Freedom Theatre (Teatar slobode)

Mladen Barbarić

12. 02. 2013.

Što se dogodi ako se rodite u Nazaretu, od majke Židovke i oca izraelskog Arapa, oboje komunista? Jasno, u izbjegličkom kampu u Jeninu osnujete kazalište, a onda vas pred njim, u nerazjašnjenim okolnostima, ubiju. Premda zvuči kao nevjerojatan filmski scenarij, riječ je o istinitoj priči Juliana Mer-Khamisa i definitivno najhrabrijeg kazališta na svijetu - Freedom Theatre.

"Teatar slobode" osnovan je 2006. godine na temeljima jedinstvenog projekta koji se služio kazalištem i umjetnošću kako bi pomogao djeci i odraslima koji žive u izbjegličkom kampu u Jeninu na Zapadnoj Obali pod palestinskom upravom i izraelskom okupacijom.

Projekt je krajem 80-ih započela Arna Mer-Khamis, Židovka i komunistica, revolucionarka koja je posvetila život borbi za ljudska prava i slobodu na području okupirane Palestine kako bi tamošnjoj djeci kroz umjetnost olakšala život u kroničnom strahu, depresiji i PTSP-u.


"Arnina djeca" (FOTO: cca-glasgow.com)

Za svoj rad 1993. godine nagrađena je Alternativnom Nobelovom Nagradom, a novac od nagrade uložila je u izgradnju "Kamenog kazališta" koje je, tijekom izraelske invazije 2002. godine, uništeno. No, četiri godine kasnije, sin je nastavio gdje je majka stala i osnovao "Teatar Slobode" koji i danas djeci u Jeninu pruža alternativu surovom svijetu u kojem žive.

Životno djelo Arne tema je nagrađivanog dokumentarca „Arnina djeca“ koji je režirao Arnin sin Juliano. „Arnina Djeca“ će vam ispričati priču o projektu Židovke koja je na Zapadnoj Obali stvorila alternativu djeci čiji je normalni život prekinula izraelska okupacija. Kazališna grupa djeci je omogućila da izraze svoju svakodnevnu frustraciju, bijes, gorčinu i strah.

Juliano je djecu snimao od 1989. do 1996. godine i pregledavajući snimke otkriva nam sudbinu djece koja su sudjelovala u projektu. Yussef je počinio samoubilački napad u Haderi 2001. godine, Asharaf je ubijen u bitci za Jenin, Alla vodi grupu otpora, a Juliano pokušava shvatiti puteve što su ih odabrala djeca koju je volio i s kojom je nekada radio otkrivajući nam tragediju života pod okupacijom. Na žalost, i sam je stradao 2011. godine kada je ubijen pred ulazom u "Teatar sloboda", koji ćemo vam tek predstaviti.

 

 

Lupiga.Com