Put u Sloveniju

Yasuyuki Nagatsuka

15. kolovoza 2002.

Put u Sloveniju

Zovem se Yasuyuki Nagatsuka. Ja sam Japanac koji stanujem u Zagrebu i učim hrvatski jezik. Godine 1997. Došao sam u Hrvatsku kao prvo, gledao sam utakmicu lige prvake "DINAMO-NEWCASTLE". Sada volim Hrvatsku i hrvatski nogomet, svake godine dolazim u Hrvatsku kao turist, kao navijač

 

HAJIME-MASHITE! (Drago mi je!)

'Slovenac vole Japan! Idemo u Japan!'
   Zovem se Yasuyuki Nagatsuka. Ja sam Japanac koji stanujem u Zagrebu i učim hrvatski jezik. Godine 1997. Došao sam u Hrvatsku kao prvo, gledao sam utakmicu lige prvake "DINAMO-NEWCASTLE". Sada volim Hrvatsku i hrvatski nogomet, svake godine dolazim u Hrvatsku kao turist, kao navijač. Imam web sranicu o hrvatskom nogometu i turizmu. Konačno, počneo sam živjeti prije 2 mjeseca kao student, kao polunavijač i polunovinar! Mene je predstavio Većernji list. Međutim, ima jedna greška u članku. To je moje ime! (točno-Yasuyuki, krivo-Yasuyoshi) Možda, mislim da je pobrkao moje ime sa starim japanskim nogometnim napadačem "Kazuyoshi Miura" koji je bio u Dinamu s puno japanskih medija!

'Trenutak početaka'
   Išao sam u Sloveniju od 10 do 11 studenoga. Ne smijem boraviti u Hrvatskoj vise od 3 mjeseca zbog vize. A često moram putovati u inozemstvo. Zato sam išao u najbližu zemlju. Istina, jednostavno htio sam gledati nogometnu utakmicu u Ljubljani…(**;)
Doigravanje za Svjetko prvenstvo bilo je 10. studenoga. Gledao sam utakmicu "SLOVENIJA-RUMUNJSKA" u Ljubljani. Jučer je bio "KONAMI" (nogometna igra za Play-station). Koristio sam SLOVENIJU. Igrao sam protiv Mariove RUMUNJSKE. Rezultat je bio 0-2, pobjeda Mariov RUMUNJSKE. Čini mi se da će prava utakmica biti ista - pobjeda RUMUNJSKE. Jer, SLOVENIJA nije imala dobrog igrača Zahovića koji se je ozlijedio!!
'Prvo poluvrijeme, Contra bolji od Karič'
Bilo je puno snijega u Ljubljani. Stadion Bežigrada je vrlo malen.(maksimalno:10000 ljudi) Zato su sve ulaznice bile rasprodne samo za jedan dan!! Morao sam kupiti ulaznicu preprodavaca. Pravi račun istočne tribune je 4000SIT(oko 133kn). Neki mladić je trazio 7000SIT(233kn), no molio sam popust, a mogao sam kupiti 5500SIT(oko 183kn). To je bilo skuplje od hrvatske ulaznice. Ipak, ako budemo kupili ulaznicu reprezentacije u Japanu, morat ćemo platiti barem 300kn. Ako budemo kupili ulaznicu Svjetskog prvenstva finala, morat ćemo platiti 8000kn!! Zato mislim da je 5500SIT jeftino.

|
'Policija tuči navijači, sukob Ljubljana-Maribor'
   Utakmica je bila uzbudljva!! U 26 minuti nakon velike greške Karića na lijevom boku, loptu je uzeo Contra, dodao loptu u sredinu do Niculae koji uz pomoć Vugdalića šalje loptu u mrežu Slovenaca. Ali u 42 minuti, s lijeve strane je Rudonja dodao do Čeha koji s ruba kaznenog prostora lijepo centrira u sredinu, a Ačimović lijepo glavom šalje loptu iza leđa Stelee. U drugom poluvremenu Slovenci su zaigrali agresivnije i više napadački. U 73. minuti, a akciju je započeo Milinovič(koji igra u Japankom klubu, Jef-United Ichihara) i poslao dugu loptu na lijevu stranu do Osterca koji iz "mrtvog kuta" postiže eurogol. Ovaj lijep pogotak je sličan kao Markov Von-Bastenov pogotak na finalu Evropskog prvenstova 1988!!
'Slavlje s navijačima'
   Navijači Slovenaca su skakali i klicali. "Udor ne skaće nije Slovenec, hej, hej, hej!" Našao sam japanske zastave na tribuni, jesu mi se vesele!! Slovenci mi su bili prijateljski. Susjed mi je dao alkohol i čokoladu!
Izvan Slovenije, tko je vjerovao u pobijedu Slovenije protiv Rumunjske!? Nakon pobjede od 2:1 u Ljubljani, Slovenci u Bukureštu izdržali neporaženi, ostalo je 1:1, odlućit će ići na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj. Ponovo, bez Zahovića! Čudo, čudo, čudo!

'Slavlje nakon utakmice, zagrljaj'
Slovenija - Rumunjska 2:1 (1:1)
Ljubljana, stadion Bežigrad
Sudac: Kim Nielsen (Danska)
SLOVENIJA: Simeunovič, Milinovič, Galič, Vugdalič, Karič, Pavlin, A. Čeh, Novak, Ačimović, Osterc, Rudonja. Izbornik: Srečko Katanec
RUMUNJSKA: Stelea, Chivu, Iencsi, Popescu, Contra, Mutu, Munteanu, Miu, Sabau, Ilie, Niculae. Izbornik: Gheorge Hagi
Strijelci: 0:1 Niculae (26), 1:1 Ačimovič (42), 2:1 Osterc (73)
Žuti kartoni: Mutu (56), Osterc (64)

11. studenoga išao sam na jezera "Bohinj" i "Bled" autobusom. Oba jezera su veoma lijepa!! Ali mislim da hrvatske žene su ljepše od ovih jezera. Međutim, osjećam da je srce hrvatske žene isto kao voda zimskog jezera….. Tražim hrvatsku ženu koja ima toplo srce kao sunce!!!