USKORO U PULI I SARAJEVU: Prvi hrvatski gej film koji se ne bavi gej problematikom

Queer.hr/Lupiga

24. srpnja 2015.

USKORO U PULI I SARAJEVU: Prvi hrvatski gej film koji se ne bavi gej problematikom

"Kod nas i dalje od gejeva često rade karikature. Ja sam ih željela prikazati onako kako ih vidim, iste kao ja ili bilo tko drugi", govori Jasna Nanut, redateljica prvog hrvatskog filma o gej osobama, koji ne problematizira njihovu seksualnost - Šake. Naime, prije 13 godina Dalibor Matanić snimio je Fine mrtve djevojke, no za razliku od „djevojaka“ koje zapravo govore o tome kako je društvena sredina nesnošljiva prema lezbijkama (“Strašno! Ližu jedna drugu! Lezbače!”), u Šakama Jasne Nanut, gejevi su sasvim prihvaćene osobe, ni po čemu različite ili posebne.

U prvom je planu ljubavna priča o mladiću koji biva naglo ostavljen bez objašnjenja i koji novu ljubav traži na krivim mjestima. Glavnu ulogu u filmu igra Dado Ćosić, ujedno koautor priče. 

"Gej moment je važan, no u isto vrijeme i nije važan. Naravno, mogla je to biti priča i o muško-ženskom paru, no u neku ruku je bitno da su likovi gejevi. Svaki nosi svoju priču, svaki dolazi iz nekog perioda kada je biti gej bilo nešto drugo“, govori Ćosić. Mnogi ga, kažu, pitaju je li film kontroverzan. 

"Iskreno, meni je puno kontroverznije to što HDZ ima šansu ponovno doći na vlast. Suludo je da 2015. godine uopće pričamo o tome. Zašto je seksualnost tako bitna i toliko determinira sve ostalo? To je samo jedan aspekt života. Zašto o tome uopće pričati", kaže on za Queer.hr.

Film je imao premijeru u sklopu Zagreb film festivala, u petak će biti prikazan i na Pulskom filmskom festivalu te na Sarajevo Film Festivalu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Queer.hr