KAKO JE BANDIĆ "IZDAO" SAMOG SEBE: Jučer veličao Ivu Lolu Ribara, a danas ga uklanja

I.K.

4. prosinca 2017.

KAKO JE BANDIĆ "IZDAO" SAMOG SEBE: Jučer veličao Ivu Lolu Ribara, a danas ga uklanja

Prije nešto manje od dva mjeseca u mali zagrebački park na križanju Prilaza baruna Filipovića i Selske ceste vraćena je bista narodnog heroja Ive Lole Ribara. Devedesetih je godina bista preko noći jednostavno nestala, a ostalo je tek prazno postolje. Onda je iznenada, bez ikakve najave, zagrebački gradonačelnik odlučio bistu vratiti na „svoje mjesto“. 

POVRATAK IVE LOLE RIBARA: Ponovno postavljena bista slavnom narodnom heroju

BILO JE SAMO PITANJE DANA: U ovom društvu napad na bistu Ive Lole Ribara nikoga ne smije čuditi

„Ponovno vraćamo Ivu Lolu Ribara na mjesto gdje je i bio prije nego su ga otuđili u ratnome vihoru. Ivo Lola Ribar jedan je od najvećih heroja hrvatskog antifašističkog rata, a da nije bilo te antifašističke borbe i da se Hrvatska nije svrstala na pobjedničku stranu, hrvatski branitelji i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman ne bi se imali na što pozvati na našem putu ka osamostaljenju“, rekao je tada zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. No, kako je taj potez povukao bez ikakve najave, tako je Bandić naljutio svoje koalicijske partnere, Zlatka Hasanbegovića i Brunu Esih. Ovaj dvojac iz političke opcije Neovisni za Hrvatsku navodno je svoje ruke u Gradskoj skupštini dao u zamjenu za gradsku odluku kojom se ima preimenovati Trg maršala Tita.

Ivo Lola Ribar
Prije dva mjeseca za Milana Bandića bio je heroj (FOTO: Hina/Daniel Kasap)

Hasanbegović je Bandićevo vraćanje biste Ive Lole Ribara nazvao „uzurpatorskim, nasilničkim i samovoljnim potezom“.

"Imat ćemo priliku o tome raspraviti u Skupštini, a sasvim sigurno će to biti predmet pravne i političke rasprave idućih dana", najavio je tada Hasanbegović. I to se sada počelo događati.

Vijećnica u Gradskoj skupštini, Sandra Švaljek, večeras je na svome Twitteru objavila Zaključak o izmjeni prijedloga zaključka (inicijativa za uklanjanje biste Ive Lole Ribara) koji potpisuje gradonačelnik Bandić, a iz kojeg je očito da je Bandić po tko zna koji put promijenio mišljenje. 

U tri točke stoji da je gradonačelnik u postupku davanja mišljenja razmotrio Prijedlog zaključka (inicijativa za uklanjanje biste Ive Lole Ribara) Kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku i donio Zaključak o davanju mišljenja, te isto dostavio Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Ivo Lola Ribar
Bandićev zaključak (FOTO: Twitter/SandraSvaljek)

„Zadužuje se gradonačelnik Grada Zagreba da nakon proceduralnog preispitivanja prijedloga i odluka te dodatnog postupanja Povjerenstva za ploče za označavanje imena ulica i trgova, spomenike, skulpture, spomen-ploče i sakralna obilježja, podnese prijedlog zaključka o uklanjanju biste iz točke 1. ovog zaključka s pripadajućim postoljem, kojim će se zadužiti Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, da bistu nakon uklanjanja pohrani u Muzej Grada Zagreba“, stoji u gradonačelnikovoj izmjeni prijedloga zaključka.

„Pristao sam, bit ću sve što hoće... Milan Bandić na zahtjev NzH planira ukloniti bistu Ive Lole Ribara manje od dva mjeseca nakon što ju je pompozno vratio“, kratki je komentar Sandre Švaljek.

Ivo Lola Ribar
Simpatizeri takvih politika, otkako je bista postavljena, više su puta istu išarali ustaškim znakovljem (FOTO: Hina/Admir Buljubašić)

I tako je gradonačelnik Bandić koji je prije niti dva mjeseca ponavljao kako je micanje Loline biste bila „glupost koja je napravljena“ i sada je konačno „ispravljena“, očito odlučio popustiti pritisku koalicijskih partnera. Inače, vrijedi spomenuti i kako su simpatizeri takvih politika, otkako je bista postavljena, više puta istu išarali ustaškim znakovljem.

„Hrvatska mora izvući pouku iz svoje povijesti i slaviti svoje heroje“, poručivao je Bandić 10. listopada, a čini se iz svega da on iz cijele priče nije izvukao baš nikakvu pouku. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/Daniel Kasap