U MANIRI CRVENIH KMERA: „Domovinski pokret prijeti medijima i najavljuje uvođenje hrvatstva po njihovoj mjeri“

Lupiga.com

26. travnja 2024.

U MANIRI CRVENIH KMERA: „Domovinski pokret prijeti medijima i najavljuje uvođenje hrvatstva po njihovoj mjeri“

Nakon što su čelnici Domovinskog pokreta u više navrata najavili novi udar na medijske slobode u zemlji, Hrvatsko novinarsko društvo i tjednik Novosti upozorili su na autokratske stavove DP koji će "mjeriti tko je koliki Hrvat". Na konferenciji za novinare održanoj u petak, HND i Novosti obratili su se javnosti povodom najava DP-a iz kojih se može iščitati kako se stranka, koja je trenutno u pregovorima oko ulaska u novu vladu, namjerava baviti uređivanjem medija od kojih su Novosti tek prve na redu.

"Bez ikakvog okolišanja, Domovinski pokret u maniri Crvenih Kmera otvoreno prijeti ne samo kolegicama i kolegama iz Novosti, nego i drugim medijima, i to kroz najavu uvođenja hrvatstva po njihovoj mjeri. Očito im nije dovoljno što se 1990-ih spaljivalo 'nepodobne' knjige, pa sada 2024. godine, u zemlji članici Europske unije, moramo slušati prijetnje prema kojima će onaj užas koji se dogodio 2016. izgledati kao mila majka", izjavio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko komentirajući prijetnje upućene Novostima, kao i HRT-u i Hini, nazvavši ih "klasičnim oblikom zastrašivanja".

Novinar Novosti i predsjednik Novinarskog Vijeća časti HND-a, Hrvoje Šimičević, između ostalog, komentirao je najavu prestanka financiranja tjednika Novosti.

"Novosti žele ugasiti prvenstveno zato što je antisrpska politika jedan od temeljnih ideoloških pogona njihove stranke. Upravo zato srpskoj manjini žele oduzeti prava zajamčena Ustavnim zakonom. Svjesno ili nesvjesno, DP time planira udar na sve manjine u Hrvatskoj. Jer, najavljujući ukidanje i reviziju sredstava za Novosti, oni zapravo najavljuju rušenje nezavisnosti u radu Savjeta za nacionalne manjine, državne institucije koja preko redovnih godišnjih natječaja financira Novosti i stotine drugih projekata ostalih manjinskih zajednica", upozorava Šimičević.

Šimičević_Zovko
"Domovinski pokret u maniri Crvenih Kmera otvoreno prijeti ne samo kolegicama i kolegama iz Novosti, nego i drugim medijima, i to kroz najavu uvođenja hrvatstva po njihovoj mjeri", Hrvoje Zovko (SCREENSHOT: YouTube)

Tijekom obraćanja okupljenim medijima, Šimičević je naglasio kako je napad na Novosti prije svega motiviran tekstovima koje tjednik objavljuje, a kojima se razotkriva "članove i simpatizere DP-a kao provoditelje hajki protiv srpske manjine, šampione proustaškog revizionizma i progonitelje cijelog lijevo-liberalnog društveno-političkog polja".

Ukidanje financiranja Novosti jedna je od programskih točaka DP, a, između ostalog, tjedniku zamjeraju "dugogodišnju antihrvatsku djelatnost, provođenje 'srpskog sveta', velikosrpske propagande" i slično.

"Domovinski pokret uporno ponavlja da se trebamo baviti manjinskim temama. Novosti se ekstenzivno i najvećim dijelom bave takvim temama. No u osnovama rada Savjeta za nacionalne manjine koji nas financira, jasno piše da se osim manjinskog sadržaja, programi financiraju zbog istovremenog doprinosa kulturnom, društvenom i gospodarskom razvoju RH. Uređivački koncept Novosti uvijek je bio rukovođen temeljnim vrijednostima hrvatskog Ustava, poput ljudskih prava, prava nacionalnih i svih drugih manjina, protiv svakog oblika diskriminacije i govora mržnje, za socijalnu pravdu", zaključuje Šimićević.

Domovinski pokret u svom je programu najavio "osnivanje vladinog povjerenstva koje će izvršiti analizu, a onda predložiti mjere kroatizacije programa državne televizije, kao i radija, i svih njihovih programa". Neovisni mediji poseban su trn u oku, čelnici DP-a u njima vide žarišta jugoslavenstva kao i razloge demografske katastrofe ocjenjujući kako se nalaze pod kontrolom Srba, ali i drugih stranih elemenata. 

“Djelovanje mnogih političkih i medijskih aktera ukazuje na to da je Hrvatska i danas predmet tajnih akcija. One su posebno izražene u medijskom prostoru koji je u Hrvatskoj značajnim dijelom u vlasništvu srpskog kapitala i u kojemu se često nastoji stvoriti slika o Hrvatskoj koja je na tragu ranijih ciljeva akcija KOS-a”, tvrde DP-ovci.

Cijelu novinsku konferenciju u kojoj HND odgovara na ove i druge optužbe možete pogledati ovdje.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: TRIS/G. Šimac


Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.