NA ZAPADU NIŠTA NOVO: Zaštitari po mjeri bankara nasrnuli na umjetnike, ali ovaj put im nije pošlo za rukom

Jerko Bakotin

1. travnja 2012.

NA ZAPADU NIŠTA NOVO: Zaštitari po mjeri bankara nasrnuli na umjetnike, ali ovaj put im nije pošlo za rukom

Agresivni, ogromni, tetovirani i ćelavi zaštitari, potpomognuti jakim policijskim snagama, pokušali su baš kao njihove kolege nedavno u Zagrebu, u Varšavskoj, eliminirati mirne prosvjednike iz berlinskog kultnog centra Tacheles. U ovom megdanu kapitala i javnog dobra, odnosno bankara i umjetnika, potonji su uspjeli izaći kao pobjednici, do sljedeće runde. Lupiga se našla u Berlinu, na mjestu događaja i donosi vam ekskluzivne fotografije prosvjeda, uhićenja i agresije oku nimalo neugodnih zaštitara

Lupiga je već pisala o problemima umjetnika u dvadeset i dvije godine starom alternativnom berlinskom kulturnom centru Tacheles, nastalom nakon ujedinjenja Njemačke, u središtu nekada Istočnog Berlina. Umjetnike novi vlasnik zgrade, HSH Nordbank, nimalo nježnim metodama pokušava izbaciti na ulicu. Jedan od umjetnika, Martin Reiter, koji je u Tachelesu još od njegovog osnivanja početkom devedesetih godina, tada nam je kazao da "Njemačka već odavno nije država zakona, nego privatnih zaštitarskih kuća".


Umjetnici su oko Tachelesa formirali lanac (FOTO: Petrov Ahner)

Pretprošlog četvrtka započela je, čini se, posljednja bitka za Tacheles. Naime, ovrhovoditelj HSH Nordbanke, profesor doktor Holger Schwermer, zajedno s tridesetak zaštitara i više od dvadeset policajaca, zatvorio je prilaze zgradi, promijenio brave na ulazima te preostale umjetnike izbacio na ulicu. Bilo je to od 1990. godine prvo zatvaranje zgrade za javnost. Unutra je ostalo tridesetak ateljea, kazališna dvorana i nekoliko izložbenih sala. Međutim, to nije značilo i predaju.


Odvjetnik bankara Holger Schwermer sa simpatičnim osmijehom (FOTO: Petrov Ahner) 

Dan potom ispred monumentalne, polurazrušene zgrade na Oranienburgerstraße održan je mirni prosvjed. Još važnije, berlinski sud proglasio je zatvaranje zgrade pravno ništavnim. Kunsthaus Tacheles tako je zasad ponovno otvoren, do sljedeće runde. Naime, banka nema namjeru odustati od zgrade, a ni umjetnici ne namjeravaju biti izbačeni na ulicu, čime bi Berlin izgubio golemi javni prostor u samom centru grada koji godišnje privlači doslovce stotine tisuća turista.


Zaštitari izbacuju jednog od umjetnika (FOTO: Petrov Ahner)

Podsjećamo, banka je, uz pomoć zaštitara, u travnju prošle godine preko dvorišta Tachelesa podigla skandalozan zid visok nekoliko metara ne bi li otežala pristup dvorištu, potez koji u Berlinu, gradu s traumatičnom prošlošću kada govorimo o građenju zidova, nije najbolje pao. U ovoj su bitci, po svemu sudeći, svi asevi na strani HSH Nordbanke; međutim, zahvaljujući upornosti i tvrdoglavosti umjetnika možda nije još sve izgubljeno.


Policija je pokušala ometati fotografiranje ove akcije (FOTO: Petrov Ahner)

Kako smo već pisali, grupa umjetnika u poluruševnu zgradu uselila je 1990. godine i time je doslovce spasila od predviđenog uništenja: naime, vlasti su već izbušile rupe za dinamit. Zgradu su nazvali Tacheles, što na jidišu znači “izravno govorenje”. Sama građevina ima fascinantnu povijest: golema peterokatnica podignuta 1908. prvotno je bila među prvim europskim luksuznim robnim kućama, potom redom: izlagački prostor tehnološke tvrtke, jedna od centrala Himmlerovog SS-a, kasarna, skladište građevnog materijala za Berlinski zid, kino i škola tijekom DDR-a.


Banka je angažirala, kao što se može vidjeti i na ovoj fotografiji, dolične zaštitare (FOTO: Petrov Ahner)

 


Nisu se libili upotrijebiti ni silu nad prosvjednicima, dok policija stoji sa strane i nijemo gleda (FOTO: Petrov Ahner)

 


No, da ne bi bili tek nijemi promatrači, policajci su kasnije nagurali prosvjednike u "marice" (FOTO: Petrov Ahner)

 


Ipak, predaje nije bilo (FOTO: Petrov Ahner)

 


Jedan od umjetnika na prsima je ispisao "Žrtva banaka", a isti slogan je izvjesio i na transprentu (FOTO: Petrov Ahner)

 


Zaštitarima su umjetnici bili smiješni (FOTO: Petrov Ahner)

 


No, Tacheles su ipak morali napustiti, neobavljenog posla, barem na neko vrijeme (FOTO: Petrov Ahner)

 

Lupiga.Com