Noj, ptica

Klein Pferd

01. 01. 2002.

Noj, poznat pod latinskim imenom Struthio camelus, najveća je živuća ptica koja dolazi na prostoru Afrike, neizostavna u svakom imalo poznatijem zoološkom vrtu. Odrasla ptica može narasti i do tri metra te dostići težinu od 150 kilograma. S takvim proporcijama moglo bi se zaključiti da je izrazito spora i troma što, dakako, nije istina, jer proporcionalno svojoj masi i visini ima izrazito velike i jake noge koje tu pticu mogu ponijeti i do 80 km/h.

Koliko su nojeve noge jake govori i podatak da je pod njihovim nogama znao stradati i odrasli konj, i to tako da se nakon tog udarca nikada više nije ustao. U svakom slučaju treba biti oprezan prije ulaska u bilo kakav sukob s nojem, iako je vrlo mala vjerojatnost da ćete se naći u takvoj prilici, budući nojeve karakterizira vrlo dobar vid tako da na vrijeme ugledaju potencijalnu opasnost i na brzo izbjegnu neželjeni susret.

Nojevi
Mogu dosegnuti težinu od 150 kilograma (FOTO: Pixabay)

Da će noj ikada shvatiti da mu niste velika prijetnja mala je vjerojatnost, jer je i njegov mozak vrlo sitnih proporcija. Mozak mu je naime veličine oka. Ono što fascinira u priči o nojevima su ženkina jaja, koja su veličine 13-16 cm i volumena od kojih 1,5 l što ih čini najvećim jajima u ptičjem svijetu. Ženka snese u prosjeku 8-12 jaja, što, s obzirom na njihovu veličinu, i nije mala brojka. Kako bi priča imala praktičnu i novčano isplativu stranu dovoljno je reći kako je nojevo meso prava poslastica i na europskom tržištu dostiže cijenu od 25 eura po kilogramu, a sušena nojevina i do 70 eura. Sad se malo prisjetite matematike i pomnožite te brojke s težinom od 150 kg i doći ćete do ne tako zanemarivog iznosa.

Lupiga.Com