CHARLIE CHAPLIN (16. IV. 1889. - 25. XII. 1977.): Sretan rođendan glumcu koji je sanjao bolji svijet

Ivan Kegelj

16. travnja 2013.

CHARLIE CHAPLIN (16. IV. 1889. - 25. XII. 1977.): Sretan rođendan glumcu koji je sanjao bolji svijet

Charlie Chaplin, glumac je koji je svojim ulogama i filmovima obilježio cijelo prošlo stoljeće. Chaplinovi roditelji bili su zabavljači u varijeteu, a rastali su se prije nego je napunio treću godinu života. Charlie i njegov brat živjeli su s majkom, ali ona se razboljela i završila u duševnoj bolnici. Braća Chaplin završila su u domu za nezbrinutu djecu. Godine neopisivo teškog djetinjstva i siromaštva zauvijek će ga obilježiti kao umjetnika. Umro je u snu, na Božić 1977. godine, u Veveyju u Švicarskoj. Preživio je 88 godina života

Charles Charlie Chaplin rođen je 16. travnja 1889. godine. O njemu Wikipedia kaže kako je prve filmove snimio u Americi 1914. godine, u produkciji kuće Keystone Studios. Tad je kreirao jedan od svojih najpopularnijih likova - lik Skitnice. U toj ulozi prvi put se pred publikom pojavio u filmu Kid Auto Races at Venice. U svojoj autobiografiji zapisat će:

"Nisam imao pojma kakvu šminku da stavim. Nije mi se svidjela odjeća novinara (u Making a Living). Međutim, na putu do garderobe pomislio sam da obučem vrećaste hlače, velike cipele, štap i polucilindar. Htio sam da sve bude kontradiktorno: vrećaste hlače - uski kaput, mali šešir - velike cipele. Nisam bio siguran želim li izgledati mlado ili staro, ali sam se sjetio da Sennet očekuje da budem mnogo stariji muškarac, pa sam dodao male brkove jer sam pomislio da će mi dodati godine bez skrivanja mog izraza. Nisam imao pojma o liku. Ali kad sam se odjenuo, odjeća i šminka su mi dali ideju kakav on treba biti. Počeo sam ga poznavati, a s vremenom sam izlazio na pozornicu kao da sam takav rođen", govorio je Chaplin.

Charlie Chaplin
Chaplin na proslavi svog 72. rođendana (FOTO: Wikimedia/Comet Photo AG)

Tako je nastao Charlie Chaplin kakvog poznajemo. Njegov glas publika je prvi put čula u Modernim vremenim 1936. godine, u besmislenoj pjesmi na kraju filma. Taj film, inače, smatra se onim koji je označio kraj ere nijemog filma. Međutim, kroz cijele tridesete Chaplin je odbijao snimiti tonski film. Glumu je smatrao pantomimičkom umjetnošću. Rekao je: "Kretnje se općenito bolje razumiju nego riječi. Kao i kineski simboli, uvijek će značiti različite stvari ovisno o konotaciji. Poslušajte opis neke nepoznate životinje-afričke divlje svinje, na primjer. Zatim pogledajte sliku životinje i vidite kako ste iznenađeni."

Prvi Chaplinov zvučni film bio Veliki diktator iz 1940. godine. Snimljen je u znak inata protiv Adolfa Hitlera i nacizma. U to vrijeme, zbog izrugivanja nacizmu i prikaza progona Židova, snimanje Velikog diktatora smatrano je hrabrim umjetničkim činom. Politički, Chaplin je smatran ljevičarom, zbog čega je nerijetko bio prozivan kao komunist. Posljednji govor u filmu Veliki diktator, koji je bio kritičan prema nacionalizmu bez pitanja, te Chaplinova javna podrška otvaranju drugog europskog fronta 1942. godine kako bi se pomoglo Sovjetskom Savezu doživljavani su kontroverznima. U bar jednom od ovih govora, prema člancima u Daily Workeru, navijestio je kako bi komunizam mogao zahvatiti cijeli svijet nakon rata te ga izjednačio s "ljudskim napretkom".

Na ovom mjestu pogledajte jedan od prekrasnih Chaplinovih govora iz filma Veliki diktator.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube