BUDITE DIO PROSVJEDNE ŠETNJE: Sloboda medija nije važna samo novinarima

Melisa Skender

2. svibnja 2016.

BUDITE DIO PROSVJEDNE ŠETNJE: Sloboda medija nije važna samo novinarima

Svaki dan 3. svibnja posljednje 23 godine slavi se Dan slobode medija. Kod nas se tako obično okupi grupica novinara ispred Hrvatskog novinarskog društva (HND), kao da je sloboda medija samo novinarima važna.

Kako je dan ranije, uoči Dana slobode medija, na međunarodnoj konferenciji o problemima slobode medija u Europi rekao predsjednik Uredničkog foruma u Mađarskoj, Balazs Weyer, Mađarima nije osobito stalo do slobode medija. Ne toliko da bi se za nju borili. Poput nas, Mađari su se razočarali i u političare i u medije i u novinare. Prema posljednjem istraživanju agencije IPSOS i dnevnika 24 sata, prvi put u povijesti praćenja ovih statistika dogodilo se da je Internet postao prvo referentno mjesto na kojem će građanin Hrvatske potražiti informacije. Prestigli smo televiziju i to s uvjerljivih 61 posto. Informacijama s interneta se najviše i vjeruje, iako tih bijednih 40 posto dovoljno govori o tome koliko ljudi u Hrvatskoj uopće vjeruju medijima.

Bio je na već spomenutoj konferenciji o problemima slobode medija u EU i predsjednik Povjerenstva za kulturu i obrazovanje Nacionalne skupštine Republike Francuske, Patrick Bloche. Kaže da prema posljednjim istraživanjima 40 posto Francuza vjeruje francuskim medijima. Za njih je 40 posto alarmantan podatak. Kod nas je to plafon. Kaže dalje Bloche, inače veliki prijatelj Hrvatske i zagovornik našeg ulaska u EU, da Francuzi novinarima vjeruju još i manje. Eto, dotle se došlo.

Dan slobode medija nije novinarski dan. Dan slobode medija je dan svakog građanina Hrvatske koji misli svojom glavom i ne „guta“ indoktrinacije koje mu se prodaju pod informacije. Za sve to što nam se s medijima događalo, mi novinari, snosimo najveću odgovornost.

Sloboda medijimaKao da je sloboda medija samo novinarima važna (FOTO: Facebook/HND)

Javni mediji u službi politike, komercijalni u službi oglašivača, a što se interneta tiče – svaki put kad kliknete na „Severinine gaćice“ algoritmima javljate kako je to upravo ono što vas najviše zanima. Mi ne živimo od vas, naše publike, ili barem ne neposredno. Osim javnih medija, naravno, poput HRT-a koji se financira od pristojbe i ako ju ne platite evo ovrhe – što je vjerojatno i jedini motiv zbog kojeg se pristojba ubire u tako visokom postotku (preko 90 posto). No, i njih se, kako vidimo, smjenjuje i primjenjuje kako je koja politika na vlasti. Komercijalni mediji pucaju na oglašivače.

Tu je publika sekundarno važna, odnosno svodi se na zakon velikih brojeva pa ako algoritmi tvrde da su vam najdraži tračevi iz ložnica slavnih, skandali prepisani iz dostavljenih dokumenata i tome slično – onda će vam komercijalni mediji ponuditi upravo to, jer njima je na kraju dana bitno koliko su primjeraka prodali ili koliko su klikova skupili. Publika se, dakle, na medijskom tržištu svela na brojeve koji će se prezentirati oglašivačima, a mi, neprofitni, postali smo „uhljebi“ na „ideološkoj platformi“.

Zato će ovaj Dan slobode medija u Hrvatskoj biti drugačiji. Okupljanje počinje ispred Hrvatskog novinarskog društva u 9:45 (Perkovčeva 2) odakle se kreće do ministarstva Zlatka Hasanbegovića. Nije to duga šetnja, pa i da sjekire padaju. Pripremljeno je i nekoliko iznenađenja, o kojima ćete prvi doznati ako dođete tamo. Ne za „uhljebe“, ne za oglašivače, nego za sebe i svoje pravo da dobijete informaciju neovisno o centrima moći, političkim i financijskim, koji bi ju rado zapakirali u „šarenu lažu“ za „glupu publiku“. A to da je „publika je glupa“ najčešća je teza koju ćete čuti od djelatnika komercijalnih medija na temelju istih onih algoritama koje smo već spomenuli.

Ali publika nije „glupa“. Publika je razlog zbog kojeg postojimo. I mi nismo „uhljebi“, ili stvarno mislite da nismo mogli postati društveno–politički djelatnici da smo na to htjeli pristati za nekoliko puta veću plaću? Mi novinari smo tu zbog vas. Imamo obitelji, kredite u „švicarcima“ i sve egzistencijalne probleme koje i sami imate, plus resornog ministra s osebujnim shvaćanjem medijske i kulturne politike. Zato dođite sutra, da se upoznamo, da znamo da niste „glupa publika“ i da znate da nismo „uhljebi“ koji vam prodaju laži u bilo čijem interesu. Vi ste naš jedini interes, razlog zbog kojeg postojimo, naš početak i naš kraj. 

Lupiga.Com 

Naslovna fotografija: Facebook/HND