SJETI ME SE: Educirajte se za rad s dementnim štićenicima domova

H.P.

4. ožujka 2024.

SJETI ME SE: Educirajte se za rad s dementnim štićenicima domova

Studenti biomedicinskih smjerova okupljeni u udrugu PROMISE pozivaju vas početkom ožujka na besplatne radionice „Sjeti me se” za edukaciju volontera u radu s dementnim štićenicima domova za starije u Splitu i Zagrebu. 

Interdisciplinarni projekt studenata do sada je uspješno osposobio više od 40 polaznika kvalificiravši ih za rad, njegu i interakciju s ovom osjetljivom skupinom naših sugrađana. Uspješna suradnja s desetak domova za starije nastavlja se novim ciklusom radionica za volontere koje će se održati 9. i 10. ožujka u KBC-u Zagreb, Medicinskom fakultetu u Splitu kao i na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga u Zagrebu. Vrijednim studentima se možete pridružiti prijavom na ovaj link.

PUSTI VLAST, DRŽ' SE VOLONTERA: Hakeri koji popravljaju svijet

IVAN BLAŽEVIĆ NOMINIRAN ZA „HUMANITARCA GODINE“: „Izgradili su više kuća nego država“

REPORTAŽA: „Želimo pomoći svima. Ne pitamo tko je kakve vjere ili nacionalnosti. To nas ne zanima“

"Ideja za projekt 'Sjeti me se' niknula je prije dvije godine kada sam uvidjela da se ogromni trud ulaže u istraživanja o demencijama, doduše, uz nedostatak direktnog kontakta sa oboljelima koji bi im bio iznimno dragocjen. Međutim, upravo kroz volontiranje i organiziranje kreativnih radionica uz malo entuzijazma mladih možemo ostvariti veliki i značajni utjecaj, te poboljšati okolinu i kognitivno stanje oboljelih. Zahvaljujući kolegama koji su prepoznali potencijal i važnost ovog projekta, stojimo tu gdje jesmo, zajedno sa štićenicima domova koji su presretni s radionicama i interakcijama te s javnosti koju educiramo o prevenciji i važnosti prepoznavanja znakova demencije", objašnjava doktorica medicine i diplomirana magistra molekularne biologije, predsjednica Udruge PROMISE, Kamelija Horvatović.

Kamelija Horvatović
"Uz malo entuzijazma mladih možemo ostvariti veliki i značajni utjecaj" - Kamelija Horvatović (FOTO: Privatna arhiva)

S demencijom u Hrvatskoj živi više od stotinu tisuća ljudi, no ukoliko se pacijentima pribroje i članovi njihovih obitelji, pretpostavlja se da demencija direktno utječe na oko 350.000 građana Hrvatske. Progresivno propadanje kognitivnih i motoričkih sposobnosti, odnosno demencija, sve je učestalija pojava u našem društvu. Zbog neadekvatne edukacije i stigmatizacije te bolesti, oboljeli su često marginalizirani i izopćeni iz društva što dodatno pogoršava njihovo zdravlje. 

„Tijekom proteklog razdoblja, uspješno su provedene brojne edukativne i kreativne aktivnosti u mnogim domovima za starije i nemoćne koje su štićenicima izmamile osmijeh na lice i obogatile im rutinsku svakodnevicu. Na temelju iznimnog interesa i podrške domova, pozitivnih reakcija pacijenata i motivacije volontera, zadovoljen je preduvjet za osnivanje održive sustavne edukacije za srednjoškolce, studente i obitelji članova oboljelih kao i šire javnosti”, pojašnjava voditeljica Studentske sekcije za Neurobiologiju u Udruzi studenata biologije BIUS, Mirna Rešetar.

Sama udruga nastala je nakon što su zagrebački i splitski studenti biomedicinskih smjerova poput medicine, biologije, biotehnologije, rehabilitacije i logopedije sudjelovali u EU programu Erasmus+ „PROMISE”. 

„Riječ je o projektu kojim smo se upoznali s personaliziranom, participatornom, preventivnom i prediktivnom (P4) medicinom te smo nakon projekta odlučili nastaviti djelovati u tom duhu nastojeći modernizirati trenutne koncepte u medicinskom pristupu znanosti. U usporedbi s klasičnim medicinskim pristupom, P4 pristup obuhvaća individualne karakteristike pojedinca kao što su način života i genetske predispozicije kako bi samo liječenje i terapija bilo djelotvornije, pristupačnije i jednostavnije po pacijenta”, kaže Rešetar.

Volonteri sa štićenicima doma
Volonteri su do sada održali oko 70 radionica sa štićenicima domova za starije u Splitu i Zagrebu (FOTO: Udruga PROMISE)

Volontiranja se odvijaju isključivo u domovima s nadležnim osobama, a osim pomoći dementnima, projekt se fokusira i na edukaciju javnosti, posebice način na koji pristupiti oboljelima. Do sada je u desetak domova na području Zagreba i Splita organizirano oko 70 radionica slikanja, crtanja, modeliranja gline, plesa ali i jednostavnih aktivnosti poput odlazaka u šetnju te čitanja poezije. Studenti su na ovaj način uljepšali život preko 300 štićenika domova u dva najveća grada Hrvatske što je potaknulo Udrugu PROMISE da razmisle i o provedbi projekta i u drugim mjestima.

Ovaj interdisciplinarni projekt okupio je brojne studentske udruge poput Sekcije za neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sekcije za neurobiologiju Udruge studenata biologije BIUS, Udrugu Hipok art i CROMSiC iz Splita kao i Udrugom studenata edukacijske rehabilitacije EDUREHA, Udrugom studenata logopedije Logomotiva, Klubom studenata psihologije Hexis, Klubom studenata sociologije Diskrepancija i drugim studentskim partnerima. Premda su organizatori uglavnom iz biomedicinskih voda, na volonterske radionice mogu se prijaviti svi zainteresirani o čemu svjedoče brojni polaznici okupljeni zahvaljujući suradnji s Volonterskim centrom u Zagrebu. 

Lupiga.com

Naslovna fotografija: Udruga PROMISE

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.