VIKTOR IVANČIĆ O POLJUDSKOM "SKANDALU": Hvala vam, gospodine Huligane!

Viktor Ivančić/Peščanik.net

16. lipnja 2015.

VIKTOR IVANČIĆ O POLJUDSKOM "SKANDALU": Hvala vam, gospodine Huligane!

Hvala vam, gospodine Huligane!

Vaša fascinantna umjetnička instalacija – 12-metarski kukasti križ što je osvanuo na travnjaku splitskoga nogometnog stadiona u Poljudu za vrijeme utakmice između reprezentacija Italije i Hrvatske – nema samo kulturološku, već i golemu društvenu važnost.

U momentu dok ste u Hrvatskoj izloženi najbrutalnijim prijetnjama i uvredama, dok se svaka politička šuša na vas nabacuje blatom i kletvama, dok kompletan aparat državne represije zvecka lisicama i prijeti da će vas otkriti i utamničiti, želim vam, gospodine Huligane, u svoje osobno ime i u ime onih kojima je Domovina na srcu, iskreno odati priznanje što ste postigli to da hrvatska istina – u najpreciznijem i jedinom odgovarajućem izdanju – dopre do očiju svjetske javnosti.

Pogleda li se neopterećenim očima, ta svastika koja je vašim trudom zablistala na poljudskome travnjaku ima oblik bumeranga. Takva su joj i svojstva: pokušaš je iz kurtoaznih razloga odbaciti, a ona se tvrdoglavo vraća.

Hvala vam, gospodine Huligane, što ste toj suroj istini osigurali vjetar u leđa. Hvala vam što ste, barem na trenutak, minirali koncept opće hipokrizije i ovdašnji politički realitet – svakodnevni hrvatski fašizam – preveli na jezik razumljiv međunarodnome javnom mnijenju. Ako ste time osramotili svoju državu, učinili ste to u ime njene najdublje suštine. Hrvatska razapeta na stupu srama, to nije mjera njezina mučeništva, već njene autentičnosti.

Kao što i sami znate, zgražanje hrvatske i splitske političke javnosti nad kukastim križem na stadionskoj vegetaciji nešto je mnogo degutantnije od same svastike. Unisona osuda kukastoga križa nije ništa drugo do cerek zaobljenog fašizma. Privođenje nacije modelima poželjne geometrije. Jer vi ste, uvaženi gospodine Huligane, samo eksplicirali – doduše na veličanstven način – ono što hrvatske institucije, hrvatske političke i kulturne elite, te hrvatske političke mase godinama čine ispod žita. Velika vam hvala što ste tu licemjernu čeljad prinudili da, makar nakratko, zabiju njuške u vlastito govno.

Stoga vam, gospodine Huligane, u ovim dramatičnim trenucima bez ostatka pružam podršku i izražavam kategorično gnušanje zbog hajke i govora mržnje kojima ste neopravdano izloženi. Budući da „Hrvatski Huligan“, kao skupna odrednica, postaje odlagalište za lošu savjest ekstremistički nabrušenoga građanskog središta, neka vrsta deponija gdje će biti hitnuti zajni snovi i podli motivi mimikriranih neoustaša koji diktiraju prevladavajući politički ambijent u ovoj zemlji, događa se vrlo specifičan oblik harange, takav da za nepoznatim počiniteljem juriša maskirana banda.

Hrvatski nogometni ssavez (HNSS) konstatirao je da je riječ o „huliganizmu na razini terorizma“, o „ogromnoj šteti nanesenoj hrvatskome nogometu i hrvatskoj državi“, premda je rečeno tijelo, kao sportska ispostava HDZ-a, već dugi niz godina stjecište kadrova (s intelektualnim kapacitetima paramecijuma) koji bez i najmanjih moralnih zazora raspiruju nacionalnu, rasnu i vjersku isključivost, a napose njeguju sentimentalan odnos prema fašizmu i ustaškoj NDH, ne vodeći računa je li to štetno za nogomet i državu.

Predsjednik SSaveza, Davor Šuker, koji danas trezveno nariče i izražava nadu da „huligani neće pobijediti“, svojedobno je u privatnome aranžmanu pohodio grobnicu Ante Pavelića u Madridu i vjerojatno ostao ushićen što na mramornome zaglavlju pokojnoga poglavnika nije uklesana huliganska svastika, već konvencionalni katolički križ. Kada su ga prije nekog vremena novinari upitali zbog čega je Joe Šimunić, povodom stadionskog skandiranja nacističkog pozdrava, zaradio kaznu od FIFA-e, ali ne i od HNSS-a, kazao je: „To bi bilo kao da vas dva puta kazne za krivo parkiranje.“

Cijeli komentar Viktora Ivančića pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com via Peščanik.net

Naslovna fotografija: Hina