BOŽJA KACIGA: Izmišljena naprava pomoću koje ćete upoznati Boga?

Mladen Barbarić

13. prosinca 2010.

BOŽJA KACIGA: Izmišljena naprava pomoću koje ćete upoznati Boga?

Sjećate se kad ste zadnji put sjedili u crkvi, džamiji, sinagogi ili gdje već odlazite da biste se susreli s Bogom? Sjećate se onog toplog osjećaja prisustva vječnosti, prisustva neke neobjašnjive sile koja nad vama dobrohotno bdije, one mirnoće koju vam ono ulijeva? Sjećate se da je Martina Luthera opalila božja strijela, da je Abraham istu stvar proživio i da je Mojsije vidio gorući grm koji mu je sve objasnio? E pa vrijedni ljudi tvrde da su izmislili napravu uz pomoć koje je moguće izazvati prisustvo Boga

Neuroznanstvenik Michael Persinger usredotočio se upravo na taj osjećaj božjeg prisustva i proučava ga još od '80-ih godina na Sveučilištu u Ontariju. Persinger je sa svojim timom izradio „Božju kacigu“ u koju su ugrađene opruge koje stvaraju magnetsko polje (sjeća li se netko Tesle?), a profesor Persinger tvrdi da upravo tim elektromagnetskim podražajima na desnoj hemisferi mozga, u svojih pokusnih kunića može izazvati osjećaj prisustva između ostalog – Boga.

Prema njegovim riječima 80 posto ispitanika, koji su na glavu stavili „Božju kacigu“ osjeća prisustvo „nečeg“ u sobi, a osjećaj varira od „osjećaja nečeg“ do prisustva Boga. Na taj način kanadski profesor želi nam reći da bog nije ništa drugo do produkt naših mozgova.

Ipak, njegov eksperiment pokušali su, bezuspješno, rekreirati znanstvenici sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj. Vođa švedskog tima Pehr Granqvist kolegi iz Kanade zamjera kako je većina njegovih ispitanika znala o kakvom se eksperimentu radi zbog čega su podsvjesno bili pripremljeni na iskustva kakva je i sam Persinger očekivao. Dakako, Amerikanac u Ontariju to opovrgava i ta je debata još uvijek otvorena.

U međuvremenu, pogledajte isječak iz dokumentarca „Kroz crvotočinu“ Science Channela i prepustite se milozvučnom glasu Morgana Freemana.


Ukoliko vas je ovo zainteresiralo cijeli serijal Science Channela možete pogledati na ovom linku ...