Pura (palenta), s osvrtom na onu kuprešku

Ivor-Car

19. 01. 2004.

Kakav god ja recept sada izmislio i koju god tajnu najboljih kuhara otkrio zapamtite jedno - pura vam nikada neće biti niti približno dobra kakva je bila u hotelu na prijeratnom Kupresu. Svi koji su ikada svratili u taj hotel i probali puru s kajmakom ili s kupreškim mladim sirom, polivenu putrom, sigurno će se složiti sa mnom. Definitivno ovo nije pravo mjesto, ali kad sam već spomenuo kupreški hotel, moram upotrijebiti neoborivi dokaz mojoj tvrdnji o kvaliteti tamošnje pure. Nekoliko godina nakon rata par mojih prijatelja i ja krenuli smo u te krajeve. Vidjevši Kupres pred sobom u isti tren smo se svi sjetili kupreške pure i odlučili stati i provjeriti postoji li još uvijek, bez obzira što za dvadeset minuta stižemo kućama gdje je trpeza krcata. Sve je bilo razrušeno do neprepoznatljivosti. Prve ljude na koje smo naišli upitali smo gdje je onaj hotel s najboljom purom. Ljudi su odgovorili da stojimo pored njega, a pored nas je bila tek ogromna hrpa raskomadanog betona. No, dosta s ovim, pretjerao sam. Duži mi je uvod nego sam recept kako napraviti puru na brzaka. Morat ću sada i naslov promijeniti te uz Pura (palenta) dodati s osvrtom na onu kuprešku.

Dakle, evo što vam treba:

-500 grama kukuruznog brašna ili griza
-litra vode
-4 žlice maslaca
-sol

Vrlo jednostavno, zar ne? A ukusno! U lonac s vrućom i posoljenom vodom stavite maslac i potom dodajete kukuruzno brašno ili griz. Pri dodavanju morate paziti da brašno ili griz dodajete ravnomjerno, te da neprestano miješate kako ne bi ostala niti jedna suha grudica.

Postoji i druga varijanta. Naspete sve brašno odjednom i ostavite da se kuha pola sata na srednjoj vatri. Tek onda, promiješajte kuhačom i miješate sve dok se  smjesa ne počne odvajati od lonca i kuhače.

I to je to. Ostaje vam samo da odaberete vaš "bingo" u polijevanju. Možete je politi s maslacem ili vrućim mlijekom ili možda kiselim mlijekom, vrhnjem, jogurtom, sirom, ali i slaninom ili umakom od rajčice, ali moj savjet je slijedeći: mladi sir i putar.