ANONYMOUSI NASTAVLJAJU RAT S BANKAMA: Sinoć pala nova žrtva, banci ostavljen prigodni spot Linkin Parka

Ivor Car

20. prosinca 2012.

ANONYMOUSI NASTAVLJAJU RAT S BANKAMA: Sinoć pala nova žrtva, banci ostavljen prigodni spot Linkin Parka

Samo dva dana nakon što su hrvatski Anonymousi hakirali internetske stranice Karlovačke banke i objavili „rat“ svim ostalim bankama koje posluju u Hrvatskoj, “pala“ je i nova žrtva. Nešto prije ponoći u redakcijski inbox stigao nam je e-mail od nepoznatog hakera s kratkom porukom – hakirana je još jedna banka. Na poslanom nam linku, uz logotip Anonymousa, stajalo je istovjetno upozorenje kao i prije dva dana: „Dovoljno dugo ste krali od naroda. Uskoro padaju i ostale banke“, a našlo se prostora i za šalu

Ni ovaj put nije napadnuta neka od velikih banaka koje posluju u Hrvatskoj, poput Zagrebačke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisen ili Erste & Steiermärkische banke, koje drže većinu bankarskih poslovanja u zemlji, već su Anonymousi hakirali web stranice Samoborske banke, koja ima tek 11 poslovnica i djeluje tek u dvije hrvatske županije.


(SCREENSHOT: sabank.hr)

Većinski dioničar Samoborske banke je tvrtka Aquae Vivae, koja drži gotovo 80 posto dionica banke, a čiji je pak vlasnik kontroverzni zagorski poduzetnik Dragutin Plahutar. On je ujedno direktor Aquae Vivae i predsjednik Nadzornog odbora Samoborske banke. Svojevremeno je imao vlasnički udio i u propalim zagorskim tvrtkama poput Šavrića i zabočkog Dekora, dok ga mještani Krapinskih Toplica danas optužuje za neulaganje u tamošnje bazene koje je preuzeo i za koje je dobio HBOR-ov kredit.

HRVATSKI ANONYMOUSI OBJAVILI RAT BANKAMA: Uz poruku 'dovoljno ste dugo krali od naroda' sinoć 'pala' prva žrtva

ANONYMOUSI ŽESTOKO PROTIV TORCIDE: 'Srušeni ste zbog huliganizma i vandalizma kojeg planirate provesti na Gay Prideu'

Tko je Guy Fawkes? Kako je i zašto postao lice građanskog otpora?

Internetske stranice banke, koja pruža i usluge e-bankarstva, nisu bile srušene, već se gotovo preko cijele naslovnice dičio logotip hakerske skupine s već spomenutom porukom, „Dovoljno dugo ste krali od naroda. Uskoro padaju i ostale banke“, ali i standardnim potpisom - – „Mi smo Anonymous. Mi smo legija. Mi ne praštamo. Mi ne zaboravljamo. Očekujte nas.“. Zanimljivo, isprva je na naslovnicu bio postavljen i spot Linkin Parka s YouTubea za vrlo angažiranu pjesmu „No More Sorrow“, čiji refren prigodno poručuje – „No, no more sorrow, I've paid for your mistakes, Your time is borrowed, Your time has come to be replaced, Thieves and hypocrites!“. No, kasnije pjesme više nije bilo. Također su na mjesto predviđeno za pitanja građana odlučili zbijati šalu s vlasnicima i napisali "Tko vam je defaceao stranicu??".


(SCREENSHOT: sabank.hr)

Očito je da hakeri u malom ratu ne namjeravaju stati na ovome, pa s pravom mogu strahovati i u ostalih trideset banaka, koliko ih ima u Hrvatskoj, a pogotovo u onima koje nisu uložile dovoljno sredstava u sigurnost svojih internetskih stranica. Podsjetimo, u ponedjeljak navečer Anonymousi su hakirali web Karlovačke banke, a ranije u godini na izmaku uspješno su napali internetske stranice predsjednika Ive Josipovića, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Hrvatske biskupske konferencije i navijačke skupine Torcida.

Lupiga.Com