DOKUKINO KIC: Najbolji europski dokumentarci na vikend repertoaru

I.F.

13. prosinca 2019.

DOKUKINO KIC: Najbolji europski dokumentarci na vikend repertoaru

Od 13. do 15. prosinca na repertoaru Dokukina KIC naći će se ukupno pet filmova koji su nominirani za ovogodišnje Europske filmske nagrade u kategoriji najboljeg dokumentarca. Među tih pet su i kino pretpremijere hitova "Putinovi svjedoci", "Selfie" i "Medena zemlja".

Reviju u petak, 13. prosinca u 19 sati otvara film "Selfie" Agostina Ferrentea, koju opisuju kao gorko-slatku teen razglednicu iz srca napuljske mafije. Istog dana u 21 sat zakazana je projekcija subverzivnog političkog dokumentarca "Putinovi svjedoci" kojeg potpisuje slavni Vitalij Manski. Film govori o Putinovu usponu na moskovsko prijestolje s kojeg ga već dugi niz godina nitko ne može skinuti. U svom najnovijem dokumentarcu Manski se vraća arhivskoj građi koja postaje, citiramo, "dragocjen prilog rasvjetljavanju mehanizama koji stoje iza Putinova dolaska na vlast, njegova naglog uspona i dva desetljeća duge vladavine".

U subotu, 14. prosinca u 19 sati na rasporedu je najuspješniji balkanski dokumentarac godine "Medena zemlja" makedonskog redateljskog dvojca Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova o sredovječnoj medarici Hatidži koja živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom planinskom kraju.

Program se nastavlja u 21 sat uz doks "Delphine i Carole" francuske redateljice Callisto McNulty. "Mitska glumica Delphine Seyrig i video-pionirka Carole Roussopoulos 1975. godine osnovale su feministički video-kolektiv 'Les Insoumuses'. Kroz portret ovih dviju neustrašivih suradnica Delphine i Carole pomno bilježi period "začaranog" feminizma 1970-ih koji", kako navode iz Dokukino KIC-a, "karakteriziraju zajedljivi, sarkastični humor kao oružje za uništenje patrijarhata, razigrani radikalizam i kreativna energija".

Program završava u nedjelju, 15. prosinca u 19 sati s projekcijom povijesnog eseja "Heimat je prostor od vremena" Thomasa Heisea. Neobični film nam, kroz prizmu autorove poprilično složene genealogije, nudi uvid u stotinu godina vrlo teške njemačke povijesti. Thomas Heise je inače nedavno gostovao u Zagrebu na Human Rights Film Festivalu, a u filmu mapira povijest četiriju generacija vlastite obitelji - od Prvoga svjetskog rata, preko nacističke vladavine i života u Istočnoj Njemačkoj pod budnim okom Stasija, pa sve do pada Berlinskog zida.

Više informacije pronađite na službenoj stranici Dokukina KIC.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Press Dokukino