Gatanje iz kašika, ogledni primjer

Riječni rak

01. 01. 2002.

Kupite, dobri moji, bosanski magazin Express. Za sitne novce dobit ćete takvu gomilu sranja da nećete znati kuda s tolikim govnima. Navodim neke naslove: "Pop iz Čikaga pokušao silovati Mitra Mirića", "Sanji Maletić se više svidio Ljiljin, nego Farizadin parfem", "I Olja počela nastupati bez gaćica". Ipak, moj favorit je žena koja proriče budućnost iz kašike (žlice, jelte).

Zove se Azira, a reklamira se kao proročica: gleda u kašike. Ukoliko ste zabrinuti za svoju budućnost i ne znate hoće li od vas ikad postati čovjek, možete joj se javiti na broj telefona (00387) 033 543- 820. Zakažete lijepo termin, pa za malu nadoknadu doznate što vas čeka u skoroj i ne tako skoroj budućnosti; otkrijte valjate li išta, vrijedite li čovječanstvu ili ste za hurac.


Evo kako to izgleda u Expressu:

"Želio bi da otvorim firmu sa svojim drugovima, sa kojima sada radim. Da li ću je otvoriti i kako će firma poslovati? Da li će mi biti uspješna?", pita Aziru čitatelj iz Han Pijeska.

Proročica nabire čelo, strijelja pogledom kašike položene na kariranu krpu:

"Poštovani gospodine, moja treća kašika je upetljana, što znači da iako se otvori ova firma, neće raditi hairli* u narednih sedam godina. Znači, bolje da je ne otvarate."

Mudar odgovor, budući da se radi o zemlji u kojoj 90 % stanovništva zarađuje prosječno 150 eura. Treća Azirina kašika, ona upetljana, spasila je čitatelja i njegove drugove iz Han Pijeska. Ali tek što je Azira riješila jedan problem, evo drugoga:

"Narušeno mi je zdravlje, doktori su predložili amputaciju noge, da li da pristanem, ima li lijeka? Šifra: Neizvjesnost, Široki Brijeg"

Proročica radi. Na čelu joj se roje grašci znoja; fiksira pogledom kašike.
"Poštovani gospodine, moja šesta kašika pokazuje da ne trebate raditi amputaciju noge već postoji drugi način da se noga liječi."

Jebeš liječnike, šesta kašika je rekla svoje. Zadovoljan odgovorom, čovjek euforično šepa po stanu. Za to vrijeme, negdje u Sarajevu, nenadjebiva Azira pomno motri svoju četvrtu i šestu kašiku. Jedna od njih trebala bi dati odgovor na slijedeće pitanje:

"Četiri godine smo u braku a nemamo djece. Išli smo ljekarima a oni kažu da je sve u redu. Neki su mi bacali grah i rekli da žena ima sihire* napravljene na ekser, te da neće imati djece sve dok to ne ukloni. Da li ćemo imati djece? Šifra: 020181, Gornji Vakuf."
 
Četvrta i šesta kašika šute kao ribe. Neiskusni bi pomislili da su kašike u štrajku; da ne žele surađivati, ali preiskusna Azira jasno vidi sliku, te odgovara nevoljnom mužu koji ne vjeruje bacačima graha, nego kao svaki pametan čovjek traži dodatno stručno mišljenje.

"Poštovani gospodine, nije grijeh bacati grah, jer ga je i hazreti* Fatima bacala. Od 41 zrna graha samo Vam jedno govori istinu. Na kašikama ne vidim sihire, kašike su potpuno čiste. Ne vidim da Vam stoji dijete, a nije ni medicinski, tako je Allahom dato. Zakoljite kurban* ili proučite dove*, kako bi vam dragi Allah okrenuo sudbinu."

Dragi Allah se nije ni snašao, a stiže novi problem:

"Muž mi je predao papire za razvod braka. Mislim da mi je svekrva za sve kriva, da li postoji ikakva šansa da spasim ovaj brak. Volim ga, a ne želim da mi dijete bude siroče. Šifra: Bolje sutra, Bosanska Krupa"

Dok dragi Allah još razmišlja o prethodnom problemu; dok duma kako pomoći gospodinu koji misli da je njegovoj ženi netko nabacio "sihire na ekser", Azira se kao ranjena lavica baca na kašike. U fokusu je druga kašika.

"Poštovana gospođo, moja druga kašika pokazuje razvod braka (ma tko bi rekao? op.aut.), a ostale kašike ne pokazuju pomirenje. Nije kriva svekrva, već druga žena. Vidim muški bezobrazluk."

    
I tako, 21 pitanje i isto toliko odgovora na stranici posvećenoj Azirinim proročanstvima. Ave Azira, legendo naših dana, ave čitatelji Expressa. Inače, primjećujem da Exspress čitateljima ne nudi križaljku, a mislim da mi je jasno zbog čega.   

  
hairli tur. - sretno, čestito, probitačno, povoljno      
sihir tur. - čaranje, čari, čarolija, vračanje, magija, uroci. čini
hazreti prid. indekl. tur. - uzvišeni, blaženi, veličanstveni
kurban tur. - žrtva; ovan ili goveče što se kolje za vrijeme Bajrama
dova tur. - molitva (kod muslimana); blagoslov