Samo oprezno, dječače!

Ivor Car

3. travnja 2004.

Samo oprezno, dječače!

Postoji kod naših kolega Bljeskovaca jedna djevojka imena Leonarda. Ne znam jesam li vam ikada dosada spomenuo Leu. Ukoliko nisam, pogriješio sam, do mene je. U svakom slučaju kako nismo posjetili Bljesak već neko duže vrijeme, bilo bi zgodno da vam onda barem predstavimo Leonardu, s njenim najnovijim uratkom. Nekad podbaci, a nekad je fenomenalna

... pogodite kakav je slučaj s ovim tekstom!

Postidio me nedavno mladić, praktično dijete. Natjerao me da preispitam svoje stavove. Ošamario me stvarnošću. Sve je počelo jednim bezazlenim komentarom u kome sam nazvala pretjerivanjem njegovu strast, nešto u čemu je izgarao, ideologiju. Borio se pomalo naivno, previše revno, previše iskreno za svoja uvjerenja. Pokušavao drugima primaknuti to što ga je nosilo u prvom mladenačkom zanosu, što je volio.

Glasno izrečene misli bešćutnog realiste, nekoga tko je gorio i izgorio istim mladicama, pokušale su ga odvratiti od ideala, spustiti na blatnjavo tlo današnjice.

Što da lažem pokušala sam ga promijeniti, ukalupiti u prihvatljive okvire.

Okvire strogo zacrtane, potpuno realne, a ako ćemo iskreno, okvire nametnute. Jako dobro sam poznavala njegove strasti. Dugo sam i sama govorila njegovim jezikom, izgarala u borbi za ista uvjerenja. Tako sam često ponavljala njegove riječi, voljela istom čistom ljubavi, do kraja se predavala.

Moji su ideali srušeni! Utopili su se u bezobzirnosti svakodnevice, popljuvani od onih koji su ih stvorili, zaprljani prašinom zrelosti. Ostavili su gorčinu na usnama, otrov u riječima, potrebu da srušim sve dobro i plemenito u drugima.

Da moji su se idoli stropoštali, kao nesigurne kule od karata, a ne znam točno ni datum tog neobičnog događaja. Možda kad sam vidjela one kolone civila, prije već podosta godina.

Ili kad javiše da je mlada vojska izginula u malom gradu domovine i ja oplakah živog brata, dok su njegovi nadređeni u to vrijeme….ma bolje da ne ulazim u to.

Možda onda kad su se silna obećanja i predviđanja pretvorila u gomilu slatkorječivih laži. A možda tek puno kasnije u govorima i postupcima Uzdignutih.

Najvjerojatnije je to ipak bilo onog dana kad smo se iz slavnih pobjednika preobukli u sramne gubitničke oklope i poput miševa se razbježali. Ne znam!

Znam da je za mene već kasno. Davno sam ružičaste haljine romantičara zamijenila za sive i bezlične realiste. Previše sam ogrezla u njima da bih ikad više mogla staviti ružičaste naočale idealiste, iz inata živjeti!

Ali nemam pravo tebe smetati u tvojim bitkama, tvojim ratovima. I treba da ostaneš idealista. Jer baš takvi su mijenjali svijet, oblikovali ga po svojim mjerilima, ukalupili.

Oni su imali hrabrosti ustrajavati u svojim borbama. Ta to su bili i ovi tragovi u vremenu Štrosmajer, Mandić, Jelačić, pa i Marks i Engels ako ćemo pravedno.

Postojale su, sigurna sam i u njihovo vrijeme leonarde i slične malenkosti. Ali nisu ostavile svoje stope u vremenu te sitne duše, nego takvi kao ti.

Samo oprezno, dječače! Ideologija je mač sa dvije oštrice. Dobro pazi koju želiš upotrijebiti. I ubaci, među svoje idole, jednu dozu tolerancije prema Drukčijima, jer različite nas Bog stvori na svoju sliku i priliku.

(Leonarda)