VIDEO: Pogledajte kako su nepromišljeni turisti na Cresu otjerali sredozemnu medvjedicu

Vjeran Grković

30. srpnja 2012.

VIDEO: Pogledajte kako su nepromišljeni turisti na Cresu otjerali sredozemnu medvjedicu

Procjenjuje se da sredozemnih medvjedica na svijetu nema više od šest stotina. Uzrok su, naravno, ljudi. Na sjevernom Jadranu jedan primjerak ove rijetke životinjske vrste posljednjih se mjeseci nekoliko puta izložio pogledima znatiželjnika. Među takvim sretnicima je i grupa turista koja, očito, nije ni znala kakvu čast ima. Naime, Plavi svijet, institut za istraživanje i zaštitu mora, objavio je snimku na kojoj se vidi kako turisti uznemiravaju sredozemnu medvjedicu, a jedan od njih je čak pogađa kamenom, ne bi li je natjerao da se pokrene, nakon čega je prestrašena životinja pobjegla

„Koliko možemo razumijeti, brod sa njemačkim turistima usidrio se u uvali u blizini Cresa. U uvali, na plaži ugledali su sredozemnu medvjedicu nakon čega su životinju na plaži i u moru okružili sa svih strana te su na nju čak bacali oblutke ili vodu (vjerojatno kako bi je natjerali da se kreće!?) nakon čega je životinja pobjegla sa obale“, navode u Plavom svijetu, objašnjavajući kako je ovo ekstremni primjer negativnog ponašanja u blizini ove izuzetno ugrožene životinje. Događaj se odigrao još 11. srpnja na otoku Cresu, u blizini kampa Kovačine, a Plavi svijet je snimku zaprimio tek ovih dana. Ujedno u institutu izražavaju zadovoljstvo što je o slučaju obaviješten Državni zavod za zaštitu prirode i Inspekcija zaštite prirode, navodeći kako se prema hrvatskim zakonima kazna za ovakve slučajeve može popeti i na 80.000 kuna.


Turisti su životinju, uz evidentan strah, učas okružili sa svih strana (SCREENSHOT: YouTube)

„Još jednom vas molimo da u slučaju da opazite sredozemnu medvjedicu ne prilazite plaži ili spilji u kojoj se nalazi, ne samo zbog toga što je to protuzakonito, već i stoga što ova životinja treba mjesta na kojima se može u miru odmoriti. Također, ako je opazite na moru, ne slijedite je plovilima“, poručuju iz Plavog svijeta kako pripaziti na rijetku povremenu stanovnicu Jadrana. Procjenjuje se da je ova vrsta spala na svega 500 do 600 jedinki, od kojih dio obitava u sjeveroistočnom Mediteranu, dok drugi dio pliva u sjeveroistočnom Atlantiku, uz obale zapadne Afrike. Od sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća njihov je broj znatno smanjen, te se na Jadranu tek povremeno opažaju, najviše oko rta Kamenjak, Premanture, te otoka Cresa i Lošinja. Od tada nije zabilježeno niti razmnožavanje ove životinjske vrste u našim krajevima.

Vjeruje se da je odumiranju vrste, uz prekomjerni izlov ribe, itekako doprinijela i ekstremna promjena okoliša ljudskim dodirom, zbog čega ona danas za odmor bira nepristupačne plaže i morske spilje. Na takvom mjestu ovih su je dana zatekli i snimljeni turisti, koji su vođeni znatiželjom nepromišljeno uznemirili ovaj rijedak primjerak. Vjerojatno je da turisti nisu niti znali na kakvu su životinjsku vrstu naišli, pogotovo jer laici sredozemnu medvjedicu često zamjenjuju za tuljana, pa su odlučili vidjeti može li se kretati. Iako je bilo jasno da je životinja živa, jer je micala glavom, najmlađi u grupici uzeo je kamen i pogodio ju, a kako je to uznemirilo životinju koja izbjegava ljude, možda upravo zbog ovakvih reakcija, mogli ste i sami vidjeti. Impresionira kako je do pogotka kamenom životinja dobroćudno, reklo bi se i naivno, reagirala na ljude. Nadamo se da ovaj primjerak najugroženijeg morskog sisavca u Europi nakon susreta s ljudima neće napustiti Jadran glavom bez obzira.

Lupiga.Com