Zaštitite se

Grrrr...

20. kolovoza 2004.

Zaštitite se

Surfajući svakim danom raznoraznim web stranicama u vaše računalo se infiltriraju razni spywarei i adwarei kao i ostali maliciozni programi. Već dulje vrijeme postoji program koji se uspješno bori protiv dotičnih, a trenutačno je dosegao verziju pod nazivom Ad-aware SE koja je izašla prije nekih dva-tri tjedna. Stoga vam nešto želim reći

…tj. savjetovati posjetitelje Lupige da downloadiraju program veličine 2.48 MB jer se zaista isplati. Ad-aware ima mogućnost da skenira vaš RAM, registar, tvrdi disk(ove) i pronađe razne nametnike koji narušavaju vašu privatnost tokom surfanja globalnom mrežom.

Spywarei su programi koji na vaše računalo dospijevaju bez vašeg znanja i prikupljaju podatke kojima otkrivaju sajtove koje posjećujete i raznorazne podatke vezane uz vaše surferske navike. Da bi se u potpunosti zaštitili, program je potrebno svako nekoliko (ovisi o vašim potrebama) updateirati novim definicijama. Link za download:
http://www.lavasoftusa.com/support/download/

 

Još jedan borac protiv spywarea je Spybot: Search & Destroy kojeg možete skinuti na
http://www.safer-networking.org

 

Kad smo već kod zaštite želio bih preporučiti još jedan odličan program koji se bori protiv spama. Na stranicama www.mailwasher.net možete skinuti istoimeni program. Program dobiva visoke ocjene u borbi protiv spama kojeg svakodnevno dobivate u svom poštanskom sandučiću.

 

Savjet vezan za spam: otvorite par e-mail adresa na netu koje ćete davati raznim stranicama koje to traže od vas, a onu glavnu adresu NIKAD i nigdje ne upisujte. Yahoo! i Hotmail webmailovi pružaju zaštitu protiv spama pa preporučujem da upravo tu otvorite svoj mail account.