ZASTRAŠUJUĆE BROJKE: Ovako raste hrvatski vanjski dug

Ivor Car

11. siječnja 2013.

ZASTRAŠUJUĆE BROJKE: Ovako raste hrvatski vanjski dug

Vrtoglavom brzinom, poprilično zastrašujuće, raste hrvatski vanjski dug, a kako to izgleda zorno su pokušali ilustrirati na internetskoj stranici hrvatskidug.com. Brojke se nezaustavljivo povećavaju iz minute u minutu i sa svakim osvježavanjem dug je sve veći. U manje od deset minuta, sudeći prema ovoj procjeni, hrvatski dug narastao je za više od stotinu tisuća eura, što na posjetitelje svakako ostavlja dojam apokalipse. Kako to izgleda možete provjeriti klikom na

Poznato je kako je hrvatski bruto inozemni dug na kraju rujna prošle godine iznosio je 45,6 milijardi eura. Stoga je po uzoru na slične projekte diljem svijeta nedavno pokrenuta internetska stranica hrvatskidug.com na kojoj je postavljen online brojač, koji ne prestaje vrtjeti nezamislivo visoke brojke. U trenutku pisanja ovog teksta brojač je bio na 49.774.769.685.64 eura, a u samo deset minuta brojka je porasla za više od dodatnih stotinu tisuća eura. Brojač se osvježava svakih nekoliko sekundi, simulirajući porast vanjskog duga zbog pristižućih kamata na zaduženja.


(SCREENSHOT: hrvatskidug.com)

„Ova stranica nije u vezi s bilo kakvom institucijom i ne predstavlja službeni iznos hrvatskog javnog duga. Iznos koji se pojavljuje na brojaču je približan, a tempo rasta ne može se smatrati preciznim. Porast ili smanjenje hrvatskog inozemnog duga ne odvija se linearno, tako da brojač ima samo ilustrativni karakter. Prikupljamo podatke i procjene da bismo mogli što bolje uskladiti brojač sa stvarnim stanjem, ali ovo usklađenje nikada ne može biti posve točno“, napominje se na stranici gdje je uz brojač umetnuta i hrvatska trobojnica sa znakom eura umjesto grba. Kako izgleda hrvatski dug pogledajte na ovom linku.

Lupiga.Com