DVA I POL SATA ČAROLIJE: Svatko tko je ovu večer proveo u Lisinskom nije pogriješio

Olja Smibović

8. listopada 2012.

DVA I POL SATA ČAROLIJE: Svatko tko je ovu večer proveo u Lisinskom nije pogriješio

„Ima li veće časti od pjevanja s ljudima koji slijede Dukeovu tradiciju“, rekao je vidno uzbuđeni Massimo, koji je u subotu navečer imao čast nastupati s izvrsnim The Duke Ellington Orchestra. Svatko tko je tu noć došao u zagrebački Lisinski nije pogriješio! U vrlo opuštenoj atmosferi dirigent i pijanist Tommy James, koji orkestar vodi već 25 godina, publici je opisivao prilike u kojima su nastajala neka od najčarobnijih Dukeovih djela, a iako su koncert planirali završiti ranije, dobro raspoloženi dirigent "natjerao" je četrnaestoricu muzičara da se vrate na bis, da bi se još jednom vratio na stage

Svatko tko je subotu navečer proveo u Lisinskom nije pogriješio! Popularnom skladbom "Take the A-Train" skladatelja Duke Ellingtona otvorena je Večer američkog jazza. Pred gotovo punom dvoranom sjajni The Duke Ellington Orchestra, kojeg je okupio Ellingtonov unuk, dva i pol sata svirao je najveće hitove legendarnog jazz majstora. U vrlo opuštenoj atmosferi dirigent i pijanist Tommy James, koji orkestar vodi već 25 godina, publici je opisivao prilike u kojima su nastajala neka od najčarobnijih Dukeovih djela.


Uigrani orkestar (FOTO: Olja Smibović/Lupiga.Com)

Otkrio je tako da je "Birmingham Breakdown", jedna od Dukovih poznatijih skladbi nastala kasnih 30-ih godina 20. stoljeća, a inspirirana je rasnom segregacijom u Sjedinjenim Američkim Državama. Da su sjajno uigrani orkestar vidjelo se po odlično raspoloženim glazbenicima, koji su se stvarno potrudili približiti publici različite faze Dukova stvaralaštva. Upravo po tome je veliki Duke bio poznat. Glazbu nije prilagođavao instrumentima, nego glazbenicima za koju ju je pisao.


Glazbu Duke nije prilagođavao instrumentima, nego glazbenicima za koju ju je pisao (FOTO: Olja Smibović/Lupiga.Com)

Publiku su oduševile legendarne "Caravan", "Mood Indigo" i "Balcon Serenade", koje su solisti na trombonu i trubi odlično začinili zanimljivim improvizacijama. U drugom dijelu koncerta orkestru su se pridružili Massimo Savić i Lela Kaplowitz.


Publici pružili tri bisa (FOTO: Olja Smibović/Lupiga.Com)

„Ima li veće časti od pjevanja s ljudima koji slijede Dukeovu tradiciju“, rekao je vidno uzbuđeni Massimo, koji je s orkestrom otpjevao "Lush Life". Lela je, pak, publiku, ali i članove američkog koncerta oduševila sa "In the sentimental mood" i "It don't mean a thing". Hrvatske glazbenike pohvalio je i dirigent, koji je istaknuo da im je trebalo svega deset minuta da odlično profunkcioniraju zajedno.


Lela Kaplowitz (FOTO: Deyan Barić)

Iako su koncert planirali završiti ranije, dobro raspoloženi dirigent James "natjerao" je četrnaestoricu muzičara da se vrate na bis, a kad ga je oduševljena publika ovacijama pozvala da se ponovno vrati, koncert je zaključio jazz standardom "Solitude", koji je izveo na klaviru, uz pratnju kontrabasa i bubnjeva.

Lupiga.Com