"Mirno spavaj anđele" - književni aktivizam u četvrtak

Elfrida MatučMahulja

19. travnja 2010.

"Mirno spavaj anđele" - književni aktivizam u četvrtak

Ukratko, vratite li se godinu dana unatrag po našim internetskim portalima, sasvim ćete sigurno naići na vijesti o tome kako neka grupa s društvene mreže Facebook provodi akciju masovnog pisanja pisama sa zahtjevom za izmjenama Kaznenog zakona glede maloljetničkog nasilja i delikvencije. Saznat ćete i da se akcija provodila pod jedinstvenim nazivom: "Sretan rođendan Luka Ritz"

Da je među nama, dečko po imenu Luka Ritz, 22. travnja slavio bi dvadeseti rođendan. Jedno sasvim normalno ljudsko pravo, zagarantirano Ustavom, reći će svatko, danas u vrijeme kad se tako rado volimo pozivati na zakon svih zakona. Jednostavno je sve do onog trenutka dok se ne pokaže istinitim da ne postoji jamstvo ni za što i da ti tvoje najosnovnije pravo - pravo na život, bez imalo razmišljanja može oduzeti neki pomahnitali klinac na ulici. I onda ... ništa.

U ovome ništa sadržano je sve. Sva naša zaluđenost, sebičnost, uskogrudnost, nezainteresiranost, lijenost, licemjerje i nespremnost za pokretanje s neke mrtve točke u kojoj tapkamo desetljećima. Sva naša neinventivnost, bezidejnost i društvena nezrelost. Pomirenost s nekakvim stanjem koje većini ne odgovara ... ali, nasilje je ovdje u svim segmentima života, nasilje je ovdje gotovo stanje duha nacije.

Tako je, vjerovali ili ne. Svatko ovdje vrši nasilje nad nekim. Jedino što je za to potrebno jest da svatko ima nekog tko je slabiji i onda su valjda svi zadovoljni. Zvuči strašno. Istine su najčešće strašne. Zato ih se i ne voli čuti, pročitati ili im svjedočiti. Uglavnom, osobno nemam namjeru ni nad kime vršiti nasilje. I vjerujem još uvijek da u samoj srži čovjek ne bi trebao biti nasilnik, već takvim postaje kad ga se mimo njegove volje dovede u nekakve situacije u kojima se počinje osjećati manje vrijednim, bespomoćnim ... Zato sam napisala knjigu koja poziva na buđenje, na razmišljanje i na zauzimanje čvrstog stava o nasilju koje je među nama pronašlo tako plodno tlo da nema dana, a da o njemu ne čujete ili ne pročitate neku vijest.

Napisala sam knjigu koja želi probuditi uspavane savjesti, pobuditi kod svakoga od nas pojedinačno preispitivanja samih sebe; pronalaženja svoje uloge u životu jednog naroda i konačno u izgradnji kolektivnog karaktera tog istog naroda - karaktera po kojemu će nas drugi prepoznavati. "Mirno spavaj anđele" jest književni aktivizam na moj način. I kako nitko ne bi smetnuo s uma da je 22. travnja pok. Luka Ritz imao svoje ljudsko pravo na proslavu rođendana; predstavit ćemo knjigu upravo tog dana u knjižnici "Dugave" u 18.00 sati.


 

Dobrotom ljudi iz tvrtke "Fravero" d.o.o. iz Zagreba, uspjelo se otisnuti 100 primjeraka knjige. Sva sredstva od prodaje knjige predat će se za potrebe Savjetovališta "Luka Ritz" u Zagrebu, koje će, nadamo se, uskoro započeti s radom pod vodstvom g-đe Suzane Ritz, Lukine majke.