OSMI MART: Zašto se onda to i dalje nekako čini kao nedostižan san

Ivor Car

8. ožujka 2012.

OSMI MART: Zašto se onda to i dalje nekako čini kao nedostižan san

“Osobno mislim da je krajnje vrijeme da na pravi način oživimo Dan žena i dostojno ga slavimo u čast ženama koje nisu odustale od svoje borbe. One se, unatoč svim problemima, i dalje trude da odgoje i svojim radom othrane nove generacije, a da pritom ne zaborave na sebe, svoje obrazovanje i karijere. Mi ne tražimo nikakve posebne zasluge, nego pravo da budemo sigurne, poštovane i pošteno plaćene za svoj rad. Zašto se onda to i dalje nekako čini kao nedostižan san“, komentar je mlade i iznimno perspektivne autorice na Dan žena. Njene opservacije zajedno sa zanimljivom anegdotu iz Rusije Lenjinovog doba pročitajte na

Kao prvo na ovom vam mjestu želimo skrenuti pažnju na izvrsnu stvar koja se od početka mjeseca može kupiti na kioscima diljem Hrvatske. Radi se o magazinu Ja sam, čija je cijena svega deset kuna, a definitivno je nešto sasvim drugačije od ostale magazinske ponude, jer tekstovi na kakve ćete naići listajući ovu tiskovinu vrijedni su svake pohvale. Magazin već drugi mjesec za redom stvaraju mladi ljudi, veliki entuzijasti puni energije i stoga kada dođete na kiosk po porciju dnevnih informacija, ne zaboravite ih podržati, jer podrška im treba. A sada obećani tekst novinarke Petre Kostanjšak


Kako je Lenjin nacionalizirao sve žene (ILUSTRACIJA: JaSam.hr)

Konačno se bliži i taj dan. Ne zanima me ni Božić ni Uskrs, a niti Dan državnosti, nego upravo ovaj praznik. Dočekat ću ga u ponoć, kada će mi se kradom prišuljati Osmi mart – Dan žena koji je nekad puno više značio, a danas ga Hrvatska uglavnom, kao i sve ostalo, prespava.

UZ OSMI MART: Najbolje ih je zapaliti

I tako ćemo se vratiti gotovo 100 godina unatrag (da vas ne gnjavim sa svim tim ženama tko, gdje i kako) pa ću s vama podijeliti jednu malecku zanimljivost. Nakon Oktobarske revolucije u Rusiji i uspostave prve socijalističke zemlje, cijeli kapitalistički svijet strašno se bojao tovariša Lenjina i njegovih planova. To je otišlo toliko daleko da se Zapadom proširio trač kako su Sovjeti nacionalizirali sve pa čak i žene!?! Da bi utvrdili, među ostalim, je li Lenjin uveo društveno vlasništvo nad ženama, poslali su u izvidnicu mladog američkog diplomata Williama Bullitta. Slučajno ili ne, on je u Rusiju stigao baš na 8. mart. Nakon nekoliko dana u Pariz je stigao njegov telegram u kojem je napisao nešto slično ovome: Nikad nisam čuo tako iskren i glasan smijeh kada sam Lenjina, Čičerina i Litvinova priupitao je li istinita priča o nacionalizaciji žena. Ne da su glasine o nacionalizaciji žena netočne, nego ovdje žene imaju svoj dan, državni praznik koji se slavi njima u čast.

Eto, ja osobno mislim da je krajnje vrijeme da na pravi način oživimo Dan žena i dostojno ga slavimo u čast ženama koje nisu odustale od svoje borbe. One se, unatoč svim problemima, i dalje trude da odgoje i svojim radom othrane nove generacije, a da pritom ne zaborave na sebe, svoje obrazovanje i karijere. Mi ne tražimo nikakve posebne zasluge, nego pravo da budemo sigurne, poštovane i pošteno plaćene za svoj rad. Zašto se onda to i dalje nekako čini kao nedostižan san?

Lupiga.Com via JaSam.hr