pred nepravednim sudom, otrovao za Hrvatsku. U večeri proklamirane "nacionalne tragedije" Hrvatska televizija u dvije je udarne informativne emisije u goste pozvala povjesničara Ivicu Lučića.

Između ostalog, on je pozvan da javnosti iznese svoj sud, da ocijeni pravednost presude i kaže hrvatskoj javnosti povijesnu istinu o događajima čiji je neposredni svjedok, štoviše i sudionik. Međutim, na Hrvatskoj televiziji zaboravili su da je Ivica Lučić i sam doprinosio okolnostima koje je haaški sud okvalificirao zločinačkima.

Iz arhiva Haaškog suda donosimo dokument koji potpisuje upravo Ivica Lučić, ali ne u ulozi povjesničara i poznavatelja, nego u ulozi ratnog načelnika Sigurnosno-informativne službe Hrvatskog vijeća obrane. Svojoj čapljinskoj ispostavi - ispostavi SIS-a - Lučić daje nalog da se provjeri da li je profesor i književnik Fahro Rizvanbegović bio vojno angažiran u snagama MOS-a (Muslimanske oružane snage op.aut.).

"Ukoliko nije, potrebito je na Tomu Šakotu, ravnatelja zatvora Dretelj, uputiti suglasnost da se pusti iz zatvora u svrhu odlaska u inozemstvo", glasi nalog Ivice Lučića čapljinskoj ispostavi SIS-a.

Fahrudin Rizvanbegović bio je profesor na Univerzitetu u Mostaru, prodekan Pedagoške akademije i predsjednik kulturnog društva Preporod u Stocu, a njegovo puštanje iz Dretelja zahtijevalo je Društvo hrvatskih književnika, urgirajući na najvišem mjestu, kod predsjednika Herceg-Bosne Mate Bobana.

Lučićeva preporuka za Dretelj (FOTO: ICTY)

"Ja sam prošao doslovno kao i hiljade drugih. Samo u Dretelju je bilo preko 3.600 ljudi. Doživio sam da me izvedu iz hangara na sunce i da mi stanu nogom na prsa, stave pušku na čelo i kažu da ako trepnem - gledajući u sunce - da će mi ubiti. Ja sam znao da bi to uradili. Doživio sam da mi polome rebra i zube. U logor sam ušao s 90, a izišao s 54 kilograma", svjedočit će nakon rata o svojim dreteljskim danima Fahrudin Rizvanbegović.

Ukratko, u hercegbosanskoj piramidi moći HTV-ov gost Ivica Lučić zauzimao je poziciju koja daje "suglasnost" za oslobađanje zatvorenika iz logora. Iz istih onih logora, zbog kojih je, između ostalog, projekt Herceg-Bosne ocijenjen zločinačkim.

Istom prilikom, odnosno u istom dopisu u kojem nalaže provjeru i suglasnost za profesora Rizvanbegovića, Ivica Lučić ispostavi SIS-a u Čapljini piše i da je sanitetska služba dostavila popis od tri pritvorenika Dretelja, koji su - mentalno retardirani.

"Potrebito je ovo provjeriti te ukoliko je tvrdnja istinita i za njih dati suglasnost da se puste iz zatvora u svrhu odlaska u inozemstvo", naložio je Lučić. Ovaj dokument nosi datum 4.12.1993. godine.

Dvadeset i četiri godine kasnije, Ivica Lučić sjedi u studiju Hrvatske televizije, pozvan da komentira haašku osuđujuću presudu šestorici vojnih i političkih vođa Herceg-Bosne, tituliran kao povjesničar i član Vladinog Vijeća za suočavanje s prošlošću. Poziva sve političare u Hrvatskoj na jedinstvo. 

Lupiga.Com

Naslovna stranica: screenshot YouTube