Pametno potrošeno lisnato tijesto

Ivor-Car

09. 03. 2004.

Evo ovako, za ovaj specijalitet uopće ne treba mnogo truda, a želudac će se častit sve u šesnaest.

Potrebno nam je 500 grama lisnatog tijesta. Dok se ono odmrzava (obično je zamrznuto), pripremite nadjev kojim ćete puniti vaše lisnate kiflice. Preporučam slijedeći nadjev.

U 200 grama posnog (mladog kravljeg sira) dodate jedno jaje, kojem prethodno odvojite malo žumanjka s kojim ćete pripremljene kiflice namazati prije pečenja. Mutite sir i jaje dok smjesa ne postane kompaktna. U međuvremenu je tijesto postalo mekano što znači da se odmrznulo.

Tijesto uz pomoć oklagije razvaljate do debljine od par milimetara. Dobro bi vam bilo savjetovati da prije nego što počnete razvlačiti tijesto, na dasku koja će biti poprištem razvlačenja, stavite malo brašna kako se tijesto ne bi zalijepilo za dasku. Potom tijesto izrežete na željeni broj komada, odnosno onoliko veliko koliko želite da budu velike vaše kiflice. Na narezane komade staviti željenu količinu nadjeva i potom komade savijete po polovici, a spoj dvaju rubova pritisnete vilicom kako sadržaj ne bi iscurio vani. Potom kifilice premažete onim odvojenim žumanjkom i stavite ih peći u tepsiji na maksimalnu temperaturu kojih 10 do 15 minuta. Ne mo\'š fulat! Tepsiju nemojte mazati uljem, jer lisnato tijesto je masno, tako da se neće primiti za dno.

Umjesto nabujka možete stavljati i neke druge stvari, primjerice hrenovke, šunku, ili raznorazne kompote. Uvijek ispada odlično. Preporučujem jesti dok je toplo, pa čak i vruće.