KAKAV DEDO, TAKAV UNUK: Dolaze nam Sevdah Takht i Damir Imamović, čovjek s kojim je rođena nova sevdalinka

Olja Smibović

17. listopada 2012.

KAKAV DEDO, TAKAV UNUK: Dolaze nam Sevdah Takht i Damir Imamović, čovjek s kojim je rođena nova sevdalinka

Nije rođen samo novi pjevač sevdalinki, s Damirom Imamovićem rođena je nova sevdalinka, piše o mladom Sarajliji Svetlana Slapšak na portalu Peščanik. U njegovu slučaju, potvrdila se ona: “Kakav dedo, takav unuk!“, jer unuk Zaima Imamovića, jednog od najutjecajnijih pjevača sevdaha, svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil suvremenog sevdaha. Sa svojim bendom “Sevdah Takht” ove subote dolazi u zagrebačku Tvornicu. Ako se niste susreli s Imamovićem glazbom, evo vam odlične prilike. Kako zvuči sevdalinka u njegovoj izvedbi poslušajte na

Nije rođen samo novi pjevač sevdalinki, s Damirom Imamovićem rođena je nova sevdalinka, piše o mladom Sarajliji Svetlana Slapšak na portalu Peščanik. Imamović, koji svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil suvremenog sevdaha, sa svojim novim bendom dolazi u Zagreb. Unuk Zaima Imamovića, jednog od najutjecajnijih pjevača sevdaha, s još dvojicom glazbenika oformio je “Sevdah Takht”, s kojim će nastupiti u Tvornici u subotu, 20. listopada u 20.30 sati.


Damir Imamović (FOTO: Amer Kapetanović)

Imamović se glazbom počeo baviti relativno nedavno, nakon što je završio studij filozofije. U njegovu slučaju, potvrdila se ona: “Kakav dedo, takav unuk!” pa su njegovi solo projekti, kao i njegov trio vrlo brzo pronašli vjernu publiku. Ozbiljniji glazbeni iskorak odlučio je napraviti sa “Sevdah Takhtom” s kojim je nedavno snimio i spot za pjesmu “Razbolje se lijepa Hajrija".

“Takht” (perzijski - pozornica) je nekada bilo ime za male, komorne sastave koji su putovali Sredozemljem i svirali tradicionalnu glazbu cijelog podneblja. Današnji Sevdah Takht Damira Imamovića poziva se na tradiciju bendova koji prelaze granice aktualnih žanrova i proučavaju različite tradicije. Nakon dva uspješna CD-a s Damir Imamović Triom, kao i dva solo albuma, mladi gitarist, koji odlično interpretira ljubavnu bol, čežnju i melankoliju, odnosno sve ono što sevdah jest, s novim bendom odlučio je istraživati razne glazbene pravce, koje bazira na tradicionalnoj bosanskoj sevdalinki.

Uz Imamovića, u Sevdah Takhtu svira Zagrepčanin Nenad Kovačić, perkusionist koji godinama istražuje balkanske ritmove. U Zagrebu vodi vlastitu školu afričkih ritmova koje je učio od najvećih živih majstora zapadnoafričke muzike, a svira u bendovima Afion, Antenat i Naš mali Afro Bend. Mladi basist Sevdah Takhta Ivan Mihajlović iz Kladova u Srbiji jedan je od interesantnijih autora na srbijanskoj muzičkoj sceni. Svira u bendovima Naked, SviNaPod, Menson Benson i Plava kuća.

Cijena ulaznice za koncert je 60 kuna u pretprodaji, a na dan koncerta na ulazu u Tvornicu 80 kuna. Vrijedi napomenuti kako je ograničen broj karata zbog sjedećih mjesta, a karte se mogu kupiti na svim mjestima prodajnim mjestima Eventima.

Lupiga.Com