Osijek

miro@lupiga.com

14. 03. 2002.

Drago nam je pozdraviti Osijek i Osječane, koji su se javili i napisali na što njih podsjeća Osijek. Njihove komentare možete vidjeti na komentarima ispod članka. Isto tako na njihovo inzitiranje stavljamo link na Osijek online za koji sami Osječani kažu da je najbolji.

Osijek je grad koji najviše pamtim da "nikad neće biti Ocek" (svi pamtimo vrećice s tim natpisom). Udaljen je od Zagreba 280 km, od Splita 505 km, a od Pule 572 km. Da je u Hrvatskoj sve kao i nekim normalnim zemljama, Osijek bi bio glavni regionalni grad bogate Slavonije. Ovako Osijek ima bogatu povijest koja započinje već u doba starih Ilira i Kelta, koji grad "Mursu" spominju u 3. stoljeću prije Krista. Tu je bilo sjedište namjesnika Donje Panonije gdje su se naseljavali i Rimljani koji su tu kako uživali, tako i branili Osijek od neprijatelja, sve dok nisu naletili Avari i Huni u 5 stoljeću. U 6. stoljeću pokraj ruševina Murse (na današnjoj Tvrđi) naseljavaju se Slaveni. Izvori Osijek na neko vrijeme zaboravljaju, pa se opet spominje tek 1196. g. i to kao već dobro razvijeno trgovište i luka.
Bili su ovdje i Turci i to od 1526. g. do 1687. g. Za to vrijeme Turci su podigli iznimo veliku tvrđavu, te veliki drveni most na Dravi koji je u kasnijim akcijama Nikole Zrinskoga spaljen. Slavonija je pripojena Hrvatskoj tek 1745.g. kada Osijek postaje sjedište Virovitčke županije. Tri cijeline koje su se na području Osijeka posebno razvijale (Tvrđa, Donji Grad i Gornji Grda) ujedinjuju se u jednu općinu 1786. g..
Austrougarska uprava pak ostavlja neizbrisiv pečat vidljiv i u postojećim temeljima grada. Nakon II Svjetskog rata Osijek je zahvatio veliki populacijski i ekonomski rast. Kao jednu od zadnjih linija odbrane u domovinskom ratu , pretrpio je goleme gubitke kako u ljudima tako i u ekonomskom pogledu.
Danas Osijek ima oko 130 000 stanovnika i četvrti je po veličini grad u Hrvatskoj, nakon Zagreba, Splita i Rijeke.
Grad Osijek ima 370 ulica, 15 trgova i 17 parkova.
Grad nudi ako je vjerovati internet stranicama turističkog saveza grada Osijeka dosta bogat i širok opseg zabave za turiste i prijatelje grada. Noćni klubovi, 33 restorana i pizzeria, tri hotela, tri kazališta i sedam fitness centara. Mi vjerujemo da se Osječani i bolje zabavljaju od ovog tu, no to znaju samo Osječani. Pamtimo ga i po Zlatku Kramariću, keksima Jadro i po Dravi.