Ko je gdje i kako proveo ljeto?

Ivor-Car

14. kolovoza 2002.

Ko je gdje i kako proveo ljeto?

Tko, što, kako, gdje, zbog čega, kada, te ostala pitanja nužna za novinarski i ne isključivo novinarski posao, možete otkriti u novom broju Lupige. Riječ je o tome kako je tko iskoristio najdraže godišnje doba (bar se nadam da nam je to najdraže godišnje doba). Naravno da se o tome mogu napisati milijuni stranica, ali eto ukratko. Koga smo izostavili neka se ne ljuti, jer 'ko je ljut uvalimo mu k..t!!! Glavno je da raja čita, moramo paziti na obrazovanje!

Ćiro

'Šibenik, lijep grad, al' sa slabim programom ...'
   Ćiro je ovo ljeto bio na moru 10-ak dana. Početak je bio u Šibeniku. Prelijepom gradu, ali što se tiče provoda, odnosno, mjesta za izlaske i neke organizirane feštarije za ekipu, nula bodova. Eto kako smo mogli čuti grad je prelijep, ali u kurcu! A znate li kako je on htio u 23.15 h krenuti iz Novalje tako da bi stigao u Split do 24.00 h. Ipak čini se da je Novalja ostavila najbolji dojam u ovogodišnjem ljetovanju ovog lika iz naše priče.
'Što je meni u Novalji bilo dobro ...'
U Novalji je ipak bilo ekipe, bilo je tu i tuluma, kupanje na ludnica mjestima, "Bijele stijene". Iz ovoga ljetovanja je i proizašla jedna reklama na našem siteu, birc "Nela" u Petrčanima. U Zadru je doslo i do nekih susreta sa starim prijateljima-Miki Jozić (eto nađe se i Miki na internetu). Na pušku nije bilo ništa. Nije došlo do nekih romantičnijih susreta kao što je bio onaj s Mikijem (iiiiii Miki po drugi put na internetu), opet na još veću žalost. Išlo se s Dunom, nije puno trošila, nasuo je za 200 KN u Zagrebu i do Zadra manje od pola rezervoara potrošila. Onda je se vozalo raznim relacijama i tankalo se, ali eto bilo je para. Radilo se u Lupillusu preko ljeta, uletio je i Marko nešto para. I tako ....


Dani

'Ode ja kući na vikend ...'
   Eto naš vojnik. Nije mogao baš sudjelovati u ljetnim radostima kao svi mi ostali, jer eto, u vojsci je. Njegov stari (pozdrav čika Frani) bi na ovo sigurno reagirao sa: Ma nije to ništa sine moj, ja sam ti bio u vojsci 24 mjeseca, 24 mjeseca i to u Crnoj Gori i kaže meni onaj jedan ....! Takva su bila vremena. Iako je Dani imao shemu za Novalju i to za razliku od ovih nekih papaka, sa trebama, nije ju iskoristio! Ali nije vojska vojska samo zato što moraš biti u njoj, nego zato i što se u njoj nema para, ne mogu se prodavati procesori, memorije, HDD-i, itd. Pogotovo je tako ako opališ šamarčinu razvodniku na postrojavanju, pa mu zvekneš još jednu pred poručnikom. Nema veze kupali smo se mi u Perućkom jezeru i bolje je nego na moru. Išlo se i na Bačvice s kolegama u patnji, a to su dakle vojnici. Čovjek ima i novi mobitel i to Nokiu 3210! Tražile su ga trebe i u vojarni, ali taman je izašao barit neke Sinjanke. Nakon toga je izbila velika potraga za njim. Inače kaže nema boljih od Sinjanki. Nije bilo ni tako vruće i baš je super! Svima preporučuje odlazak u vojsku. Tako je zborio naš snajperista!!!


Darapi

'Poslije posla opuštajuća vožnjica pored Mimare ...'
Ljeto?
Radno.
Hvala.
Super mi je!
Slijedeće godine ćemo razgovarati (o.a.)!
Iz Dubaia pozdravlja kolegu dopisnika iz Islamabada Miru.


Davor

'Neopisiv odmor na Šolti ...'
   Davor je ovo ljeto bio na moru, naravno kad nije radio. Po prvi put je posjetio još jedan u nizu jadranskih bisera-Šoltu. More ne bi bilo more, da nije more sa Ivanom. Na Šolti je zamijetio puno lijepih mjestašceta, čija je imena naravno zaboravio. Glavninu avanture predstavlja podatak koji nam predočava da je Davor išao na more-na divlje. Pokazalo se to odličnim izborom, jer uz pomoć karte je uspio pronaći prekrasnu, napuštenu uvalicu. Daljni opis njegovog ljetovanja je nemoguć, budući da se riječima ne može opisati. Jednostavno: Ma jebo filmove! Nakon neopisivog odmora na Šolti naš ljubitelj otoka uputio se na još jedan prelijepi hrvatski otok-Murter. Tu je več nastupilo potpuno drugačije ozračje, naime bio je kod sestre, što naravno ne znači da mu je bilo loše, naprotiv...

|

Džoni

'Ovu rupu u Pazinu sam ja iskopao ...'
   Kao i par prijašnjih godina naš Indiana Jones je proveo jedno radno ljeto. Kopanja su počela u Kaštelima, a nastavila su se u Pazinu. Kupanje ništa! Tek na kraju ove turističke sezone uhvatilo se malo sunca i morske soli u ispražnjenom Bolu na Braču. Ne smijemo zaboraviti neučinkoviti posjet filmskom festivalu u Motovunu, prilikom kojega nije uspio pogledati gotovo ništa. Rajom kruže i neke glasine o nekim svađama sa Englezima na terenu (glasine, naravno, nisu potvrđene, prema našim očekivanjima). Svi znamo kako je on zajeban kad popije, zbog toga je bolje da preskočimo Engleze, kako se ovaj ne bi možda napio, pa došao ovamo.
Uhhh ... konačno plaža, pa makar i ova na Bolu ...'
Dakle Englezi-zdravo!!! Bilo se po lokalitetima, zaradilo se nešto para (možda posluže za jednu njegovu istočnu avanturu- Istanbul, a biti će tu i para od Croatia osiguranja), te je nešto od tih para potrošio kao i svi gastarbajteri-kod kuće. Pogađate, bio je i u Bugojnu i jedini je od raje koji je ostao nezadovoljan tim posjetom. Možda zbog toga što ga nitko nije vodio na cajke, a i ostarilo se, stomak više ne može podnositi tolike količine cuge. Nakon toga Banja Luka, mjesto gdje se jedu dobri ćevapi i jedu se u ogromnim količinama, ali ukoliko pretjerate dogode se neke čudne stvari, dogodilo se i našem Nikolici. Za ostalo ga morate pitati sami.


Fuka

'Najbolji su ćevapi u Mostaru na lijevoj obali ...'
   I evo konačno ćemo staviti par riječi o autoru cijelog ovog projekta, dakle piše Ćiro. On nam se prvi dio ljeta pržio u Zagrebu. Nakon toga, Đurđevac (pozdrav ekipi). Prvi put je bolje upoznao neko mjesto na kontinentu, a da nije Bugojno ili Zagreb. Tamo nam je pomalo postao i enolog. Bio je u jednoj velikoj kućnoj vinariji koja ima posebnu regulaciju temperature (vani 37, unutra 15) i najinteresantnije od svega toga, bilo je sjesti i sam sebi natakati vino, "super", "mrak" (pričamo o crnom vinu koje je malo jače nego inače). Đurđevac ima jedinu pustinju u Hrvatskoj, prave pješčane dine i te stvari. Nakon toga se vratio u (to doba, "mrtvi") Zagreb i nakon 2 dana zapalio za Bugojno i to preko Banjaluke. U Bugojnu je bio sa starom rajom (za neupućene, to znači da je non-stop bio mrtav pijan, jer to je jedini posao kojim se mladi bave u Bugojnu, osim nekolicine sretnika koji su uspjeli naći neki posao). Bio je u net caffe-u "Ne'am pojma kako se zove, ali ima najbržu internet vezu na svijetu"??? Onda je išao kod staraca u Bašku Vodu, gdje se vidio sa Kugom koji je u to vrijeme bio u Dječijem Selu. Nakon toga se išlo trajektom za Sućuraj (jer je to poseban doživljaj, pogotovo što je jeftinije) i onda za Jelsu. Na Jelsi je bilo penzionerski: kupanje, sunčanje, čak se i neka gripa preboljela. Svaki dan je bila druga plaža. Navečer su bile lagane večerice, cugice i kako to već ide kada si s djevojčicom na moru. Boravak od 10 dana je bio znak za akciju, pa se lagano krenulo u Međugorje.
'U Jelsi sam svake godine ...'
Tamo je bio kod Nine Šarca, starog prijatelja i istomišljenika. Normalno pala je roka (mala "Bavaria" na hektolitre). Roštilj je pao, ćevapi su bili odlični. Inače, Fuka nam obožava ćevape i rijetko koji su mu loši (bar u zadnje vrijeme). Poslije se išlo u Mostar i to uglavnom na lijevu obalu, osim što je parkirao na desnoj. Lijevu obalu je "osjetio u detalje", kako on to voli reći. Normalno, pojeo je super ćevape i oni su zauzeli prvo mjesto. Drugo mjesto su zauzeli ćevapi u Sarajevu, a treće, oni, roštiljski u Međugorju. Imamo čak i neku "top listu ćevapa". Nakon toga je opet išao u Bugojno, cug'o sa ekipom, ekipa je pozdravila svu ekipu "i onda se svi zagrliše, odoše i dobro se napiše". Imao je problema sa piksnama na lafeti??? Poslije je bio sa Mirnom u Sarajevu. Bili su kod Kuge u muzeju, na ćevapima i na tulumbama (kolači, jako slatki - za neupućene) u "Egiptu". Nakon toga se opet vratio tamo gdje se cuga (pogledati gore). Na žalost Zagreb zove i to preko Banjaluke! Sve u svemu, naš je Fukić posjetio pun kufer mjesta ovo ljeto (ali mnogo manje nego inače), a generalni zaključak je da je CIJELO VRIJEME CUG'O !!!


Jozo

'Poslije posla Novalja dođe k'o kec na desetku ...'
   Jozo ovo ljeto nije ništa radio, samo je bio na moru i radio. Posla u KIC-u preko ljeta nije bilo, al' je bilo vruče. Godišnji od poslodavca I.J. (26) je dobio u trajanju od 15 dana. Odlučio ga je provesti u Novalji, kao i neki drugi junaci ovih priča. Najgore mu je ovog ljeta palo to što je morao raditi. Moreno je ipak bilo standardno: kupanje, cuganje, pušikarenje i sve što inače spada pod zabavu na moru. Ne zaboravimno da je godišnji proveo sa Kristinčetom. Izgleda da se isplati otiči na Pag i posjetiti Bijele stijene, jer i Jozo napominje izvrsno provedeno vrijeme na dotičnoj plaži. Kada nije radio vrijeme je provodio igrajući nogomet s prijateljima.


Kuga

'Š'a ima u Sarajevu, haaaa ...'
   Traži se! Ukoliko netko posjeduje bilo kakve informacije o njegovom nalazištu molimo da javi na e-mail adresu izgubljeni@traže.se. Raspisana je i nagrada. Zadnji put je primjećen u Republici Srpskoj u centru Banja Luke. Vozi ljubičasto-plavi Renault Twingo njemačkih registarskih oznaka, prepoznatljiv po novom auspuhu. Ljeto je dobrim dijelom proveo u autu (kao i još neki od nas). Njegove relacije su bile Berlin-Duisburg-Sarajevo-Makarska rivijera-Bugojno, sigurno primjećujete da među navedenim relacijama nema Zagreba, čemu su zasigurno zaslužni nama misteriozni razlozi. Radi u
'Non-stop vozit' do ove Makarske ...'
Zemaljskom muzeju BiH u odjelu za arheologiju na drugom katu. Posjeduje novi lap-top u vrijednosti 2700 DM, što je moguća povezanost sa njegovim nestankom. Viđen je i na lokalitetu Pod-Bugojno, gdje je svojim iznimnim sposobnostima odmah pronašao vrijedne arheološke materijale. Viđen je i na koncertu Discipline Kitchme u gradu nad gradovima Splitu. Vozač je relly utrka makadamima između Novog Travnika i Bugojna, na kojima svojim neviđenim vozačkim sposobnostima plijeni uzdahe divljenja tamošnjeg pućanstva. Imamo i neke naznake o pokušajima skrivanja identiteta. Molimo vas da nam javite sve eventualne informacije o njemu. Unaprijed zahvalni!

|

Maki

'Kalypso' me se najviše dojmio ...
   Preko ljeta zaposlen u istoj tvrtci kao i Vule, naravno na crno. Na moru se u potpunosti "pokvario", što su posvjedočili svi koji su ovo ljeto bili na Pagu. Bad je bio to što su on i Vučko radili u suprotnim smjenama što je u mnogome ograničavalo jedno zgodno druženje. Njega je također posjetila supruga (nije mu supruga, ali ko da je). Bio je škrt u izlascima, muški rečeno šupak. Možda je Maki i jedina osoba koja je bila u Novalji, a nije vidjela jedinu tamošnju diskoteku. Tri puta je se spremio za posjet Calypsu, ali bio je spriječen. Možda neke veze s tim ima i njegov savjet: Ne stavljajte kuglu sladoleda u pivo, pogotovo ne sladoled od jagode. Inače se Maki zaljubljivao po pet, šest puta u roku od tri minuta, ali po njegovim izjavama ništa nije uspio. Dečko je zaljubljive prirode. Također je i miroljubljiv, što ga nije spriječilo da zamalo ne razbije Zamorana. Otkrilo se i da Maki može pojesti tri sirnice u jednoj večeri i pri tom ostati gladan. Bio je loš i u kartanju, ali dobar je naš Maki!


Miro

'Ploče su zakon ...'
   Moram odmah naglasiti kako je od nekih ljudi teško dobiti iskoristive informacije, ali Miro nije taj slučaj. Pohvale za izvrsnu suradnju! Miri je bilo jebeno na moru. Za dva jadna tjedna koja je taj iznimno vrijedni radnik dobio od svog poslodavca H.K (30) čovjek je uspio obići puno mjesta, te upoznati mnogo zanimljivih ljudi i napose narodnih običaja. Dakle Miro je prvo posjetio Podgoru malo mjestašce podno Biokova u kojem posebno želi pohvaliti konobara koji pravi koktele. Pio koktele nije, ali očito ga je taj postariji (60) gospodin jako impresionirao. Put ga je dalje odveo na najljepši i najsunčaniji hrvatski biser Hvar. U svom prvom kontaktu sa domicilnim stanovništvom upoznaje ribarstvo, te domaću otočku kuhinju.
'Ima li ljepšeg mjesta od Palmižane za zaradit' nešto para ...'
Ovim putem se zahvaljujemo na ljubaznosti gospodinu Roku. Nakon ugodnog ćaskanja zaputio se na Paklensko otočje, do kojega je došao turbo gliserom (250 KS+250 KS na propeleru). Za one koji pretpostavljaju da je tamo možda pakleno vruće, kao što i je, napominjemo da je otočje dobilo ime po paklini (gustoj smoli koja pada sa okolnog raslinja, dakle ono što vam se često nađe na ručniku). Mjesto zaposlenja je bila Palmižana, gdje se zaradilo i nešto para, što je bilo neophodno za dalje pothvate ovog našeg ludog avanturista. Nakon toga junak ove priče je otišao u Ploče, gdje se izgubio u vojarni. Propustio je izvrstan koncert Severine. Etno elemente nije zaboravio, te je posjetio tradicionalnu utrku lađa po Neretvi. Mjesto gledanja pamti po prekrasnim Hrvaticama. Pohvaljuje Spliće! Posao je zvao u nove radne uspjehe i tako je okončana ova sezona. U slijedećem nastavku Miro iz Islamabada-live.


Ogi

'Osijek mi je ostao u lijepom sjećanju ...'
   E stvarno je ugodno raditi s nekim ljudima! U najjasnijem sjećanju ostala je dobra porcija ćevapa (velika 15 com). Najduži godišnji u svom životu, koji je dobio od svog poslodavca D.L.(30) u povijesti svog radnog odnosa iskoristio je iznenadnim putovanjem po kontinentu. Spavajući cijelo vrijeme u vlaku stigao je u Osijek, grad na Dravi. Tijelo se nije zapuštalo niti u ravničarskim krajevima, tako se jedan dan vozio bicikl, drugi dan se plivalo u bazenu, treći dan se kosila trava! Noćne aktivnosti bile su ispod minimuma (čuvala se snaga za dnevne aktivnosti). Dalje se krenulo za rodno mjesto, zanimljivom autobusnom linijom koja prolazi kroz 36 gradova (počinje u Vukovaru, a završava u Kotoru).
'Svuda prođi, al' u Bugojno dođi ...'
Prvi dan je bio odmah i pazarni, tako da je put Ogija odveo na buvljak. Ima dobrih lottosica za 30 DM. Onda ručak i odmah dobra zeljanica. Mora da je bila dobra kada čovjek koji mrzi pitu od zelja kaže da je bila jebena. Na prvom mjestu uz druženje je bio odmor i upoznavanje Mirele s gradom. U devet dana nije popio više od gajbe pive. Sramota (o.a.). Od neobičnih aktivnosti izdvajamo vožnju kombija kada je s našim prijateljem Markom (pozdrav Marku) išao u Hercegovinu po robu, a vozio je po skladištu. Izdvajamo dobre sendviče na povratku u Tomislavgradu. Za rubriku vjerovali ili ne, u ovaj odmor je uloženo cijelih 250 Kn. Zahvaljujemo se Ogiju na dobroj suradnji i kulinarskim savjetima.


Silva

'Ah, ipak se okupah u novaljskom moru ove godine ...'
   Eto malo i o našoj Silvi. Siromašno ljeto, netko je morao i raditi. Dakle ljeto je uglavnom provela u Lupillusu, a za glavnim kompom se ne vidi ništa na naslonu usred jakog izlaganja suncu. Silva nam je morala ići na donje kompove kao i sav ostali svijet. Posjeti mužu (sezonskom radniku) bili su neizbježni, tako da je Vasilche unatoč svim obavezama ipak u dva navrata bila na moru. Ako tko ne zna zamijenio ju je Ćiro kojeg ovom prilikom moramo pohvaliti za izvrsno obavljen posao. Pročitala je sve časopise do kojih je došla i to ne samo one informatičke. Kao i sve prave majke uživala je u kupanju s malim Ivorom. Prve godine na moru Ivor baš i nije volio vodu. Jadničak se bojao i voda mu je bila hladna, ali ove godine priča je bila drugačija. Ivor jednostavno obožava vodu! U najboljem sjećanju Silvi je ove godine ostala kupnja Teletubbiesa, a u najgorem sjećanju trenutci kada se ustanovilo da je taj isti taj Teletubbies izgubljen.

|

Tomo

'Lijepo je i na Dravi ...'
   Ukoliko ste mogli samo i pomisliti da smo njega zaboravili, grdno ste se prevarili. Dođe čovjek iznenadno i dade nam interview. Pa dakle za one jako znatiželjne evo Tomine priče. Prije toga još samo da napomenem da Tomo nikada nije navijao za Hajduk i da nikada nije bio zaljubljen u radnicu pekarne "Vijesnik". Dakle sada kada smo, nadam se, uspješno otklonili sve zablude vezane uz ovoga iznimno upornog dečka, krenimo. Čak i da je Tomislav tražio godišnji (što nije), te da ga je dobio (što također nije), ne bi imao para da napusti rodnu mu Slavoniju. Ipak slobodnog vremena je bilo, ali Tomo ga nije koristio kako on reče:"za neš pametno". Osim doma u kadi kupao se i u Dravi. Kako bi malo potaknuli kontinentalni turizam, moramo istaknuti prekrasne krajolike Drave. Svi znamo da je naš Tomo pomalo nemaštovit, tako da svoju djevojku tijekom ljeta nije vodio nigdje. Ovo ljeto mu se nije dogodilo ništa lijepo, a od ružnog izdvajamo to što se zaposlio. Za kraj još da istaknem to kako je dečko bio sklon suradnji, ali ...


Trtile

'Slabo se sjećam, ali mislim da je ovo Tribunj ...'
   Čovjek se slabo sijeća ovoga ljeta, ali gotovo je stopostotno siguran da je bilo dobro. Več prije najdražeg događaja u životu svih Dalmatinaca (turističke sezone), posjetio je u par vikenda Tribunj. Naime njegov jako dobar prijatelj (možda i nešto više od prijatelja, tko zna krhko je znanje). Tako da je Tile okusio draži mora mnogo prije nekih ostalih. U sezoni je također boravio u Tribunju. Svoj hobi, ribarstvo, nije baš stigao upražnjavati, tako da je najviše pecao na koči za 20 Kn. Izlazilo se svuda okolo, uglavnom na partije (ali ne one političke). Istaknuo bi da je bio jedan dobar party u Primoštenu u Aurori, ali ne sijeća se točno koji. Nakon deset dana odlučio je promijeniti okolinu i društvo, pa se zaputio u Novalju (a gdje bi drugdje). Tamo se provodio sa mnogim ostalim likovima iz ove naše priče i na sličan način. Deset dana poslije krenuo je za Zagreb.


Vule

'Ne napinji jer ove godine radim u Gajcu ...'
   Dok su neki hladili ja.. u moru, Vuki je mučki radio u onoj istoj Novalji u kojoj je se Ćiro tako dobro provodio. Sam, bez obitelji, s problemima oko smještaja, nije mu bilo lako. Bilo je tu i nekih nadzornika na poslu, nepovjerenja i tako toga, ali na kraju on ostade zadnji na poslu i sve prođe super i u redu i tako živješe sretni i zadovoljni do ...! Bilo je tu i par (ali točno par) posjeta supružnice, te tako ispade i miran obiteljski odmor. Nije izgleda bilo ništa na pušku, ali na kraju krajeva on je oženjen čovjek. Ako netko nije znao Vučko je bio na čaju sa Đolongom, tamo blizu murje u Novalji; "seljačina živa", kaže. Eto nije bilo nekih žeščih događaja, kako on sam kaže: radio i radio i radio. U najgorem sjećanju ostaju Slovenci sa svojom pjesmom "Ki ne skače, ni Slovenac, hej, hej, hej". Izlazilo se u Kalypso (čak tri puta, a Maki nije bio ni jednom iako to taji), kao i svi Purgeri. Dolazili su i dečki. Bio je tu mali Jozo, pa Tihi. Svirala se gitara na molu, dok su se barke ljuljale u uzburkanom moru, a vjetar je lagano preplitao njihove mladalačke kose. Pili su se kokteli, natjecalo se u brojanju palih meteora. Moram reći i da od svih ljudi o kojima se tu pisalo, jedino je Vučko zahtijevao korekcije, pa čak i brisanje određenih dijelova teksta u cijelosti. Zbog njegove goleme nekooperativnosti sada ću zaključiti bajku o Vuletu. Užasan čovjek, ćangrizav, čak šta više majstor ćangrizavosti. Sto puta provjerava tekst i nikad nije zadovoljan, pa eto ni sada.