Novi heroj ulice

Olja Savičević Ivanč

13. lipnja 2011.

Novi heroj ulice

Faco, ti si heroj ulice i parka i trga i stadiona. Bacio si kamen na pederčinu. Bacio si kamen na Ciganina. Bacio si kamen na Srbina. Jebo si majku Židovu. Razbio si pičku lezbačama. Pretukao si pretučene, spalio si spaljene, stavio si značku označenima, kamenovao si kamenovane, progonio si progonjene, i ostat ćeš budan i osnažen, jer oni će se opet odnekud pojaviti sa svojim bolesnim pjesmama o ljubavi, sa svojim umobolnim pjesmama o ljepoti
Jučer je napunio sedamnaest, danas je obukao crnu majicu i bacio kamen na pederčinu. Njegovi drugovi ga tapšu; stariji muškarac koji odobrava, nekoliko curica koje urliču, histerično sretne. On je oznojen i uzbuđen, on je napravio neku važnu stvar. Bila je potrebna odlučnost za takvo junaštvo, vojska hrabrih i pravovjernih na onih dvjesto šarenih, a uspio je i pobjeći, pobjeći nevoljkom panduru.

Faco, ti si heroj ulice i parka i trga i stadiona. Bacio si kamen na pederčinu. Bacio si kamen na Ciganina. Bacio si kamen na Srbina. Jebo si majku Židovu. Razbio si pičku lezbačama. Pretukao si pretučene, spalio si spaljene, stavio si značku označenima, kamenovao si kamenovane, progonio si progonjene, i ostat ćeš budan i osnažen, jer oni će se opet odnekud pojaviti sa svojim bolesnim pjesmama o ljubavi, sa svojim umobolnim pjesmama o ljepoti, sa svojim nakaznim pjesmama o slobodi.

Faco, ti si moderni narodni heroj, ti si u gomili i ona ti kliče: tebe, doduše prešutno, ali srdačno, podržavaju od kanala do fotelje, u tebe se ufaju na oltarima, ti si zlatan mladić, ti si čedo sistema, u najgorem slučaju tebe toleriraju. Imaš sedamnaest godina i potpisao si se na zid: SMRT!