KAPITALISTIČKI FILANTROPIZAM: Kako je Zuckerberg sam sebi poklonio 45 milijardi dolara

Tportal

7. prosinca 2015.

KAPITALISTIČKI FILANTROPIZAM: Kako je Zuckerberg sam sebi poklonio 45 milijardi dolara

Vlasnik i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg nije donirao 45 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe. Možda je većina medija pisala o tome, ali to nije posve točno, piše portal Propublica.org, a prenosi Tportal. U priči koja je objavljena u suradnji s The New York Timesom, navodi se kako je Zuckerberg poklonio novac sam sebi i tako si stvorio velik i siguran investicijski potencijal uz sretnu okolnost da na svoje bogatstvo nikad neće morati platiti porez.

Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan, objavljujući rođenje kćeri obznanili su da će pokloniti 99 posto svojeg bogatstva tj. 45 milijardi dolara u dionicama Facebooka. No odustali su od osnivanja tradicionalne humanitarne zaklade koja u Sjedinjenim Američkim Državama ima status neprofitne organizacije te su osnovali novo društvo ograničene odgovornosti (d.o.o.). 

Prebacivanjem gomile dionica Facebooka u d.o.o. Zuckerberg sam sebi učinio najveću uslugu, objasnio je za Propublicu Victor Fleischer, porezni stručnjak i profesor prava na Sveučilištu u San Diegu. Naime, i kroz d.o.o. Zuckerberg će pronaći načine da izbjegne plaćanje poreza, a najveća korist će mu biti u tome što će lako obrtati taj novac. 

Fleischer objašnjava kako je marketinški efekt koji je Zuckerberg postigao poklanjanjem dionica već nadmašio sve buduće zarade od prodaje i rasta cijena dionica Facebooka. Naime, nije bilo medija koji proteklih dana nije pisao o njegovoj dobroti i viziji, iako je on samo premjestio novac iz jednog džepa u drugi. 

Cijeli tekst pročitajte na Tportalu.

 

Lupiga.Com via Tportal

Naslovna fotografija: eu.wikipedia.org