ZAGREBAČKA LJEVICA PROTIV BANDIĆA: Ekstremisti su svjesni da se 'Bandićeva Hrvatska' nema čime pohvaliti

A.B.

27. lipnja 2017.

ZAGREBAČKA LJEVICA PROTIV BANDIĆA: Ekstremisti su svjesni da se 'Bandićeva Hrvatska' nema čime pohvaliti

Odluka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da preimenuje Trg maršala Tita u Trg Republike Hrvatske bila je u potpunosti očekivana, obzirom da se radilo o uvjetu za suradnju što su ga postavili politički zastupnici ekstremne desnice, bez kojih Bandić ne može imati skupštinsku većinu.

Glava zagrebačke hobotnice, naime, nema politička uvjerenja, a iznad interesa Zagrepčana i Zagreba ta hobotnica već godinama protežira interese, gotovo uvijek financijske, različitih interesnih grupa. Zato ustupak ekstremnoj desnici s Trgom maršala Tita nipošto nije za čuđenje.


"Ovim činom aktualni gradonačelnik svjesno je odlučio revidirati i izbrisati antifašističku povijest Zagreba i Hrvatske", poručuje Zagreb je naš (FOTO: Facebook/ZagrebJeNas)

Politička inicijativa Zagreb je naš, koja je na minulim lokalnim izborima osvojila četiri zastupnička mjesta u Skupštini, upozorava da je "potez gradonačelnika Milana Bandića, kojim je najavio prijedlog promjene imena Trga maršala Tita, još jednom pokazao da su građani Zagreba žrtve političke trgovine koju provodi Milan Bandić kako bi se održao na vlasti, pa i pod cijenu pristanka na reviziju povijesti i ustupak radikalnoj desnici koja je osvojila tek 8,23 posto glasova birača koji su izašli na izbore".

"Ovaj put trgovina se odigrala s poznatim saveznicima iz redova Hrvatske demokratske zajednice, te strankom ‘Bruna Esih-Zlatko Hasanbegović’, iako su i jednima i drugima za vrijeme predizborne kampanje puna usta bile optužbi za korupciju Bandićevog modela vladanja, da bi nakon izbora s njim spremno dijelili plijen", stoji u priopćenju inicijative Zagreb je naš.

No, napominje se, Bandić jučer nije tek "prodao" neki trg u zamjenu za vlast.

"Ovim činom aktualni gradonačelnik svjesno je odlučio revidirati i izbrisati antifašističku povijest Zagreba i Hrvatske te je unatoč drugačijim izjavama u predizbornoj kampanji kapitulirao pred radikalnom desnicom kako bi omogućio ostanak na vlasti, a zbog takve odluke najviše će ispaštati građani kojima ta ista desnica nameće vlastite teme i na ovome neće stati", navodi Zagreb je naš.

Apsolutno je, ističu, "neprihvatljivo da se marginalnoj krajnjoj desnici rade ovakvi ustupci jer time se samo hrane i jačaju".

Tomislav Tomašević, Zagreb je naš (FOTO: Lupiga.Com)

"Nevjerojatno je da krajnja desnica kao preduvjet za koaliciju nije tražila transparentnost u upravljanju gradom, zaustavljanje daljnje privatizacije komunalnih usluga te konkretne projekte koji bi podigli kvalitetu života u Zagrebu. Žalosno je da je prva tema o kojoj moramo raspravljati u Skupštini Grada Zagreba vezana za prošlost, a ne budućnost jer su to tako odlučili Milan Bandić i desni zastupnici. Upravo ovakvi političari krajnje desnice koji se opsesivno bave svojom verzijom povijesti, dok Hrvatska ima jednu od najvećih nezaposlenosti mladih, imaju glavnu odgovornost što je iz Hrvatske samo prošle godine otišlo oko 82.000 radno sposobnih ljudi", istaknuo je Tomislav Tomašević iz inicijative “Zagreb je naš”.

Stav platforme “Zagreb je naš” po pitanju promjene imena Trga maršala Tita ostaje jasan: "temu promjene imena Trga maršala Tita nameću oni koji žele revidirati antifašističku povijest, a nemaju ništa drugo za reći o upravljanju gradom niti im je stalo da se u ovom gradu zaista bolje živi".

"Oštro se protivimo promjeni imena Trga i glasat ćemo protiv takve odluke u Skupštini. Zajedno sa drugim koalicijskim partnerima 'Zagreb je naš' će u Skupštini ponuditi drugačiju politiku te nametati teme koje su bitne za kvalitetu života većine građana Zagreba", navodi se u priopćenju.

O Bandićevom potezu izjavu je dala i Radnička fronta, stranka ljevice koja je na posljednjim izborima nastupila u koaliciji "Zagreb je naš" i izborila pravo sudjelovanja u radu Gradske skupštine.

"Milan Bandić, pod pritiskom ekstremne desnice koja je ušla u Gradsku skupštinu, najavio je promjenu imena Trga maršala Tita. Tako nešto nas teško može čuditi u zemlji u kojoj već neko vrijeme 'uredno' stoji ustaški pozdrav kraj mjesta negdašnjeg ustaškog konclogora i u zemlji u kojoj je danas najavljeno podizanje spomenika ustaškom i kvislinškom krvniku Juri Francetiću", navodi se u izjavi Radničke fronte povodom najave preimenovanja Trga maršala Tita.

Radnička fronta na prosvjedu za Trg maršala Tita (FOTO: Lupiga.Com)

Nadalje, iz Radničke fronte smatraju korisnim reći "zašto se događa to što se događa".

"Hrvatska se nalazi u društvenom i ekonomskom kolapsu (unatoč površinskoj maski rasta BDP-a koji sa sobom ne nosi i rast životnog standarda). U zadnjih je pet godina iz zemlje otišlo oko 300.000 ljudi, nema novca za lijekove za djecu, broj zaposlenih je u padu, a svakim danom dolaze nove crne vijesti o penzijama u budućnosti. Istovremeno, realni BDP nam je niži nego sredinom 1980-ih, a realne plaće po kupovnoj moći su 1978. godine bile veće za 27 posto nego 2015. godine", navodi Radnička fronta.

Razlog zašto se tako bjesomučno napada na sve što ima ikakve veze sa socijalizmom i Jugoslavijom i zašto se 27 godina nakon raspada bivše države još govori o "opasnosti od komunizma", smatraju iz Radničke fronte, "upravo je u tome - ekstremisti (od Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića pa do klerikalnih krugova) bolno su svjesni toga da se 'neovisna' Hrvatska (koja je neovisna samo na papiru, a u praksi je riječ o nerazvijenoj i nevažnoj koloniji SAD-a i EU) nema pohvaliti nikakvim realnim postignućima".

"Stoga se svako postavljanje pitanja o socijalnoj pravdi ili drugačijem društvu od tajkunske distopije u kojoj živimo dočekuje na nož psovkama o 'jugokomunizmu' i slično. I upravo je u tome smisao promjena imena trgova i čitavog ratovanja protiv 'totalitarističke' prošlosti. Potrebno je zatrti bilo kakvo pamćenje na bivši sistem kako se ne bismo sjetili da su plaće nekoć bile za trećinu veće nego danas ili da su 1990. postojala 634 radnička odmarališta, dok je danas mnogima jedina prilika da odu na more tako da crnče 12 sati dnevno za minimalac u robovskim uvjetima. Naravno, imao je bivši sistem i velikih mana - jedna je od njih bila i verbalni delikt. No, kako vidimo, današnja vlast protiv toga, hapseći penzionere i modne dizajnere zbog pisanja po društvenim mrežama, i nema nešto puno protiv", zaključuje se u izjavi Radničke fronte.

Na koncu, iz Radničke fronte ističu da će njihov zastupnik u zagrebačkog Gradskoj skupštini glasati protiv ovakvog prijedloga, odnosno da će se ova stranka potruditi "da se Trgu maršala Tita što prije vrati njegovo pravo ime".

Prosvjed za Trg maršala Tita u Zagrebu (FOTO: Lupiga.Com)

Istodobno, druga članica koalicije Zagreb je naš - Nova ljevica - organizirala je potpisivanje peticije protiv Bandićeve odluke. Sve organizacije civilnog društva i sve slobodnomisleće građane Nova ljevica poziva da "podrže peticiju" i, zajedno s njima, "organiziraju prosvjed protiv ovakve odluke".

"Milan Bandić je ovom odlukom odlučio podržati one koji posve otvoreno tvrde da Zagreb, kao niti Hrvatska nisu oslobođeni 1945. i da bi trebalo ukinuti Dan antifašističke borbe. To konkretno znači da je Milan Bandić radi očuvanja vlasti odlučio poniziti hrvatsku partizansku tradiciju i de facto je javno ustvrdio da zemljom upravljaju oni koji iskazuju otvorenu simpatiju prema ustaškom režimu i koji bi na otvoreno totalitaran način kadrovirali u kulturi i javnom prostoru. Svakome tko išta razumije jasno je kako se ovdje ne radi o tome kakvog je karaktera bila Titova vlast, niti socijalistička Hrvatska, nego isključivo o tome da se izbriše prošlost i otvori prostor za konačnu rehabilitaciju ustaške države. Konačnim donošenjem ovakve odluke doista se otvara put za micanje antifašizma iz Ustava Republike Hrvatske", poručuju iz Nove ljevice.

Peticiju na čije potpisivanje poziva Nova ljevica možete potpisati na ovom linku

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com