USTAVNI SUD OPET JAŠE: Bandić na slobodi, Hanžekovićevih 15 milijuna van opasnosti

Hina/Lupiga.Com

9. travnja 2015.

USTAVNI SUD OPET JAŠE: Bandić na slobodi, Hanžekovićevih 15 milijuna van opasnosti

Ustavni sud, najviša instanca u državi koju bira politika da bi nominalno štitila ljudska prava u Republici Hrvatskoj, usvojio je pritužbu obrane Milana Bandića koji je pod istragom i optužbom za podugačak niz korupcijskih djela. Unutar samo 24 sata odbacili su kao neustavno referendumsko pitanje o outsourcingu, kojim bi se zaustavilo otpuštanje i eksploatacija radnika i odlučili ukinuti čak tri odluke Županijskog suda i pustiti Bandića na slobodu. Štoviše, jedna od tih odluka je bila je i ona o Bandićevoj jamčevini, koja se sada tretira valjanom! Naime, tih 15 milijuna je trebalo ići državi na račun, nakon što je državno odvjetništvo registriralo da Bandić pokušava utjecati na svjedoke i skriti vlastitu imovinu. Više o temi pročitajte u vijesti Hine.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić večeras je izašao iz istražnog zatvora u Remetincu, a slijedom odluke Ustavnog suda koji je ukinuo tri odluke Županijskog suda iz ožujka Bandić će na slobodi i dalje imati zabranu obavljanja gradonačelničke dužnosti, doznaje se na Županijskom sudu.

Izlazeći iz zatvora oko 19.10 sati Bandić okupljenim novinarima nije davao nikakve izjave, samo je sjeo u automobil koji ga je čekao i krenuo prema gradu.

Sudac istrage Zdenko Posavec potvrdio je Hini da je zatvoru u Remetincu, nakon što je proučio odluku Ustavnog suda, poslao dopis temeljem kojega je Bandić pušten na slobodu, jer u odluci Ustavnog suda piše da se "ima odmah pustiti na slobodu".

Na tu odluku nema žalbe i ona je pravomoćna, a kako je Ustavni sud ukinuo tri odluke Županijskog suda iz ožujka na snazi ostaje odluka iz studenoga prošle godine kada je Bandiću omogućena obrana sa slobode, ali uz jamčevinu koja se sada iz proračuna vraća na sudski depozit te zabranu obavljanja dužnosti.

Ta je odluka bila na snazi sve do ožujka ove godine, kada je sudac istrage prihvatio prijedlog Uskoka i Bandića vratio u istražni zatvor, proširivši istragu u aferi Agram.

Iako je posljednjom odlukom u "slučaju Bandić" Ustavni sud Bandića pustio iz istražnog zatvora i naredio da se u sudski depozit vrati jamčevina koja mu je u međuvremenu oduzeta Ustavni sud zaključio je da odluka o učincima mjere opreza kojom mu je zabranjeno obavljanje dužnosti gradonačelnika izlazi izvan njihova djelokruga te da su te mjere u isključivoj nadležnosti redovnog sudstva.

"Ustavni sud nije dio sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj. Njegova je nadležnost specifična i isključivo je usmjerena na zaštitu ljudskih prava. Drugim riječima, ona je ograničena na ispitivanje jesu li redovni sudovi ispunili svoje obveze iz područja ljudskih prava na koje ih obvezuje nacionalni Ustav", navodi se u odluci Ustavnog suda.

Treba podsjetiti da je prije proširenja istrage u slučaju Agram i Bandićeva povratka u Remetinec 10. ožujka gradonačelnik tražio ukidanje mjera opreza koje mu je sud i odobrio, ali je naknadno ipak ponovno završio u istražnom zatvoru.

Uskok je u srijedu zatražio da Bandić i dalje ostane 'iza rešetaka', a sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je odgodio ročište na kojem je trebao odlučivati o tom prijedlogu upravo nakon informacije da je Ustavni sud odlučio o Bandićevoj ustavnoj tužbi.

U aferi Agram Bandić je isprva osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi "U ime obitelji" prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna. No, zagrebački je sud tu optužnicu vratio tužiteljstvu na doradu.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: FAH/Hina