Eurocrem

Ivor Car

14. 03. 2002.

Eurocrem je definitivno slatkiš našega djetinjstva. Bez obzira koliko sličnih namaza izlazilo, niti Viki, niti Cipiripi, niti bilo koji drugi nije uspio biti bolji od Eurocrema. Moramo ipak naglasiti kako je najbliži konkurent ovoj mješavini kakao i mliječne kreme, bila Podravkina Kinder Lada. Dokaz koji govori potpunoj prevlasti Eurocrema na tržištu bivše Jugoslavije je i činjenica kako se u naš svakodnevni rječnik uvukao naziv eurocrem i postao sinonim za sve slične namaze. Tako je uglavnom ostalo i do dana današnjeg pa se još uvijek u Hrvatskoj, nakon 10 godina neegzistiranja srpskih proizvoda, koristi isti naziv.
Proizvođač ovoga slatkiša je jugoslavenska tvornica Takovo iz Gornjeg Milanovca, mjesta pedesetak kilometara južno od srpske metropole Beograda. Poznata je parola Takova kojom se Eurocrem godinama reklamirao: "Za generaciju koja raste", sve to uz sliku kriške kruha napola namazane bijelim, a na pola crnim kremom. Što se tiče same tvrtke ona je prepuna smiješnih slogana tipa: Udružili smo se sa prirodom i podelili poslove-naša je samo ambalaža.
Takovo proizvodi Eurocrem pod licencom talijanske tvrtke Gandola. Ta tvrtka kao da je fantom, jer nigdje u Italiji nisam naišao, niti sam čuo da je netko naišao na neki njen proizvod, a pogotovo ne na Eurocrem. Zanimljivo je kako ni Kinder Lade više nema, odnosno sada postoji samo Lino Lada budući je Podravka izgubila licencu, što je nije spriječilo da nastavi krem proizvoditi prema istoj recepturi. Upravo Podravka pokazala je interes da na neki način sudjeluje u privatizaciji Takova koja je počela u veljači 2002. godine, te idejom o redizajnu Eurocrema kako bi ga ponovno plasirala na naše tržište. U sklopu reorganizacije tvrtke trebalo bi doći i do modernizacije pogona površine 9 522 m2, u kojem su se uz Eurocrem proizvodi, također poznati proizvod, ali manje dobar-euroblok. Posljednih godina iz Takova su izbacili i eurocrem s okusom banane, jagode, karamele, kokosa.
Na ambalaži proizvođač Eurocrem opisuje kao mješavinu kakao i mliječnog krem proizvoda aromatiziranog vještačkom aromom vanilina i prirodnom aromom. Od nedavno do pisca ovih redaka dolaze informacije kako se Eurocrem može ponovno kupiti u Hrvatskoj, navodno u slovenskom Mercatoru, ali to ga ne dira previše jer odlučio je ne biti dijete svaki dan već samo kada prolazi kroz Republiku Srpsku, odluči se počastiti s nekada svojom najdražom hranom. Bezbrojne su ambalaže u kojima je izlazio Eurocrem, tijekom zadnjih tridesetak godina koliko se proizvodi. Bilo je tu i kantica i kristalnih čaša i tegli, a i malih plastičnih ambalažica, praktičnih za osnovnoškolske izlete budući da su uz njih dolazile i male plastične žličice. Popularnost ovog proizvoda najbolje se mogla uočiti prilikom posjeta  nekim kućama (popularno nazvano u gostima) u kojima ste sok ili neko drugo piće često dobijali iz prebogate kolekcije Eurocremovih čaša.