ZAŠTO SE MRZIMO?: O uništavanju spomenika kulture, spomeničke baštine, sakralne baštine i cijelih gradova

centartolerancije.hr

6. svibnja 2019.

ZAŠTO SE MRZIMO?: O uništavanju spomenika kulture, spomeničke baštine, sakralne baštine i cijelih gradova

Rušenje i uništavanje kulturne i spomeničke baštine iz mržnje čin je nasilnog brisanja kulturnog i nacionalnog identiteta, iako je poznato da gotovo nigdje nema "čiste" nacionalne kulturne baštine. Na ovim prostorima destruktivna mržnja u uništavanju spomenika, posebno sakralne baštine, traje već tisućljećima, i sastavnim je dijelom kulture zla i mržnje. Na poseban način ta se mržnja iskazala u 20. i 21. stoljeću. 

Koji su uzroci, dosezi i posljedice sustavnog uništavanja spomenika kulture, posebno sakralne baštine, katoličkih i pravoslavnih crkava, samostana i manastira, ratnih 90-ih, na području cijele Hrvatske? Koji su rezultati njihove obnove? Što se događalo s vrijednim spomenicima židovske arhitekture, kulturne baštine i tradicije? Što je srušeno, što je sačuvano, a što obnovljeno od islamske arhitekture i umjetnosti u Hrvatskoj? Kako se destruktivna mržnja iskazivala u uništavanju spomenika nastalih u vrijeme socijalizma, posebno onih u spomen Narodnooslobodilačke borbe? Što su donijele obnove nakon ratnih uništavanja cijelih gradova, Vukovara, Dubrovnika, Zadra, Sarajeva? Što se događa danas i doprinosi li proizvodnja spomenika nastanku, oblikovanju i širenju novog vala mržnje?

Zašto se mrzimo?(ILUSTRACIJA: Centartolerancije.hr)

O svim ovim temama će se govoriti na osmoj tribini iz ciklusa „Zašto se mrzimo?“ u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust pod nazivom „Destruktivna mržnja u uništavanju spomenika kulture, spomeničke baštine, sakralne baštine i cijelih gradova“, koja će se danas od 19 sati održati u multimedijalnoj dvorani Oris Kuće arhitekture, Kralja Držislava 3 u Zagrebu. 

Na tribini će govoriti povjesničar umjetnosti i konzervator, Miljenko Domijan, profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Zlatko Karač, te povjesničarka umjetnosti dr. sc. Sanja Horvatinčić,. Moderator tribine je Antonio Grgić, arhitekt i slobodni umjetnik iz Koprivnice koji u svojem djelovanju koristi urbani prostor kao umjetnički medij.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia/Mikhail Evstafiev