NE PROPUSTITE: Nominirani za nagrade Europske filmske akademije stižu u Zagreb

ZFF

6. studenog 2017.

NE PROPUSTITE: Nominirani za nagrade Europske filmske akademije stižu u Zagreb

Na Festivalu europskog filma u Sevilli protekloga vikenda objavljene su nominacije za 30. nagrade Europske filmske akademije. Dva filma iz programa ovogodišnjeg ZFF-a (11. – 19. studenog) finalisti su za tzv. europske Oscare u kategoriji najboljeg filma. Riječ je o filmovima „120 otkucaja u minuti“ („BPM“) Robina Campilla koji se prikazuje u ZFF-ovom programu Dan LUX filma i „Bez ljubavi“ („Loveless“) Andreja Zvjaginceva koji se prikazuje u natjecateljskom programu Ponovno s nama.

SPEKTAKL U ZAGREBU: Nikad veći broj angažiranih naslova

Francuski film „120 otkucaja u minuti“ erotična je i emotivna drama o mladim pariškim aktivistima 90-ih koji se u jeku epidemije AIDS-a očajnički trude podići osviještenost o toj stigmatiziranoj bolesti. Film je osvojio Grand Prix u Cannesu i francuski je kandidat za Oscara

„Bez ljubavi“ novo je ostvarenje ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, ZFF-ovog starog znanca koji je dvaput osvojio Zlatna kolica i čiji je film „Povratak“ prikazan 2003. na prvom izdanju ZFF-a. Priča o tragičnim posljedicama propalog braka u završnoj fazi i otmici djeteta osvojila je Nagradu žirija ovogodišnjeg Festivala u Cannesu.

THE SQUARE: Ovo je definitivno jedan od filmova godine 

Uz spomenute naslove iz ZFF-ovog programa u kategoriji najboljeg europskog filma nominiran je i „The Square“, novi film švedskog redatelja Rubena Östlunda, čiji debitantski film „Mongoloid s gitarom“ ZFF prikazuje u sklopu programa Moj prvi film: Švedska. Satirička drama „The Square“ s Elizabeth Moss i Claesom Bangom koja je osvojila Zlatnu palmu u Cannesu i koja je nominirana u velikom broju kategorija zaobići će 15. ZFF, ali moći će se pogledati u Kino mreži i kinu Europa od 14. prosinca. 

Andrej Zvjagincev također je finalist u kategoriji najbolje režije, a zajedno s Olegom Neginom nominiran je i za najbolji scenarij, dok se glumac Nahuel Pérez Biscayart iz filma „120 otkucaja u minuti“ nalazi u utrci za nagradu za najboljeg europskog glumca.

U kategoriji najbolje europske komedije nominirana je belgijsko-francuska humoristična drama „VincentCristopha von Rompaeya o mladom suicidalnom ekologu koju na ZFF-u prikazujemo u programu PLUS te belgijsko-nizozemsko-bugarska satira „Kralj BelgijanacaPetera Brosensa i Jessice Woodworth koja je na ZFF-u prikazana prošle godine. Redatelj spomenutog filma Peter Brosens uskoro stiže u Zagreb kao član glavnog žirija 15. ZFF-a.

Film „Ljeto 1993.“ španjolske redateljice Carle Simón iz programa PLUS nominiran je u kategoriji Europsko otkriće, a među nominiranima u kategoriji kratkometražnog filma nalazi se grčki film „Copa Loca“ u režiji Christosa Masalasa koji prikazujemo u programu Festivali pod reflektorom.

Više od 3.000 članova EFA-e glasat će za pobjednike koji će biti objavljeni na svečanoj ceremoniji dodjele 9. prosinca u Berlinu. Popis nominiranih naslova moguće je preuzeti na ovoj poveznici.

Lupiga.Com Via Zagreb Film Festival

Naslovna fotografija: ZFF