Što sve obećava na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu?

Jerko Bakotin

17. listopada 2010.

Što sve obećava na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu?

Kao i svake, i ove godine Zagreb Film Festival donosi hrpu dobrih filmova i jednako toliko dobrih tuluma. Po prvi puta festival se odvija na novim lokacijama - nije više u SC-u nego u kinu "Europa", na Tuškancu, u prostorijama Plesnog centra u Ilici 10 te po prvi puta preko Save - u MSU-u. Tema ovogodišnjeg festivala su filmovi o djeci i mladima, a van konkurencije bit će prikazan i "Cirkus Columbia" bh oskarovca Danisa Tanovića, snimljen po istoimenoj nagrađivanoj knjizi Lupiginog kolumnista Ivice Đikića

Danas se otvara 8. Zagreb Film Festival, od kojeg kao i svake godine do sad očekujemo hrpu dobrih filmova i bar nekoliko odličnih tuluma. Na otvaranju se prikazuje "Razumno rješenje", švedsko-njemačko-talijansko-finska koprodukcija redatelja Jörgena Bergmarka koji je i osobno došao u Zagreb. Riječ je o zanimljivom spoju crne komedije i drame, ponešto bizarnoj, u svakom slučaju vrlo zanimljivoj problematizaciji seksualnih odnosa među ljudima, kako ih se naziva, "treće životne dobi", uz to s nešto skandinavskog, pravog kierkegaardovskog duha ... Svakako preporučamo pogledati.


Scena iz Razumnog rješenja

Što se općenito programa tiče, na prvom mjestu moramo izdvojiti "Cirkus Columbia" Danisa Tanovića, urađen po istoimenoj knjizi našeg kolumnista Ivice Đikića. Pobjednik sarajevskog filmskog festivala, koji se ovdje prikazuje van konkurencije, igra u subotu. Inače je riječ i o ovogodišnjem BiH-kandidatu za Oskara. Također, u sklopu popratnog programa prikazuje se vrlo zanimljiv serijal pod nazivom Film:Protest. Projekcije u sklopu ovog programa odvijaju se u Plesnom centru, na adresi Ilica 10. Od filmova tu svakako valja pogledati "Protest" Fadila Hadžića iz 1967. u kojem glumi i pokojni Bekim Fehmiu; zatim vrlo se zanimljivo doima - posebno s obzirom na nedavne događaje i obljetnicu 5. oktobra - "Rušenje dikatatora" - film o svrgavanju, naravno, Slobodana Miloševića, a interesantno je da je riječ o američkoj režiji i produkciji. Konačno, "must see" je i "Poezija i revolucija: studentski štrajk 1971." Branka Ivande. "Budrus" je film o izraelskom nasilju nad Palestincima - mnogo puta viđena tema, ali osvještavanja o tome nikada dosta.


Rušenje diktatora

Bio bi red da kažemo nešto i o natjecateljskom programu, u kojem se prikazuje jedanaest dugometražnih filmova. Osim već spomenutog "Razumnog rješenja", vrijednim vremena svakako se čini njemački "Kad odemo" o turskim imigrantima u Njemačkoj, barem zbog atraktivne Sibel Kekill, bivše pornoglumice, koja je sličnu ulogu već igrala u vrlo poznatom "Glavom kroz zid" Fatiha Akina. Od naših filmova tu je "Šuma summarum" Ivana Grigora Viteza, inače film-dobitnik Zlatne Arene za najbolju montažu te kostime. Iz vrlo bliskog susjedstva - Srbije - dolazi "Tilva Roš" Nikole Ležaića, a interesantno je da se film odvija u Boru, gradu kojeg je zadnjih dvadesetak godina potopila prava post-industrijska apokalipsa. Iz Novog Zelanda dolazi "Boy", o odnosu jedanaestogodišnjeg sina i oca-propalice, a kako je film pobijedio na renomiranom festivalu nezavisnog filma "Sundance", čini se da bi ga trebalo pogledati. Iz Britanije dolazi film "Nevoljena" Samanthe Morton, s tematikom zlostavljanja u domovima za djecu, a iz Rumunjske "Medalja časti" Calina Petera Netzera. S obzirom na reputaciju novog rumunjskog filma, vjerojatno se radi o zanimljivom ostvarenju. Ostatak glavnog programa u dugometražnoj konkurenciji možete pogledati ovdje.


Iz "Nevoljene"

Iz bogatog dokumentarnog programa izdvajamo film "Ciklusi" Vladimira Gojana, inače pobjednika širokobrješkog Mediteran film festivala. Iz Austrije dolazi "Početni udarac", o svjetskom nogometnom prvenstvu beskućnika, a iz Rumunjske "Svijet po Ionu B.", koji je na ovogodišnjem Dokufestu proglašen najboljim balkanskim dokumentarcem. Iz Srbije stiže film Vanje Kovačevič "Zvezda je rođena", a iz Italije vrlo vrlo zanimljivo ostvarenje Laure Halilovic "Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen" o netrpeljivosti prema Romima u Italiji. Atraktivno se doima i "Okrivljen", dobitnik mnogih nagrada, između ostalog film koji je u Sarajevu osvojio nagradu publike. Apsolutni hit, barem po gledanosti, svakako će biti film "Uradi i bježi" o kultnom grafiteru Banskyu kojeg je režirao sam - Banksy. Svakako bi trebalo pogledati "Restrepo", o jednom vodu američke vojske na vrlo opasnom položaju u Afganistanu. U opisu filma piše da "nastoji ljudima stvoriti osjećaj kao da su 94 minute proveli s tim vojnicima". Pa da vidimo. O ostatku brojnog dokumentarnog programa informirajte se ovdje. Kao i svake godine, tu je i program "Kockice", u kojem se prikazuju kratki filmovi mladih hrvatskih filmaša, njih točno jedanaest. Program ide u kinu "Tuškanac" u ponedjeljak i utorak, počevši od 23 sata, a izdvajamo "Stric" mlade redateljice Hane Jušić.


Banksy

Od ostalog programa tu je i još "Velikih 5" , u kojem se prikazuju najbolji filmovi iz pet najvećih europskih kinematografija, dok se u programu "Moj prvi film" prikazuju prvijenci šest poznatih suvremenih njemačkih autora.

Konačno, ali ne i najmanje važno, u kinu "Europa" te na još niz lokacija diljem grada svaku večer su tradicionalno zabavni tulumi. Osim toga, možda se isplati poslušati predavanje Srđe Popovića, jednog od vođa "Otpora", koji je danas savjetnik Borisa Tadića. Predavanje je u utorak u 18 sati u Plesnom centru.

Kompletan program i raspored projekcija pogledajte ovdje.