STVAR KOJA OHRABRUJE: Dijalog pomirenja mora početi od običnih ljudi

Vjeran Grković

20. travnja 2013.

STVAR KOJA OHRABRUJE: Dijalog pomirenja mora početi od običnih ljudi

„Mladi koji se ne sjećaju rata, koji su se rodili poslije rata, danas su čak i veći nacionalisti od onih koji su učestvovali u ratu… Mislim da je dijalog jako potreban svima nama, to nam se ne može uvesti sa zapada. To treba početi od običnih ljudi i samo tako može doći do nekog pomirenja“, reći će Adnan Hamidović, poznatiji kao Frenkie, u desetominutnom dokumentarnom filmu koji je sinoć prikazan na BHT1. Već danas film inspiriran pjesmom „Pismom Milanu“, gdje on pruža ruku pomirenja, možete pogledati na Lupigi

Desetominutni dokumentarni film Ade Sokolović inspiriran je Frenkiejevom pjesmom „Pismo Milanu“ s njegovog posljednjeg albuma Troyanac, koja je u Bosni i Hercegovini izazvala niz kontroverzi. Dok su mnogi smatrali da se radi o pjesmi koja na originalan način pruža ruku pomirenja, našlo se i onih koji su tvrdili da je ovom pjesmom Frenkie pljunuo na „svoje“, čitaj bošnjačke, žrtve. No, tekstom je Frenkie, bez ikakvog popovanja, zapravo pokazao kako je svjestan stanja u Bosni i Hercegovini i kako inzistiranje Bošnjaka na ekskluzivnoj ulozi žrtve nije put koji vodi u bolje sutra, već je izlaz iz atmosfere nacionalnih torova put razgovora i razumijevanja, odnosno prihvaćanja situacije „onog drugog“.


(SCREENSHOT: YouTube)

Iako na albumu ima još nekoliko sjajnih pjesama upravo je „Pismo Milanu“ ono što izdiže njegov posljednji album u odnosu na njegove prethodne radove. Tema se učinila zanimljivom i Adi Sokolović koja je složila interesantan dokumentarac, u kojem se pojavljuju dvojica aktera pjesme – Frenkie i Milan Colić, mirovni aktivista iz Beograda. U filmu se razjašnjava cijela ideja, kao i poruka koju ona šalje, uz kadrove spota za pjesmu, a na kojima se dvojac vidi kako obilazi razna ratna stratišta na ovim prostorima. Osim toga Frenkie će se prisjetiti početka rata, kada je imao deset godina i scena koje su ga zasigurno obilježile za cijeli život – slike oca kako barikadira kućna vrata, dok se na tv ekranima vrte slike rata koji je stigao u njegovu Bijeljinu.

“Mislim da je dijalog jako potreban svima nama. To nam ne može biti uvezeno sa Zapada i ne može nam donijeti Visoki predstavnik, čak mislim da ne mogu to političari. Mislim i da kod nas ne postoje dovoljno iskreni i dobri političari koji bi mogli tu priču da započnu. To stvarno treba da počne od običnih ljudi, građana. Samo tako može doći do tog nekog pomirenja”, Objasnit će Frenkie u filmu, dok će Milan dodati kako je Pismo o Milanu pjesma koja ohrabruje ljude.

 

Lupiga.Com