ZAZ – POPULARNA ŠANSONIJERKA NOVOG DOBA: Pjevati iz srca naučila sam na ulici

Olja Smibović

24. svibnja 2012.

ZAZ – POPULARNA ŠANSONIJERKA NOVOG DOBA: Pjevati iz srca naučila sam na ulici

„Novac nikada nije bio motor koji me pokretao. Pjevati na ulici bilo je odlično! Nisam imala šefa, radila sam kad sam htjela i koliko sam htjela. Nakon nekog vremena pružila mi se prilika da potpišem ugovor i snimim svoj prvi album. Ipak, pjevanje na ulici za mene je bilo nezaboravno iskustvo koje me u potpunosti ispunilo i izgradilo“, govori popularna šansonijerka novog doba Isabelle Geffroy, umjetničkog imena Zaz, koja će 3. lipnja održati svoj prvi koncert u Hrvatskoj. Na ulici je zarađivala oko 20 eura po satu, a sada, kada zarađuje mnogo više, tvrdi, nije se promijenila

Popularna šansonijerka novog doba Isabelle Geffroy, umjetničkog imena Zaz, prvi put dolazi u Hrvatsku. Iako je mlada Francuskinja koncert isprva trebala održati u Boćarskom domu, zbog velikog interesa publike nastupit će u Velikoj dvorani Doma sportova. Karte za koncert koji će se održati 3. lipnja odavno su planule, a glazbenicu bi u Zagrebu trebalo dočekati oko 10.000 fanova. Planetarnu popularnost Zaz je stekla hitom “Je veux”, kojim je krenula osvajati tržište prije dvije godine. Iako ju u posljednje vrijeme izvodi stalno kaže kako joj nije dosadila, kao ni jedna nijedna pjesma, a svoje pjesme piše sama.


Na turneji je posljednje dvije godine (FOTO: 3bp)

Zaz je počela pjevati prije 12 godina, a većinom je svirala na ulicama Pariza. Isprva uopće nije slušala šansone, nego Guns N’Roses, Metallicu i techno, a malo je koketirala i s jazzom te flamencom. Nakon što se 2006. godine iz Bordeauxa, gdje se godinu dana intenzivno bavila kung fuom, doselila u Pariz i počela raditi u kabareu Aux Trois Mailletz repertoar je zbog turista proširila i na šansone. Glazbeno se obrazovala u srednjoj školi i konzervatoriju, no tvrdi kako je pjevati iz srca naučila na ulicama kvarta Montmartre.


Na ulici je, kaže, naučila pojevati sa srcem (SCREENSHOT: YouTube)

„Novac nikada nije bio motor koji me pokretao. Pjevati na ulici bilo je odlično! Nisam imala šefa, radila sam kad sam htjela i koliko sam htjela. Nakon nekog vremena pružila mi se prilika da potpišem ugovor i snimim svoj prvi album. Ipak, pjevanje na ulici za mene je bilo nezaboravno iskustvo koje me u potpunosti ispunilo i izgradilo“, govori Zaz. Na ulici je zarađivala oko 20 eura po satu, a sada, kada zarađuje mnogo više, tvrdi, nije se promijenila.

NEPRIKOSNOVENI HIT GODINE: Otkrijte o čemu to pjeva Zaz

Nadimak Zaz (skraćenica od Isabelle) odabrala je kad je trebala dati ime svojoj stranici na MySpaceu, a svidjela joj se i kombinacija prvog i zadnjeg slova abecede. Iza nje dva su albuma “Zaz” i “Sans tsu tsou”. Miks su jazza, francuske šansone, gipsy swinga i kubanskih ritmova.Nekonvencionalnoj glazbenici laskaju usporedbe s Edith Piaf jer, kaže, obje pjevaju srcem i iskreno. U intervjuima je Zaz priznala kako o Hrvatskoj zna malo, no kako su je oduševile priče o prekrasnoj prirodi.

„Ne znam detalje o Hrvatskoj, ali jedva čekam da sve to vidim i otkrijem energiju ljudi“, rekla je nedavno Zaz u intervjuu Večernjem listu. Ona je inače i ekološka aktivistica, koja na koncertima nosi majice s kolibrima, oznakom udruge Colibri, čiji je član, a koja promiče biopoljoprivredu. Osim što pjeva, Zaz se bavi i slikanjem te borilačkim vještinama. Mlada šansonijerka je već posljednje dvije godine na turneji, a čak je i 15 dana pjevala u Sibiru na cičoj zimi, što joj je bio posebni izazov. Prije dva mjeseca je, zbog preopterećenja, uzela dvomjesečni odmor i s dečkom posjetila Egipat. U Zagreb će, obećava, doći puna energije, a istu energiju želi primiti i od brojne publike.

Lupiga.Com